Jak vybrat lovecký batoh

Batoh nebo taška jsou nezbytné doplňky pro přepravu veškerého loveckého vybavení. Jelikož existuje více typů a velikostí, musíte zvolit to správné „zavazadlo”, aby se vám do něj vešlo vše, co potřebujete, aniž byste byli nějak omezováni v tom, co si s sebou vezmete. Zároveň určitě budete rádi za maximální pohodlí jak při balení, tak při transportu. Pojďme se tedy podívat, dle čeho si lovecký batoh můžete vybrat!

Kateřina Garetová
10/06/2021
Rada

LOV DROBNÉ ZVĚŘE

Ideální je vybírat batoh podle toho, na jaký druh lovu se chystáte. Na každý z nich je totiž potřeba jiné množství věcí a jiný typ vybavení a proto se výběr primárně odvíjí právě od tohoto parametru. Pokud se chystáte na lov drobné zvěře, postačí vám ledvinka, která je lehká a praktická. Je tak ideální na krátké lovy. K tomu doporučuji vzít si ještě batoh speciálně navržený pro přenos věcí, který má odnímatelné síťované vaky určené na přenos úlovků.

LOV NAHÁŇKOU

V případě, že se chystáte na lov naháňkou doporučuji pořídit si 30l batoh, který je speciálně uzpůsoben tak, aby se do něj vešla židlička, vymezovací kolíky a veškeré další příslušenství potřebné na společný lov.

LOV NA ČEKANOU A LOV V HORSKÝCH OBLASTECH

Na lov na čekanou je dobré mít 7l ledvinku ideálně ve furtiv barvě, která je skladná, ale zároveň prostorná. Dále vám dobře poslouží 20l batoh, který je vhodný i pro přenos pušky, disponuje totiž praktickými úchyty a kapsičkou. Třetí batoh, který sadu na tento lov skvěle doplní by měl být o velikosti minimálně 45 l. Takový je vhodný na nošení zbraně, fotoaparátu a dalšího objemnějšího vybavení

Pro lov v horských oblastech zvolte batoh minimálně o velikosti 45–90 l. Do hor budete totiž potřebovat nejen samotné vybavení na lov, ale také více oblečení, vzhledem k nižším teplotám, které vás na horách mohou zastihnout. 

BUSHCRAFT

Na bushcraft budete potřebovat batoh mnohem větší než na ostatní typy lovu. Pokud nevíte, co přesně se pod tímto pojmem skrývá, přečtěte si náš článek Bushcraft: Přežití v přírodě, ve kterém se i dozvíte jak s touto aktivitou začít. Na tento typ nocování budete potřebovat alespoň 50l batoh, do kterého budete moci uložit větší množství věcí, včetně hamaky, vařiče a dalšího vybavení na vaření či přespání. Některé batohy mají navíc praktické venkovní popruhy pro uchycení karimatky

DALŠÍ PARAMETRY BATOHŮ

Při výběru je také dobré koukat na to, zda mají batohy a ledvinky možnost připnutí nebo přidělání dalších kapes, či karabinky na přidělání nožů či pouzder na náboje. Nejen že je to praktické a zvýšíte tím pohodlí při používání, ale zároveň tím zvýšíte i celkový objem vašeho batohu či tašky. Dalším praktickým doplňkem může být kapsa na tzv. camelback, do kterého si můžete napustit dostatečnou zásobu vody a být tak připraveni i na delší lov nebo turistiku. Pokud se chystáte na delší chůzi v rámci lovu, určitě při výběru nepodceňujte vyztužení zad. Pokud bude vyztužení nedostatečné, může vám to delší cesty velmi znepříjemnit. Určitě vždy koukejte na to, zda má batoh dostatečné množství kapes, díky kterým budete moct mít své věci dobře uspořádané a tím pádem stále po ruce. 

V neposlední řadě nesmíte zapomenout ani na další důležitý faktor, a tím je počasí. Ne všechny batohy jsou totiž nepromokavé. Ty které nejsou, většinou obsahují všitou vnitřní pláštěnku nebo ji mají odnímatelnou na přezku. Případně lze pláštěnku dokoupit jako doplňkové vybavení, zde však nezapomeňte zkontrolovat objem batohu a pláštěnky, aby spolu byly kompatibilní. 

Pokud zohledníte všechny výše uvedené faktory, určitě si vyberete ten správný batoh, který vás bude doprovázet na vašich loveckých vycházkách. Rozhodně toto vybavení nepodceňujte, a to zejména při delších výpravách. Vaše záda vám za to jistě poděkují a i vy budete více v pohodě, když budete mít ve svých věcech pořádek. Tak lovu zdar!