Jak vybrat lano na lezení a alpinismus

Délka, průměr, úprava, materiál. Lezení je náročná sportovní aktivita, která navíc vyžaduje vysokou míru obezřetnosti. Díky správnému výběru lana si zajistíte bezpečnost a vyhnete se předčasnému opotřebení. Parametrů je však několik a zvlášť v úplných začátcích se v tom lze snadno ztratit. Proto jsme pro vás základní hlediska pro výběr sepsali na jedno místo. Jak si správně vybrat mezi polostatickými a dynamickými lany, jednoduchými a polovičními? Možností je mnoho a my jsme tu proto, abychom vám pomohli najít to správné lano!

Filip Vavro
03/06/2022
Rada

ANATOMIE LANA

Lano se skládá z části, které říkáme jádro. Tvoří ho nylonová vlákna, která se nachází ve středu lana (bílá vlákna). Ta se natahují, aby tlumila nárazy. Jádro je chráněno opletem, který se skládá ze spletených barevných vláken. Šířka opletu ovlivňuje odolnost a to, jak bude lano pružné. Pokud oplet začíná vykazovat známky opotřebení, je potřeba jej rychle vyměnit. Jak se o lano správně starat a tím prodloužit jeho životnost se dozvíte v článku Péče o lana 2/2: 5 rad, jak prodloužit životnost lezeckých lan. 

Zde si v následujících odstavcích ukážeme, jaká jsou vůbec nejvhodnější lana pro jednotlivé lezecké disciplíny. V první řadě je potřeba si lana rozdělit do dvou kategorií:

Dynamická lana – tento typ lan je ideální na lezení a alpinismus.

Polostatická lana – tato lana používáme výhradně v canyoingu, speleologii nebo u výškových prací.

UMĚLÁ STĚNA

Pokud s lezením teprve začínáte, doporučujeme vám použít lana s větším průměrem (10 mm). Jde o dvojitou bezpečnost: lano lépe uchopíte a snadněji ho zabrzdíte v jisticím systému. Zesílený oplet zajistí optimální odolnost, i když lezete s horním jištěním, kdy je lano více namáháno.

Obecně je tedy lepší vybírat lana pro lezení na umělé stěně s větším průměrem a zesíleným opletem, ať už jste začátečník, nebo zkušený lezec. Důležitý faktor při výběru je i typ lana. Ideální je jednoduché lano (znázorněné jedničkou v kroužku).

SKÁLY – JEDNODÉLKOVÉ LEZENÍ

I zde opět platí: pokud jste začátečník, doporučujeme vám použít lana s větším průměrem (10 mm)

V případě, že jste pokročilí a lezete až na vrchol budete potřebovat větší plynulost lana, abyste neztratili energii a zároveň zachovali přiměřený průměr lana pro zajištění dobré brzdící síly a odolnosti. Zvolte tedy lano o průměru 9,5 mm

A pokud jste již ostřílený lezec budete potřebovat nejlehčí a nejplynulejší lano. Nejvyšší výhoda lana o průměru okolo 9 mm je nízká váha, naopak lano není tak odolné a tím pádem vám nevydrží tak dlouho, zvlášť pokud budete lézt s horním jištěním.

U těchto lan je dobré koukat i na úpravu opletu. Jelikož je pod skalami často prašno, je vhodná úprava opletu, která chrání lano před prachem a nečistotami. Doporučujeme i z tohoto důvodu použít obal na lano, který ho před těmito negativními vlivy chrání a zvyšuje tak jeho odolnost. Stejně jako u lan pro lezení na stěně i zde potřebujeme typ jednoduchého lana (znázorněné jedničkou v kroužku).

SKALNÍ STĚNY – VÍCEDÉLKOVÉ LEZENÍ

Na skále – ať už lezete sportovně, nebo tradičně, na suchém skalnatém terénu, vybírejte vždy lano poloviční nebo dvojité (poloviční lano se označuje jako ½ v kroužku a dvojité lano jako dva kroužky přes sebe, opět v kroužku). V dnešní době již většina firem vyrábí lana s o oběma typy naráz. U těchto typů lan se používají 2 lana zároveň, výhodou je větší bezpečnost v horách a možnost slanit celou délku lana – lana se sváží k sobě.

V horách – lano bude vystavováno kontaktu s vodou nebo sněhem při smíšených úsecích nebo přechodu na ledovec, proto budete potřebovat lehčí lano pro přístup k horám. Doporučujeme vám tedy lana s hydrofobní úpravou jádra i opletu.

CANYONING, SPELEOLOGIE, VÝŠKOVÉ PRÁCE

Na canyoning či prozkoumávání jeskyní budete potřebovat polostatické lano. Jediné využití těchto lan u tohoto sportu je na slaňování, proto zde nevyužíváme lana dynamická. Lano by mělo mít malý průtah okolo 46 % a délku vybíráme podle daného stupně obtížnosti.

LEDOVCOVÁ TURISTIKA, ŽLABY A SMÍŠENÉ TRASY

Smíšené trasy, žlaby – budete potřebovat lano s oděruvzdornou úpravou. Průměr a dobrá odolnost jsou parametry, které zvyšují bezpečnost a rozšiřují oblast použit v horách, kde se hraje o každý gram.

Ledovcová turistika – na led budete potřebovat lano s úpravou na sníh a led. Při ledovcové turistice můžete použít lana s velmi malým průměrem, aby byla lehčí. Doporučujeme poloviční lano s menším průměrem pro ušetření hmotnosti uzpůsobené na různé techniky navazování lana na ledovci.

SLAŇOVÁNÍ

Trasa nevyžaduje slaňování – zde můžete použít lano menších průměrů značené jako jednoduché, poloviční nebo dvojíté, lano tak bude optimálně lehké. Odpovídá také normám pro lezení s dvěma prameny. 

Trasa vyžaduje slaňování – vyžadováno je poloviční lano: 2 různé prameny polovičního lana, které se používají stále spolu! Poloviční lana se soustavně používají 2. 

Poznámka: název „poloviční lano“ může být matoucí. Vždy se používají dvě tato lana, ale prodávají se po jednom. Takže je nutné koupit si lano dvakrát, nejlépe ve dvou různých barevných variantách, aby bylo možné obě lana rozlišit.

Pokud je vaše trasa vedena pouze po sněhu nebo ledu, můžete použít lano menších průměrů. Díky tomu bude lano ultralehké, ale méně odolné proti oděru, takže se nedoporučuje na skalnaté cesty. Tato lana mají nejnižší rázovou sílu. V případě pádu pohltí nejvíce energie a zabrání tak nadměrnému namáhání ukotvení (ledovcových šroubů). 

KLASICKÝ ALPINISMUS

Pokud vyrážíte do terénu, kde je sníh nebo led, budete potřebovat lano se speciální úpravou, abyste se vyhnuli nasáknutí lana vodou, se kterým klesá nosnost lana. Tato úprava zabraňuje tomu, aby lano v kontaktu se sněhem nebo ledem nenasáklo příliš vodou a neztěžklo či nezmrzlo. Dnes už je to téměř standardem, ale u každého lana, zejména na alpinismus, oceníte také označení středu lana. 

Lana na alpinismus bývají velice namáhána z různých důvodů: změna vlhkosti, teploty, ale také terénu. Při hledání takového lana jsou důležité následující parametry: hmotnost, vodoopudivost jádra a opletu a oděruvzdornost. Můžete zvolit lano s nejmenším možným průměrem. Jde o nejtenčí z jednoduchých lan, které bude optimálně lehké, ale vyžaduje při jištění díky malému průměru zkušeného jističe. Pro ty, kteří hledají univerzální a lehké lano, bude ideální volbou lano jednoduché, které odpovídá normám pro lezení s dvěma prameny polovičního a dvojitého lana. 

Na druhou stranu, pokud se chystáte na cesty s delším slaňováním, vyražte s lanem klasifikovaným jako poloviční. Pro pohyb v horách je použití dvou pramenů lan ideální volbou. Ke slaňování máme k dispozici plnou délku lana a zvětšíme bezpečnost s ohledem na riziko přeseknutí lana padajícím kamením či o ostrou hranu skály. 

JAK VYBRAT DÉLKU LANA

Délka lana se odvíjí podle místa, kde polezete. Informovat o potřebné délce se můžete přímo na lezecké stěně nebo z lezeckého průvodce. Obecně platí, že potřebujete dvojnásobnou délku lana oproti výšce stěny či skály + rezerva přibližně 5–10 metrů

Pozor! Je potřeba vždy myslet na rezervu a na konci lana udělat uzel. Spousta lan na trhu je také vybavena označením středu lana, tzv. Middle Marking, díky kterému víte, kdy jste již použili půlku lana. Toto se hodí pro slaňování a i pro jističe – pokud jističi projde jistícím systémem střed lana, již ví, že lezce nespustí na zem a je třeba jednat. Při lezení na skále nebývá rozvržení kotvících bodů lineární, ale cikcak, tudíž je potřeba delší lano.

Stárnutím se dynamická lana zkracují většinou o 2–5 %, vlivem vlhkosti, horka, pádů a mytí i o 10 %. Abychom tento efekt snížili, počítáme s dodatečnou rezervou již při výrobě. I tak doporučujeme pravidelně měřit a kontrolovat označení středu lana.

Zakoupení lana představuje důležitou investici a možná jich budete muset mít i více dle různých lezeckých cest. Proto je důležité, aby váš výrobek vydržel co nejdéle a v bezpečí!