Jak vybrat lední brusle

Možná vás napadne, že výběr ledních bruslí není nic složitého. Vyberu si ty, které se mi líbí, vyzkouším si je, zvolím správnou velikost a mám vybráno. Ovšem během nákupu bychom se měli na brusle i samotné bruslení podívat trochu hlouběji a věnovat pořízení nového vybavení trochu pozornosti. Každou sezónu zavítají do uličky bruslení v naší prodejně Decathlon Chodov stovky zákazníků. Pro mě a můj tým je předávání rad a zkušeností s výběrem bruslí každodenní chléb. Sestavil jsem pro vás tedy ty nejčastější otázky, na které se naši zákazníci ptají, a které byste si měli položit před tím, než si brusle koupíte. Pokud si na ně odpovíte, volba se vám tím velice usnadní a budete pak mít jistotu, že jste si koupili pohodlné brusle a ne jen nepraktická železa na nohy.

Dívčí lední brusle

Jaký typ bruslí je pro mě ten pravý?

Rekreační brusle – Tento typ bruslí hledají naši zákazníci nejčastěji. Jde jim o to, aby se mohli projet na krásně uhlazené ledové ploše zimního stadionu nebo na zimou nádherně, leč často kostrbatě, tvořených kluzištích zamrzlých vodních ploch. Hlavní dominantou těchto bruslí je pohodlí. Některé modely (především dámské) jsou opatřeny kožíškem, který chrání nohy před zimou. Pokud nemáte sportovní ambice, nezapomeňte se na pohodlí soustředit už během zkoušení v prodejně. Co se týče vzhledu, lední brusle na rekreační bruslení často připomínají inline brusle. Bota je většinou plastová a opatřená přezkami. 

Sportovní brusle – Tyto brusle budou volit bruslaři, kteří mají sportovnější cíle (například krasobruslaři) nebo ti, kteří mají v plánu strávit na bruslích během sezóny hodně času. U těchto bruslí je důraz kladen především na precizní provedení, dobrou podporu nohy, nižší hmotnost a dobrý přenos energie do bruslí. Naopak nejsou tak pohodlné jako rekreační brusle a také jsou o trochu dražší, kvůli lepším technologiím. Co se týče zapínání, doporučil bych zvolit systém alespoň tří způsobů upevnění nohy. Klasické  tkaničky, které doplňuje stahovací pásek na suchý zip a nad oblastí kotníku přezkové utahování. Jedná se o nejbezpečnější a nejkomfortnější způsob správného utažení brusle. Ovšem platí to pouze pro bruslaře. Tento způsob není vhodný na amatérský, a už vůbec ne na profesionální hokej.

Hokejové brusle (neboli kanady) – Velice odolné brusle, které jsou orientované na zpevnění a ochranu. Musí odolat tvrdým ranám ať už od hokejky nebo od puku. Zároveň je potřeba, aby dokonale poslouchaly uživatele. Z toho důvodu obsahují jen minimální tlumení a tepelnou izolaci. Komfort zde tedy moc nehledejte. 

Můj tip: Pokud sháníte první dětské brusle pro malé dítě určitě volte pohodlné brusle, i když má vaše ratolest sportovní ambice. Vše má svůj čas a během prvních dnů na ledě je důležité, aby si malý bruslař vybudoval pozitivní vztah k bruslení. Tím, že ho nacpete do tuhých hokejových kanad, ze kterých ho za půl hodiny budou bolet nohy, mu můžete tento sport zprotivit. 

Mám si brusle zkoušet?

Doporučuji vám vyzkoušet si každý pár, u kterého nákup zvažujete. Nesmí docházet k nepříjemným pocitům tlaku, a to ani ve špičce brusle, ani v dalších částech, jako je nárt nebo boční klenba. Pokud vás brusle tlačí ve špičce, vyřešíte to jednoduše volbou větší velikosti. Pokud tlačí v nártu nebo na bocích, bude asi potřeba sáhnout po jiném modelu.

Děti na ledě

Je také třeba vzít v úvahu, že v bruslích budete trávit delší čas a chcete tedy minimalizovat neblahé následky v podobě puchýřů, odřených palců a nehtů a dalších otlaků. V rámci prevence mohou pomoci i speciální ponožky do bruslí. S ohledem na nízké teploty jak na rybníku, tak na většině zimních stadionů je doporučuji také v rámci zachování tepelného komfortu.

Pokud si brusle zkoušíte, doporučuji přinést si s sebou do prodejny i ponožky, které budete v bruslích nosit. Často se našim zákazníkům stává, že se vrací pro větší velikost a to z toho důvodu, že si brusle na prodejně zkoušeli v tenkých ponožkách. Doma pak brusle obuli společně s tlustou ponožkou a problém byl na světě. 

Čím se liší pánské brusle od dámských či dětských?

Rozdíl mezi pánskými a dámskými bruslemi nehledejte jen v barevném provedení. Ve většině případů jsou dámské lední brusle vybaveny typickými zoubky v přední části nožů. Zoubky jsou často spojovány s krasobruslařskými bruslemi, a to oprávněně, neboť mají pomoci právě při piruetách a skocích. Postupem času se z nich však stalo jakési odlišení právě dámských bruslí. Dámské brusle se však vyrábí i bez zoubků. Mnoho dam také úmyslně volí pánské lední brusle, pokud jim sedí a vyhovují i po designové stránce. V tomto případě není problém pro ženy pořídit brusle pánské. Opačně to jde, především kvůli barvám, jen stěží.

Specifické jsou pak lední brusle pro děti. Pokud překonáte prvotní a většinou nejdůležitější otázku designu a barevné kombinace, je dobré se opět soustředit na pohodlí, jak jsem zmínil výše. Výhodou dětských bruslí je to, že se v drtivé většině případů dají pořídit takzvané “rostoucí” brusle (výjimku zde tvoří hokejové brusle a krasobrusle). Rostoucí brusle s dětmi porostou až několik sezón. Zpravidla v rozmezí 3 až 4 velikostí. Máte zde tedy částečně usnadněnou práci s výběrem velikosti. 

Pro všechny výše zmíněné kategorie pak platí pravidlo zpevnění kotníku. V rámci prevence zranění je důležité, aby každý bruslař měl brusle pevně utaženy. Proto doporučuji se vždy při zkoušení bruslí procházet a nezkoušet jen v sedě. Při pohybu odhalíte, zda je dotažení a velikost bruslí v pořádku. Volná pata a kotník nevěstí nikdy nic dobrého.

Hokejové brusle

Tkaničky nebo utahovací přezka?

To je poměrně častá otázka, na kterou nelze odpovědět zcela jednoznačně. Když zvolíte zavazování na tkaničky, dosáhnete preciznějšího utažení, ovšem pouze pokud si boty utáhnete dostatečně. V opačném případě si zaděláte nejen na nepohodlný trénink, ale také na potenciální pád či zranění z důvodu nedostatečné fixace kotníků. Tento problém se vyskytuje zejména u začínajících hokejistů nebo u dětí, které ještě nemají dost síly, aby si tkaničky v tuhých kanadách utáhli správně. Na kluzišti pak můžete vidět spoustu bruslařů se špatně utaženými bruslemi, kdy brusle nestojí kolmo k ledové ploše, ale jakoby ,,padá dovnitř”. U dětí to může mít negativní vliv na správné držení těla a na deformaci nohou. Tento systém zavazování se vyskytuje převážně u hokejových bruslí. 

Zavazování pouze na přezky je velice pohodlné pro děti, protože  si brusle dokáží velice snadno povolit i utáhnout. Na druhou stranu fixace nohy není dokonalá, proto bych toto zavazování pro dospělé bruslaře moc nedoporučoval. Pro děti je však ideální. 

Většina bruslařů volí kombinaci zavazování na tkaničky (ve spodní části) a přezek. To je ideální kompromis, při kterém dosáhnete dobrého zpevnění a snadné manipulace s bruslí, a to i v rukavicích (které utahování tkaniček ještě více komplikují). Nutno však podotknout, že pokud máte v plánu hrát hokej přezky bych rozhodně nedoporučoval. Jejich nevýhodou je nízká odolnost, takže by se vám mohlo stát, že jedna nešťastná rána pukem nebo hokejkou by přezku a systém utažení mohla rozbít.

Nemám si koupit raději hokejové brusle?

V minulosti úplně chyběl na českém trhu segment bruslí na bruslení. Měli jste na výběr pouze mezi hokejovými pro muže a krasobruslařskými pro ženy. Moderní brusle se k nám dostaly až s popularizací inline bruslení, které se stalo velice populární kvůli pohodlí uživatelů a fitness jízdě. A právě tyto benefity se za pomoci nového typu bruslí přenesly i na led.

Děti bruslí
Rodinné bruslení

Už výše jsme si popsali základní rozdíly mezi hokejovými bruslemi a bruslemi na klasické bruslení. Hokejové brusle nejsou primárně zaměřeny na komfort. I když i ten dnes výrobci zohledňují, brusle na bruslení budou určitě pohodlnější. Kanady jsou lehčí a tvrdší. Zde se odráží fakt, že vám mají pomoci k rychlé jízdě a svou tvrdou strukturou vás chránit před zraněním. Napomáhají k ochraně  nejen při pádech, ale počítají i s tvrdými nárazy, například jste-li zasaženi tvrdou ranou pukem. Také hokejový nůž je specifický a v přední i zadní části je zakulacen. 

Hokejové brusle mají výhradně tkaničkové vázání právě s ohledem na bezpečnost a odolnost při tvrdých nárazech, které se v kontaktním sportu očekávají. Přezky a plastové součástky rekreačních a sportovních bruslí by je nevydržely. Abych tedy shrnul odpověď na tuto otázku: Pokud máte v plánu bruslit a zahrát si občas hokej, volte hokejové brusle. Pokud víte, že hokejka do vaší ruky nepatří a chcete si zabruslit jen tak pro radost, případně jako kardio podobně jako na inline bruslích, určitě volte bruslařské brusle.

Péče o brusle

Toto byla nejčastější témata, o kterých se s našimi zákazníky bavíme. Ještě bych se rád zmínil o tom, jak se o brusle správně starat, aby vám sloužily co nejdéle. 

Broušení – Broušení je kapitola sama o sobě a vydala by na samostatný článek. Každý dobrý prodejce bruslí by měl být schopen zajistit, aby brusle, které si odnášíte z prodejny, byly připravené k použití. K tomu je nezbytná bruska. Broušení bruslí je tak trochu věda a vyžaduje nejen precizní nastavení brusky, ale také znalosti ohledně výběru správného kotouče. Každý kotouč dokáže vytvořit v brusli jinak hluboký žlábek (jiný radius), který má pak vliv na jízdní vlastnosti. Správně proškolený personál prodejny by vám měl být schopen brusle nabrousit na základě vašeho stylu bruslení. 

Ochrana bruslí – K novým bruslím bych vám doporučoval pořídit dva ochranné prvky. Tím prvním je vak na brusle, který usnadňuje přenos vybavení. Je to vynikající pomocník hlavně pro děti, které cestují na trénink. Tím druhým, ale důležitějším, jsou chrániče nožů bruslí. Není nic horšího, než když krásné a perfektně nabroušené brusle hodíte do vaku nebo do tašky bez chráničů. Nože se během přenosu třou o sebe a tupí se. Dále chrániče zamezí proříznutí rukavic nebo hůře, pořezání dlaní rukou. 

Pár na bruslích

A jsme u konce. Doufám, že vám odpovědi na tyto otázky alespoň trochu nákup nových bruslí osvětlily. Ještě jednou opakuji, nezapomeňte si brusle před nákupem vždy vyzkoušet a chviličku v nich zůstat. Pokud kupujete brusle přes internet, je dobré si zjistit, jakou poskytuje prodejce lhůtu na vrácení či výměnu. Není nic horšího než prožít sezónu v nepohodlných bruslích.

Přeji vám spoustu radostných chvil na ledě i mimo něj, a pokud někdy zavítáte do naší prodejny Decathlon Chodov, budu se na vás těšit já nebo moji kolegové v oddělení ledních bruslí a hokeje.

Petr Kolařík
V Decathlonu se můžeme vídat od února 2017, a to na naší prodejně v Praze na Chodově. Zde mám na starosti péči o lední i kolečkové brusle, hokej, koloběžky a skateboardy. Společně s mým týmem radíme našim zákazníkům s výběrem správného vybavení, ale také jim předáváme naše vlastní zkušenosti, které jsme za léta s těmito sporty nasbírali. Sport je pro mě vášeň. Mezi mé nejoblíbenější se řadí fitness, inline bruslení a lední hokej. Má hokejová kariéra však již skončila. Postupem času jsem propadl všem sportům, se kterými v přicházím v Decathlonu do každodenního kontaktu. Takže si také občas zajezdím na skateboardu nebo na koloběžce.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.6 / 5. Počet hodnocení: 14

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

skateboardista
Jak vybrat skateboardová kolečka

Jak vybrat skateboardová kolečka

Jak vybrat skateboardová kolečkaSkateboardová kolečka jsou jednou z nejdůležitějších částí skateboardu. Zajišťují kontakt se zemí a tím i možnost pohybu vpřed. Protože jsou hlavním prostředkem pohybu, dochází u nich k nejrychlejšímu opotřebení. Je tedy důležité je...

montáž trucku na skate
Jak vybrat trucky na skateboard

Jak vybrat trucky na skateboard

Jak vybrat trucky na skateboardTrucky představují součásti skateboardu, které mívají nejdelší životnost. Z toho důvodu je důležité si je vybírat obzvlášť pečlivě, protože s vámi budou opravdu dlouho. Cílem tohoto článku je pomoci vám s výběrem trucků, které nejlépe...

surf skateboarding
Jak začít se surf skateboardingem

Jak začít se surf skateboardingem

Jak začít se surf skateboardingemJak již název napovídá, při surf skateboardingu můžete na asfaltu zažít podobný pocit jako při surfování ve vlnách. Pohyb a styl je velmi podobný surfingu, takže pokud již máte nějaké zkušenosti se sjížděním vln na moři, bude pro...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!