Jak vybrat cruiser nebo longboard

S hezkým počasím každoročně přichází i větší možnost brázdění chodníků a silnic na prknech na kolečkách. Ať už hledáte nezapomenutelný zážitek, nebo se jen chcete stylově projet po městě nebo přemístit z bodu A do bodu B, longboardy a cruisery jsou pro vás jako dělané! Nevíte, podle čeho si vybrat a na co si dávat pozor? Nevíte ani, jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma typy? Pojďte se spolu se mnou podívat na jednotlivé boardy, snad vám tento článek vše objasní!

Vojtěch Říha
02/04/2021
Rada

Cruiser nebo longboard?

Chcete si koupit prkno, na kterém budete jezdit po městě, ale nevíte, v čem se vlastně liší longboard od cruiseru? Pojďme si tyto rozdíly odhalit. Existuje mnoho prken se čtyřmi kolečky: longboard, cruiser, skateboard, carving board, apod. Každý z těchto výrobků nabízí něco jiného: pohodovou jízdu po nábřeží nebo promenádě, sjíždění horských silnic, nebo pohyb po městě a proplétání se mezi chodci a auty. Možné je s těmito deskami úplně vše a zároveň s nimi šetříte i naši planetu!

My se podíváme blíže na první dva uvedené: cruiser longboard. Tato zvláštně tvarovaná prkna jsou používána každé za jiným účelem. Zatímco cruiser je určen primárně na pohyb po městě, má tedy především transportní funkci, longboard je techničtější a zaměřuje se na rychlou jízdu a maximální pohodlí. Společně se podíváme na to, jaké činnosti máte na dosah ruky!

Cruisery: mobilita ve vašich rukou

Cruiser je malé, oldschoolové prkno, které v posledních letech zažívá velký comeback. Pokud hledáte prkno, které je podobné longboardu, ale je skladnější a lépe ovladatelné, cruiser by se mohl stát vaší první volbou. Hlavním cílem jízdy na cruiseru je přesun a zážitek z pocitu svobody. Díky malé, tenké desce a širokým měkkým kolečkům vám cruiser umožňuje pohybovat se po městě pohodlně a stylově. Je rychlý, dynamický a lehký a je tak ideální na kratší cesty. Jízda na cruiseru je dostupná opravdu všem, ale vzhledem k menším rozměrům desky má nižší stabilitu než longboard a je tak vhodnější pro jezdce, kteří již mají nějaké zkušenosti. 

Jeho hlavní výhoda je snadný přenos a skladnost. Můžete ho bez problému vzít kamkoliv: do autobusu, do školy, na nákup nebo do práce. Nezabírá téměř žádné místo. A jako všechny boardy má obrovskou výhodu – je šetrný k životnímu prostředí a šetří i vaši peněženku! S cruiserem můžete zapomenout na neustálé cesty na benzínku.

Longboardy: radost z plynulé jízdy

Longboardy jsou určeny pro ty, kteří si chtějí užít pohodlí při jízdě. Jsou snadno ovladatelné a komfortní, takže si můžete naplno užívat jízdu například po plážové promenádě nebo si více vychutnat i obyčejný pohyb po městě. Díky svému tvaru poskytují maximální stabilitu a flexibilitu. Jsou delší než klasické skateboardy, mají široká kolečka a pružné trucky, které jsou zárukou toho, že vaše jízda bude vždy plynulá. Měkčí kolečka zároveň poskytují skvělou přilnavost k povrchu a rychlou jízdu. Stylem jízdy připomínají longboardy jízdu na snowboardu nebo surfu. Uvedeme si několik hlavních disciplín, které můžete s longboardem praktikovat. 

Longboardy na surfskating

Surfskating je typ jízdy na longboardu, který se však od klasické jízdy odlišuje řezanými zatáčkami při nízké rychlosti, které zvyšují příjemný pocit z jízdy. Název surfskating je tedy odvozen od toho, že jízda na asfaltu celkově působí, jako když surfujete na vlnách. Tuto podobnost vyvolává zejména samotná technika jízdy, kdy se dopředu pohybujete pumpováním, tedy bez odrážení nohama od země, a rychlost nabíráte náklonem desky. Ať už jste skater nebo surfař, nebo zkrátka máte rádi plynulou a atraktivní jízdu, tato prkna vám přinesou maximální požitek z jízdy!

Longboardy na dancing a freestyle

Dancing je freestylová disciplína podobná longboardingu. Stejně jako downhill vyžaduje dokonalou schopnost držení rovnováhy. Jak už sám název napovídá, dancing spočívá převážně v tanci na pohybujícím se prkně, odrážení, otočkách a sériích figur. Na tuto aktivitu je potřeba mít pružný a reaktivní longboard vyrobený ze specifických materiálů. Zároveň je potřeba být poměrně zkušeným jezdcem s určitou praxí a tréninkem. Součástí dancingu je totiž i překřižování nohou a to může být i pro hodně zkušené jezdce celkem oříšek.

Longboardy na freeride a downhill

Další dvě aktivity, které lze na longboardu praktikovat, jsou downhill a freeride. Při obou se jakákoliv strmá silnice může proměnit na hřiště, kde hlavní roli hraje rychlost! Freeriding se vyznačuje přibrzďováním smykem a zatáčením ve vysokých rychlostech. Tyto disciplíny vyžadují nošení chráničů a to platí jak pro začátečníky, tak i pro ostřílené zkušené jezdce. Tento sport by se dal okrajově zařadit mezi adrenalinové sporty. Rozhodně je určen pro milovníky vzrušení! Longboardy na tyto disciplíny jsou navrženy tak, aby byly co nejsnadněji ovladatelné i ve vysoké rychlosti. Nelze na nich provádět triky nebo pohyby jako na prknech určených na dancing. 

Downhillové longboardy jsou velmi tuhé a snižují tak účinky vibrací, což je při rychlé jízdě po asfaltu velmi důležité. Většina z těchto boardů nemá tail ani nose a těžiště se u nich nachází velmi nízko, což přispívá k vyšší stabilitě. 

Tímto trochu adrenalinovejším odvětvím uzavíráme cruiserové a longboardové kategorie. Doufám, že vám článek pomůže při výběru vašeho čtyřkolečkového parťáka. Ať už se chystáte vyměnit auto za ekologičtější možnost transportu po městě, nebo se jen chcete naučit něco nového či si zlepšit již nabrané zkušenosti a schopnosti v této disciplíně, longboardy či cruisery vám v tom jistě pomohou!