Jak vybrat lyžáky

V minulém článku jsem vám sepsal mé rady Jak vybrat sjezdové lyže. S těmi se neodmyslitelně pojí také lyžáky, které musí s lyží ladit. A teď samozřejmě nemluvím o barvě. Správné lyžáky můžou podtrhnout vlastnosti lyží a pomoci lyžaři vyladit jeho styl. Špatné lyžáky znesnadní učení, povedou ke špatné technice a pokud nebudou správně spolupracovat s lyžemi, je celý zážitek z lyžování ten tam. V dnešní době lze na trhu nalézt lyžařské boty pro nejrůznější styl. A podobně jako u lyží, je velký rozdíl mezi lyžáky u jednotlivých úrovní lyžování. Pojďme se tedy na výběr podívat podrobně.

Bílé lyžáky

Jednotlivé části lyžáků

Ještě než zabředneme hlouběji do jednotlivých parametrů lyžáků, je dobré představit si, z čeho se lyžařské boty skládají. Jedná se o následující části: 

Stélka (vložka) – Izoluje, tlumí, usazuje chodidlo správně do botičky. Lze pořídit i zpevněnou vložku, která zajistí přesnější držení nohy na místě. 

Botička (liner) – Její funkcí je udržet nohy v teple a suchu. Rozlišujeme základní, přizpůsobitelné tepelně, nebo pěnou, vyhřívané, či alespoň zateplené fleecem, kožešinou, nebo merino vlnou.

Jazyk – Jazyk u lyžáků umožňuje opřít se do boty holeněmi a rozložit tak sílu. Nejčastěji se používají klasické a rozvinovací. Rozvinovací jazyky usnadňují především nazouvání boty.

Skelet – Skelet je svrchní tvrdá část lyžařské obuvi. Vyrábí se z různých umělých materiálů napříč značkami a modely, některé je možné tepelně upravovat. Spodní část určuje vnitřní prostor botičky svojí šířkou a výškou v nártu. Komín (část skeletu v oblasti holení a lýtka) je na spodní část připevněn tak, aby umožňoval flexi.

Podrážka – Může být sjezdová, ski-alpová nebo hybridní. Rozlišuje se podle typu vázání, do kterého se zapíná. 

Přezky – Většinou na botě nalezneme 3 nebo 4. (U skialpových bot jich může být méně, většinou jsou doplněny jiným způsobem utažení. Zároveň dětské lyžáky nemusí mít tolik přezek). Slouží k pevnému utažení bot a mohou být klasické, nebo mikrometrické. U mikrometrických lze otočením upravit jejich délku, zaháknou se do ozubeného hřebenu (háčků), který je také možné nastavit. Jsou tedy přesnější než klasické.

Pásek – Může nahrazovat jednu přezku. Používá se v horní části komínu, kde optimálně svírá lýtko a holeň.

Ski/walk systém – U některých lyžáků můžeme dále nalézt přepínání lyžáků mezi lyžováním a chůzí, funguje na principu uvolnění komínu pro pohyb dozadu při chůzi. 

Šrouby na canting – Další vymožeností některých modelů jsou speciální šrouby, které je možné  využít k mírnému vyosení komínu, což slouží ke kompenzaci specifické morfologie uživatele (nohy do O” nebo do „X“). 

Můj tip: V případě, že budete pořizovat boty s možností cantingu, doporučuji vždy nastavovat po odborné konzultaci s lékařem a nechat to na odborníka v sevisu. Pokud si nastavíte lyžáky špatně, mohli byste si zadělat na daleko větší problémy.

Zapínání lyžáků do lyží

Výběr lyžařských bot

K výběru správné lyžařské boty je potřeba nejdříve poznat svoje nohy. Zejména chodidla, jejich délku, šířku, prohnutí – výšku klenby a nártu, případně výraznější prohnutí nohou (do tvaru písmen O, nebo X). Dále je dobré při výběru boty myslet na komfort kotníků, holení a lýtek.

Při výběru bot si ideálně nechte nohu změřit pomocí speciální podložky nebo skeneru, které vám mnohé z výše zmíněného odhalí. Takové vybavení by mělo být samozřejmosí každé odborné prodejny.  Abyste si botu správně vybrali, doporučuji sledovat především 2 základní parametry, a to flex a šířku chodidla.

Detail na lyžáky

Flex

Prvním parametrem boty, na který se zaměříme, je flex, neboli tuhost boty. Zjednodušeně by se dala flex rozdělit do následujících 4 skupin:

Měkké boty (flex 60-80) – Takto měkké boty doporučuji především pro začátečníky. Boty budou pohodlné a začínající lyžař si v nich snáze zvykne na nový pohyb, tedy lyžování. Zároveň ho z nich nebudou večer bolet nohy a druhý den se může zase vydat na sjezdovku.

Středně tuhé boty (flex 80-100) – Ideální pro pokročilé jezdce. Boty jsou stále poměrně pohodlné, ale už dokáží podpořit váš styl během sportovnější jízdy závislé na stylu lyžování. Můžete volit měkčí (80-90 flex) pro pohodovější jízdu a tužší  (kolem 100) pro stabilitu a přesnost přenosu energie ve vyšších rychlostech.

Tuhé boty (flex 100-130) – Velice sportovní boty pro agresivní jízdu. Disponují úzkým skeletem, který pevně obepne nohu a přesně přenáší vaši sílu z nohou do lyží.

Extrémně tuhé boty (flex nad 130) – Tyto boty jsou určeny výhradně pro závodníky, kteří hned po sjezdu boty uvolňují nebo dokonce sundávají. Jsou naprosto nevhodné na celodenní lyžování, protože noha je skutečně velmi obepnuta. To je žádoucí při agresivním závodním sjezdu, ale po delší dobu je jejich užívání spíše trápení.

Šířka chodidla

Pokud zúžíte výběr boty za pomoci správné volby flexu, dalším faktorem, který byste měli sledovat je šířka (a celkový objem) vnitřní botičky. Orientačně se můžete držet šířky boty, kterou udává výrobce. Zpravidla to bývá šířka u velikosti 26.

Široká bota (104 mm a více) – Komfortní bota určená pro začátečníky, případně pro výrazně široká chodidla sportovnějších lyžařů. Také je ale důležité ji kombinovat se správným flexem (kolem 100). 

Středně široká bota (101-103 mm) – Bota určená pro pohodlnou i sportovnější jízdu. Sportovní využití bude mít především u majitelů větších chodidel. U menších chodidel bude dominovat komfort.

Úzká bota (96-100 mm) – Je ideální pro agresivní jízdu ve vysoké rychlosti a přesné přenášení sil na lyže. Nutno říci, že pohodlí zde ustupuje za cenu zvýšení sportovních vlastností lyžáku. 

Závodní boty (do 95 mm) – Velice nepohodlné boty, které však zajistí perfektní přenos energie do lyží a maximální citlivost ovládání lyží během vysoké rychlosti. Jsou nezbytné pro závodníky, ovšem nevhodné pro běžné celodenní lyžování. 

Informace ohledně výšky v nártu a šířky komínu v oblasti lýtka se buď můžete dočíst v popisu od výrobců jednotlivých modelů, případně od odborníka na prodejně, kde boty vybíráte.

Zapínání lyžáků

Jak zkoušet lyžáky

U lyžařských bot bych vám důrazně doporučil vyzkoušet si je osobně v prodejně. Dle parametrů si je určitě můžete předvybrat, ale až pokud vám lyžák sedne, uvidíte, jestli je to opravdu ta vaše bota. Každý výrobce používá trochu jiná kopyta a mohlo by se stát, že vám bota na nohu prostě nepůjde a nebudete se v ní cítit dobře. Mám pro vás postup jak si botu správně vyzkoušet: 

1. Stupnice velikosti – Velikost lyžařských bot bývá značena ve stupnici Mondopoint. Tyto velikosti odpovídají délce chodidla v centimetrech. Například pokud mám délku chodidla 28,5 cm, vyberu si velikost lyžáků 28/28,5.

2. Lyžařské ponožky – Je ideální zkoušet lyžáky v lyžařských ponožkách. Vzhledem k moderním materiálům a provedení těchto ponožek, které už v dnešní době nebývají o moc silnější, než běžné ponožky, je možné vyzkoušet boty i v běžných ponožkách, ale pokud máte na lyžování speciální, vezměte si je do prodejny s sebou.

3. Udělejte si místo – Je potřeba rozepnout všechny přezky a rozevřít botičku spolu se skeletem co nejvíc, aby noha dobře vklouzla dovnitř – po nazutí může příjít pocit “příliš malá bota” způsobený natlačením nohy do přední části boty, ale nenechte se zmást, lyžáky zkrátka nejsou vycházková obuv, jen je potřeba dostat patu do správné polohy.

4. Správná poloha – Nohu po nazutí dostaneme do správné polohy postupným zapnutím přezek ve správném pořadí. Nejdříve zapněte 3. a 4. přezku, poté párkrát zapérujte v kolenou (tím se noha (pata) dostane do správné pozice), následně dotáhněte 3. a 4. přezku, pásek a nakonec 1. a 2. přezku, ty by měly být při zkoušení jen zlehka zaklapnuté na maximálně 2. zoubek hřebenu, jinak je skelet příliš velký.

5. Lyžařský postoj – Opět je dobré zhoupnout se v kolenou a všímat si postavení prstů v botě. Při uvolněném postoji by se měly vepředu zlehka dotýkat, při lyžařském postoji by měly mít dost místa a pouze lehký, či žádný dotek.

6. Pata – Další důležitý faktor, který je potřeba sledovat, je pata, respektive její horizontální pohyb. Ideálně by neměl být žádný. Pata by za všech okolností měla zůstat dole na vložce, pevně zasazená v botičce, v opačném případě je bota příliš velká.

Pokud boty tímto testem prošly, zdá se, že máte vítěze. Ovšem, je zde ještě rozdíl mezi zkoušením v pohodlí domova nebo prodejny a používáním bot na sjezdovce. Počítejte s tím, že boty v chladu budou o trochu tužší, než při zkoušení. Dále, po pár sjezdech se bota vyšlápne” a její vnitřní prostor se mírně zvětší. Proto pokud se rozhodujete mezi dvěma velikostmi, vyberte vždy tu menší.

Modré lyžařské boty

Bootfitting

S výběrem správných lyžařských bot souvisí bootfitting, čili dodatečná úprava lyžáků přímo na nohu pro maximální pohodlí. Pro začátečníky a rekreační lyžaře není bootfitting tolik důležitý, ale pokud víte, že budete na sjezdovce trávit přece jen více času a máte sportovnější ambice, doporučuji se mu věnovat. Je také vhodný pro atypický tvary nohou pro nohy po vážných zraněních. Co lze na lyžácích upravit či vylepšit?

Zesílení vložky – Přidá botě na pohodlí, lépe tlumí otřesy a dokáže zmenšit boty o přibližně půl čísla. 

Tepelně upravitelné vložky – Speciální vložky, které se po nahřátí dají tvarovat dle nohy lyžaře. Zajistí tak lepší podporu klenby a paty. Mají také také vliv na správné postavení nohy v botičce.

Tepelně tvarovatelná botičky – Podobně jako vložka je po zahřátí na určitou teplotu poddajná. Je možné ji tak upravit přímo na nohu, především v oblasti kotníků, případných haluxů, spodní poloviny, nebo i celé botičky.

Pěnou tvarovatelné botičky – Obsahují dvousložkovou pěnu, která přesně vyplní prostor mezi nohou a skeletem. To vypleší citlivost a přenos energie do lyží. 

Tepelně tvarovatelný skelet – Ano, i skelet se dá tepelně tvarovat. To má vliv nejen na pohodlí (například v případě široké nohy), tak na jízdní vlastnosti, kdy se zlepší kontakt jezdce s botou.

Skelet na míru – Předpřipravený skelet se po nahřátí tvaruje podle dřevěného kopyta, které kopíruje tvar nohy zákazníka.

Canting – O cantingu jsem psal již dříve v tomto článku. Je to možnost do jisté míry kompenzovat postavení nohou do O” či do X” mírným vyosením komínu. Ještě jednou bych rád připomněl, že je nezbytné toto nastavení boty provádět po konzultaci s lékařem a ideálně svěřte tuto činnost odborníkovi v servisu. 

Dodatečné úpravy skeletu – Sem spadají veškeré další úpravy skletů, jako například broušení či vytahování skeletu, aby ještě lépe vyhovoval tvaru nohy. Zároveň je možné ho například vytěsnit za pomoci speciální pěny.

Lyžař ve sjezdu

Závěrem

Výběr lyžařských bot je složitý a zdlouhavý proces. Vyžaduje hodně trpělivosti a energie. Na druhou stranu, neprovádíte ho tak často a pro lyžaře není nic horšího, než špatně vybrané lyžáky. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně značnou investici, doporučuji investovat do výběru správných bot také dostatek času. Na sjezdovce vám pak budou za odměnu pěkně sedět na nohou a podpoří vás, ať už se na lyžích učíte, nebo lámete precizní carvingový oblouk. 

Pamatujte, že lyžáky nejsou taneční boty či papučky, ale pevná, tuhá součástka, která vám má zajistit co nejlepší přenos síly z nohou do lyží. Tím vám umožní lyže dokonale ovládat a dodají stabilitu. Teprve potom si budete moci lyžování opravdu užívat. A pokud přemýšlíte o koupi nových sjezdovek, podívejte se na můj další článek Jak vybrat sjezdové lyže. A aby vám nebyla na sjezdovce zima nebo naopak přílišné horko, doporučuji přečíst článek od mé kolegyně Kačky Jak se obléct na lyže a snowboard

Přeji spoustu krásných zážitků na svahu i mimo. A pokud se rozhodnete zavítat do naší prodejny Decathlon v Brně-Modřicích, třeba tam na sebe narazíme.

Michal Bodický
V roce 2019 jsem nastoupil do Decathlonu v Brně-Modřicích, kde mohu zúročit své zkušenosti z oblasti lyžování a snowboardingu. Ty jsem nabyl při působení v půjčovnách, servisech či jako instruktor přímo na sjezdovce. Z kopce dolů jsem se po sněhu spouštěl již na všech možných i nemožných výmyslech včetně více než 50 modelů lyží a přes 10 různých snowboardů. Aktuálně jsem součástí Wedze týmu, kde mohu své znalosti a zkušenosti předávat ostatním kolegům na našich prodejnách. Kromě toho jsem v životě vyzkoušel ať už v rámci tréninků, či soutěží, tenis, volejbal, tae-kwon-do, fotbal, motorsport (automobilové orientační soutěže), abych v 17 letech zakotvil u futsalu, který je mojí největší vášní dodnes.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.6 / 5. Počet hodnocení: 17

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!