Jak vybrat lyžařské a snowboardové brýle

V minulém článku jsem vám poradil, Jak vybrat lyžařskou a snowboardovou přilbu. S tou se neodmyslitelně pojí také brýle, které mají hned několik funkcí a které by také měly být součástí výbavy každého lyžaře. A stejně jako jsou tyto dva komponenty provázané na svahu, je částečně spojený i jejich výběr. V tomto článku vás provedu výběrem brýlí na lyže či na prkno tak, aby vám dobře sloužily, zajistili bezpečnější jízdu a ještě vám pěkně sedly. Tak jdeme na to.

Zasněžený lyžař

Proč brýle?

Spousta lidí ví, že by měli mít brýle na lyžování, ale málokdo si uvědumuje všechny jejich významy. Proto bych je rád vymezil hned v úvodu. Jedná se o následující: 

Ochrana zraku – Brýle chrání vaše oči nejen před ostrým horkým sluncem, ale také před odrazem slunečních paprsků od zářícího sněhu. Při nákupu brýlí si tedy pohlídejte, aby brýle měly filtr UV záření. Nutno však říci, že to je dnes již základní výbava sjezdových brýlí. 

Ochrana očí před nepříznivým počasím – Tato funkce je asi všem jasná. Mechanická ochrana před nepříjemnými vlivy počasí, jako je déšť sníh, vítr nebo mráz.

Zlepšení viditelnosti – V závislosti na podmínkách a zorníku pomáhají k rozjasnění a zaostření pohledu na sjezdovce i mimo ni. To má zásadní vliv nejen na pohodlí, ale především na bezpečnost.

Ochrana očí při pádu – Asi není třeba vysvětlovat, že oči jsou velice citlivý smyslový orgán. Pokud dojde k nechtěnému kontaktu se sjezdovkou, hodí se mít je chráněné nejen proti sněhu, ale také například proti větvím, hůlkám, kamínkům a dalším nástrahám přírody. 

A nyní už k samotnému výběru brýlí. Podíváme se na základní aspekty, podle kterých budeme brýle pořizovat. Je to počasí, tvar zorníku, odvětrávání a komfort.

Počasí

Lyžování si můžete užít za každého počasí. Ne vždy se vám podaří vychytat ,,azuro” a bude potřeba smířit se s horšími podmínkami i viditelností. Brýle jsou jednou z hlavních položek vašeho vybavení, která dokáže tyto odchylky od ideálního počasí zpříjemnit. Stačí si jen vybrat správný zorník, respektive jeho správné zabarvení. Zorníky si dle zatmavení můžeme rozdělit do tří kategorií, které nesou označení S1 až S3.

Brýle do pěkného počasí (S3)Tyto brýle jsou vhodné do slunečních dnů s modrou oblohou. Zorník funguje podobně jako u slunečních brýlí. Většinou má hnědou nebo černou barvu, případně může být zrcadlový. 

Brýle do přechodného počasí (S2)  Tyto brýle jsou vhodné pro dny, kdy je chvilku hezky, chvilku zataženo a sem tam i zasněží. Jsou také kompromisem mezi všemi typy. Pokud si tedy nechcete pořizovat více brýlí či zorníků a hledáte univerzální řešení, doporučuji volit právě tyto. Zorník bývá nejčastěji hnědý nebo oranžový, případně opět zrcadlový.

Lyžařka v brýlích

Brýle do špatného počasí (S1) Občas vás na horách zastihne mlha v kombinaci s hustým sněžením. Podmínky na lyžování sice nejsou ideální, ale nenechte se ovlivnit. Abyste si i v takovém počasí lyžovačku užili, je dobré pořídit brýle se zorníkem S1, které mají za cíl zlepšit kontrast a viditelnost. Nejčastěji je zorník čirý, ale může být i například růžov, žlutý či jemně oranžový. 

Fotochromatické brýle (S1–S3)Pokud hledáte jedny brýle pro všechny situace a zorník S2 pro vás není dostačující, můžete sáhnout po fotochromatických brýlích, které obsahují materiál, který je citlivý na UV záření. Ten způsobí automatické zatmavení na sluníčku a opětovně ,,zesvětlení” při zatažené obloze a absenci slunečního svitu. Hlavní výhodou je univerzálnost použití a skutečně dobré vlastnosti jak na sluníčku, tak ve stínu či ve špatném počasí. Mezi nevýhody bych zařadil vyšší pořizovací cenu a také pomalou adaptaci na stín. Brýle se relativně rychle zatmavují při působení slunečního záření, ale opačný proces, tedy zesvětlení zorníku, už je pomalejší. Pokud tedy na svahu přejíždíte z ostrého slunka do stínu, můžete mít na několik vteřin omezenou viditelnost. 

Můj tip: Já osobně používám brýle s vyměnitelnými zorníky. Pořizovací cena je sice o něco vyšší, ale není pro mne problém reagovat na rozmanitosti počasí přímo na svahu. V balení mám totiž dva zorníky a při náhlé změně počasí můžu své brýle upravit podle mých potřeb.

Děti na lyžích

Tvar zorníku

Tvar brýlí, respektive tvar zorníků definuje další vlastnosti pocitu z jízdy. Obecně můžete na brýlích nalézt buď cylindrický, nebo sférický zorník. Poznáte to tak, že se na brýle podíváte z boku. 

Cylindrický zorníkVyskytuje se u většiny brýlí na trhu. Jeho výhoda je nižší cena a větší pružnost. Nevýhodou je přítomnost pouze jednoho zakřivení, a to horizontálního. To má za následek jemné zkreslení při pohledu do stran. Tyto brýle bych doporučil začátečníkům a příležitostným lyžařům či snowboardistům, kteří netráví na horách tolik času a nebo nechtějí jezdit celý den.

Sférický zorníkSférický zorník krásně kopíruje tvar očí, a proto nedochází ve většině míst zorného pole ke zkreslení pohledu. Obsahuje jak horizontální, tak vertikální zakřivení. Je to dražší varianta zorníku, ale zkušené a rychlejší lyžaře či snowboardisty bych je doporučoval právě díky naprosto zanedbatelnému zkreslení a lepší aerodynamice.

Odvětrávání

Další důležitý parametr souvisí s odvětráváním a konstrukcí brýlí. Zamlžování patří mezi jeden z nejčastějších problémů  lyžařských či snowboardových brýlí. Přitom stačí jen nepodcenit výběr a máte po starostech. Brýle si tedy vybírejte  podle úrovně opatření proti zamlžování.

Jednoduchý zorník – Je tvořen jen jednou vrstvou skla, která je zasazená do rámu brýlí. Většinou bývá z vnitřní strany pouze chemicky ošetřena proti zamlžování. Výhodou těchto brýlí je samozřejmě cena, dále pak velká odolnost. Díky jednoduché konstrukci jsou daleko méně náchylné na poškození. Osobně tyto brýle doporučuji buď dětem na sáňkování, případně začátečníkům, kteří ví, že nemají se zamlžováním problém.

Dvojitý zorník – Pokud víte, že se vám brýle více zamlžují, ale zároveň jste vyznavači rekreačního lyžování, můžete zvolit dvojitý zorník. Jak již název napovídá, zorník je tvořen dvěma vrstvami skla, mezi nimiž se nalézá vzduchová kapsa. Ta snižuje rozdíl teplot a tedy zabraňuje kondenzaci vody na vnitřní straně brýlí.

Dvojitý zorník s odvětráváním – Pro intenzivní a sportovní lyžaře či prknaře doporučuji pořídit brýle s dvojitým zorníkem a s rámem obohaceným o odvětrávací otvory. To sníží rozdíl teplot ještě více a ani při intenzivním pocení se zorník nebude zamlžovat. Díky sofistikovanému systému je nutno počítat s vyšší cenou, ale pokud máte se zamlžováním problémy, bude to pro vás jasná volba.

Pohodlí

Na pohodlí při nošení mají vliv i další faktory. Mezi ty hlavní bych zahrnul:

Výstelka – Materiál v místech, kde dochází ke kontaktu obličeje s brýlemi rozhoduje o tom, jak dlouho vám brýle na očích vydrží. Na výběr máte s několika možností, které většinou korespondují s ostatními vlastnostmi brýlí. V případě brýlí pro rekreační užití je tato vrstva tvořena většinou jen molitanem. Ten je levný a pohodlný. Pokud byste však chtěli brýle užívat intenzivně, může se stát, že se časem začne ,,drolit” a výstelka postupně zmizí. Proto, pokud víte, že budete jezdit častěji, volte molitanovou výstelkou s odolnou vrstvou na povrchu. Na trhu lze sehnat také brýle s vyměnitelnou výstelkou pro případ, že by došlo k poškození. 

Můj tip: Lyžaři často zapomínají, že o brýle je třeba pečovat a dělají chybu při jejich skladování. Po lyžování tedy nezapomeňte brýle sundat z přilby a nechat je volně uschnout při pokojové teplotě. Prodloužíte tím životnost zmiňované výstelky a předejdete možné deformaci.

Snowboarding

Volba správné velikosti – Brýle se většinou vyrábějí ve více velikostech. Při zkoušení si pohlídejte, aby vás netlačily na nose, výstelka vám nesmí lézt do očí a celkově by vám brýle měly být příjemné. Nezapomínejte však, že je to ochranný prvek a ten s sebou vždy nějaké omezení pohodlí přináší. Je jasné, že brýle na obličeji ucítíte, ale škrábat nebo tlačit by vás nic neměly.

Kompatibilita s helmou – Už v článku Jak vybrat lyžařskou a snowboardovou přilbu jsme si řekli, že je potřeba vždycky kupovat brýle s přilbou a přilbu s brýlemi. Vždy je důležité zajistit správnou kompatibilitu těchto dvou položek vaší výbavy. Brýle musí do lyžařské přilby pěkně sednout tak, aby nikde nezůstalo volné místo. S kontrolou správné volby by vám měl být schopen vždy pomoci kvalifikovaný personál, proto se nebojte využít jeho služeb a rady. 

Modré lyžařské brýle a helma

A co když nosím dioptrické brýle?

Pokud nosíte dioptrické brýle, nezoufejte. Mám pro vás dvě varianty, jak si zalyžovat či zajezdit na snowboardu i s nimi. 

První variantou jsou brýle s vykrojením, takzvané OTG brýle (over the glass), které mají z boku prolisy na nožičky brýlí. Vaše dioptrické brýle se pak pěkně vejdou. Tato varianta je však limitována velikostí dioptrických brýlí a pak samotným zamlžováním klasických skel. 

Druhou možností jsou pak speciální lyžařské přilby s hledím, které jsou hitem posledních let. Lyžařská přilba disponuje štítem, který supluje funkci lyžařských brýlí. Tento štít je dobře odvětraný a zároveň se tam dioptrické brýle pohodlně vejdou. I když je tato položka výbavy dražší, často nepřevýší pořizovací cenu brýlí a helmy dohromady. Zároveň je i snazší na transport a pohodlnější na používání. 

To by bylo z mé strany vše. Doufám že si užijete příjemnou zimní sezónu plnou radostných momentů na svahu i mimo. A kdyby vás lákaly šumavské či rakouské svahy, neváhejte po cestě navštívit naší prodejnu Decathlon České Budějovice, kde se můžeme potkat v oddělení zimních sportů.

Jan Štěpánek
Můj příběh v Decathlonu se začal psát v květnu roku 2011 otevřením ostravské prodejny, tehdy teprve druhé v ČR. V Ostravě jsem pracoval jako brigádník na oddělení kolektivních sportů a přírody necelé tři roky při studiu vysoké školy. Poté jsem přijal výzvu jako vedoucí oddělení a následně se odstěhoval jako provozní ředitel do jihočeské metropole Českých Budějovic, kde jsem již sedmým rokem. Od malička jsem hrál hokej, florbal, tenis, squash a léto trávil sjížděním divoké vody. Naopak každou zimu jsem strávil na svahu. Při studiu vysoké školy jsem vždy od prosince až do dubna učil lyžovat všechny věkové kategorie, jako lyžařský instruktor. I díky Decathlonu se mi podařilo vyzkoušet si jaké je lyžovat v těch největších evropských resortech jako jsou francouzské a rakouské alpy. No a když právě nemám možnost vyrazit na hory, tak se svými dětmi poberu vše, co klouže a běžíme na kopec užít si pořádnou bobovačku

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 26

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Sjezdové lyžování
Jak vybrat sjezdové lyže

Jak vybrat sjezdové lyže

Jak vybrat sjezdové lyžeLyžování je nejoblíbenějším zimním sportem u nás a pátým nejoblíbenějším sportem vůbec. Každoročně se téměř pětina Čechů vydává na hory, ať už na ty tuzemské, nebo do zahraničí, aby si užili sportování na sněhu. K tomu, abyste si lyžování...

Výběr lyžařských bot
Jak vybrat lyžáky

Jak vybrat lyžáky

Jak vybrat lyžákyV minulém článku jsem vám sepsal mé rady Jak vybrat sjezdové lyže. S těmi se neodmyslitelně pojí také lyžáky, které musí s lyží ladit. A teď samozřejmě nemluvím o barvě. Správné lyžáky můžou podtrhnout vlastnosti lyží a pomoci lyžaři vyladit jeho...

Vyberte si nové boty na snowboard
Jak vybrat snowboardové boty

Jak vybrat snowboardové boty

Jak vybrat snowboardové botyV minulém článku Jak vybrat snowboard jsem vás provedl výběrem nového prkna. S ním se neodmyslitelně pojí také boty, které by měly se snowboardem ,,ladit”. V tomto příspěvku se tedy zaměříme na to, jak si vybrat ty správné tak, abyste je...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!