Jak vybrat lyžařskou a snowboardovou přilbu

Ti z nás, kteří své lyžařské začátky pamatují už pár let nazpět, mají možná lyžování spojené spíše s pořádným kulichem než s přilbou. Prioritou tehdy byl komfort při lyžování a na bezpečnost se moc nebral ohled. Doba se však postupem času velmi rychle měnila. Začalo přibývat lyžařů s přilbou a my jsme na ně hleděli jako na blázny. S postupem času se technologie vyvíjely. Jízda se stala rychlejší, lyžování začalo vyhledávat víc a víc lidí, až se propracovalo na pozici jednoho z nejoblíbenějších a nejčastějších českých sportů. S tím je samozřejmě spojená i bezpečnost uživatelů. Na kopce najednou jezdily masy lyžařů, kteří chtěli využít své dovednosti na maximum. Bohužel každoročně přibývá úrazů na sjezdovkách, a proto každá lyžařská značka pracuje na vývoji bezpečnostních prvků. Dnes již patří přilba k základnímu vybavení jak na lyžování, tak na snowboarding. Pojďme se tedy společně podívat, jak si přilbu správně vybrat, abyste nezískali nepohodlný kýbl na hlavu, ale skvěle padnoucí doplněk, který vám může zachránit život

žena s bílou lyžařskou přilbou

Často se stává, že k nám na prodejnu přijdou zákazníci, vyberou si lyžařskou helmu, která nejlépe barevně sedí k jejich outfitu a odchází k pokladně. To je ovšem velká chyba a mnoho z nich na to přijde hned po první hodině lyžování. Netvrdím, že design není důležitý, ale rozhodně by to neměl být první, a už vůbec ne jediný, aspekt rozhodování. Zaměříme se společně na správný typ přilby, její velikost, dodatečné prvky zlepšující pohodlí při nošení a nakonec i na ten vzhled. Jdeme na to.

Typy lyžařské přilby

Na trhu je dnes k dostání mnoho druhů přileb. Přiblížím vám zde ty nejčastější, které můžete na našich i zahraničních sjezdovkách vídat. Ze všeho nejdříve je nutné zmínit, že všechny přilby, které se na českém trhu prodávají, musí projít přísnými testy a splňovat bezpečnostní normu EN 1077 – třída B. Tudíž i ty nejzákladnější a nejlevnější helmy splňují bezpečnostní podmínky a jejich nošení je rozhodně lepší než nic. Obecně bychom mohli přilby rozdělit následovně:

Základní přilby na lyže – Přilby jsou vyrobeny za pomoci technologie ABS. Ta zaručuje velkou odolnost při nárazech, proto se doporučuje začínajícím lyžařům, kteří dají přilbě pořádně zabrat. Přilby mívají vycpanou ochranu uší pro lepší komfort, ale tím jakékoliv zateplení většinou končí. Proto doporučuji užívat společně s lyžařskou kuklou nebo tenkou čepicí. 

Přilby pro pravidelné lyžaře a snowboardisty – Tyto přilby jsou zhotovené technologií ,,Inmold”. Jsou méně odolné než přilby z ABS, ale v žádném případě se nemusíte bát o svou bezpečnost. Tato přilba vás ochrání stejně jako ta základní, ale při velkém nárazu ,,pukne”, aby ji lyžař nemohl dále používat (pokročilý lyžař jezdí rychleji, a proto by ho sebemenší prasklina mohla ohrozit). Mezi hlavní výhody patří nižší hmotnost a jistě vás potěší pohodlné vycpávky pro udržení tepla. Díky odvětrávacím otvorům se nebudete tolik potit. Tento typ bych doporučil pro pokročilé a rychlostní lyžaře, případně pro lyžaře ve vyšším tempu. 

Lyžařská helma se štítem/s hledím – Přilba 2v1. Jak již název napovídá, k helmě je připevněn sklopný štít, který zde supluje lyžařské brýle. Je to ideální řešení pro lyžaře, kteří nosí klasické dioptrické brýle, ale potěší každého, kdo nechce tahat zvlášť brýle a helmu nebo jim z jiného důvodu brýle nevyhovují. Tyto přilby jsou velkým fenoménem posledních let a jedná se o nastupující trend. Co se týče pohodlí pro uživatele, jistě překoná klasické kombo helma + brýle. Většina výrobců dnes také nabízí vyměnitelná hledí.

Můj tip: I když já sám jsem fanouškem klasických brýlí, pokud neplánujete lyžovat v extrémních podmínkách, určitě vám doporučuji tento typ helmy alespoň vyzkoušet. Na prodejně potkávám zákazníky, se kterými jsem minulou sezónu vybíral lyžařské brýle a po roce se vrací pro přilbu se štítem se slovy, že pohodlí zde poráží tradici.  

Závodní přilby – Jedná se o speciální přilby, které musí splňovat nejstriktnější kritéria, které určuje mezinárodní lyžařská federace (FIS)

Lyžař v červené bundě

Pohodlí

Téma pohodlí jsem už trochu nakousl v minulém odstavci. Hlavní zásadou je, že lyžaři musí přilba sedět jako přibitá. Jen tak vám zajistí dokonalou ochranu. Moderní přilby jsou vybavené prvky, které její užívání usnadňují. 

Polstrování – Ve většině případů je odnímatelné, takže ho můžete lépe usušit, nebo rovnou několikrát za sezonu vyprat. Pokud si zvolíte přilbu bez většího polstrování, doporučuji si pořídit pod přilbu lyžařskou čepici. Ta je lehká, tenká a pěkně přilne k hlavě. Polstrování se liší v odolnosti, hřejivosti i pohodlí a tím také v ceně. Pokud jste začátečník nebo rekreační lyžař, který vyrazí na hory párkrát za sezónu, bude vám stačit obyčejnější polstrování. Naopak pokud lyžujete či snowboardujete pravidelně nebo sportovně, doporučil bych investovat do pohodlí více peněz, jelikož v helmě budete trávit hodně času. 

Odvětrávání – Při výběru určitě myslete i na odvětrávání. Začátečníci nejsou tolik v pohybu, proto si vystačí se základním odvětráváním. Ovšem, zkušený lyžař či snowboardista, který stráví celý den na svahu a jezdí ve vyšší intenzitě, potřebuje, aby vlhkost mohla odcházet pryč od hlavy. Přilby pro pokročilé lyžaře mají několik odvětrávacích otvorů, já sám doporučuji přilby s regulací odvětrávání. Ty jsou vybaveny tlačítkem nebo šoupátkem, které umožní určité otvory zavřít. To využijete především při proměnlivém tempu, kdy regulujete odvětrávání na základě vaší aktivity. Nutno podotknout, že přilby s více otvory musí chránit stejně jako přilby s méně otvory. Je tedy zapotřebí použít lepší a kvalitnější materiály, které zajistí stejnou ochranu, ale s menším podílem hmoty. Proto budou odvětrávanější helmy dražší. 

Hmotnost přilby – Hmotnost jednotlivých přileb se samozřejmě liší, ale ne o tolik, že by měla jejich hmotnost být hlavním rozhodovacím kritériem. Lehká přilba samozřejmě zaručuje lepší komfort, ale rozdíly nejsou tak zásadní. Já sám si vždy vybírám přilbu, která mi opravdu dobře sedí a hmotnost zkoumám až jako jeden z posledních parametrů.

Snowboardista freeride

Systém zapínání – Lyžařské a snowboardové helmy se zapínají téměř výlučně pod bradou. Systémů zapínání můžete nalézt několik. Mezi ty základní patří klasická plastová přezka, kterou nalezneme u většiny ekonomických modelů.  Zapínání se vylepšují za pomoci odolných plastů, které jsou méně náchylné k poškození a dále můžete narazit na speciální přezky, které se dají rozepnout snadněji a rychleji. Pro náročné uživatele jsou pak například magnetické přezky, které se dají jednoduše rozepnout jednou rukou v rukavici. Mezi přezkou a bradou byste pak měli nalézt různě příjemný materiál, který brání odření brady, případně skřípnutí kůže během zapínání. 

Systém utahování – Posledním aspektem, který bude mít vliv na to, jestli vám přilba sedí nebo ne, je systém utahování v týlní části. Ten bývá nejčastěji řešen třemi způsoby. Nejzákladnější modely lyžařských helem nemají žádný systém utahování. Druhou možností je automatické dotahování za pomocí gumy. Pružný pásek vám pomáhá udržet přilbu na hlavě, která díky přizpůsobivému tvaru hlavu pěkně obejme. Výhodou je minimální potřeba cokoliv nastavovat a díky jednoduchému mechanismu také bezporuchovost. Posledním způsobem je pak klasické utahovací kolečko. To funguje podobně jako guma, avšak bez pružení materiálu. Lyžař či snowboardista si musí helmu po každém nasazení ručně dotáhnout tak, aby cítil mírný tlak v zátylku. Je to nejpreciznější způsob utahování, který vám umožní perfektní přizpůsobení helmy. Bývá to však také nejdražší technologie.

Vzhled

I když by to nikdy neměl být rozhodující parametr pro výběr, nemůžeme ho opomenout. Mnohokrát se mně i mým kolegům stalo, že zákazníci volí helmu a další lyžařské vybavení podle designu. Doporučuji vybrat si krásnou helmu, která doplní váš snowboardový nebo lyžařský outfit, ale dejte při výběru přednost bezpečnosti, pohodlí a správnému typu. Většina výrobců dnes produkuje krásné přilby, které odpovídají moderním sportovním trendům. Jsem si jistý, že nebudete muset dělat kompromisy mezi technickými vlastnostmi a vzhledem. 

Jak vybrat správnou velikost

Pokud už jste se dostali až sem a máte vybranou ideální přilbu, je nutné najít také správnou velikost. Není to nic těžkého. Budete potřebovat pouze krejčovský metr, s jehož pomocí si změříte obvod hlavy. Měří se obvod od vrchní části čela přes střed zadní části hlavy – týlu). Výsledná hodnota v centimetrech vám určí přibližnou velikost přilby. 

Pokud zkoušíte přilbu přímo na prodejně, což vám doporučuji, nebojte se oslovit personál prodejny. V každé dobré sportovní prodejně by vám měl být k službám proškolený a zkušený specialista, který vám obvod hlavy správně změří (většinou speciálním měřákem), doporučí správnou velikost a na závěr zkontroluje, jestli vám přilba na hlavě sedí správně. 

Můj tip: Pokud vybíráte přilbu a už máte doma brýle, myslete na to, že ne každé brýle sednou do každé přilby. Proto doporučuji vždy vybírat přilbu s brýlemi a brýle s přilbou. Díky tomu zamezíte špatné volbě, která bude mít za následek buď to, že se vám brýle do přilby nevejdou, nebo budou moc malé, případně nebudou doléhat, a vám pak bude ,,táhnout” na čelo či foukat do přilby.

To by bylo k výběru lyžařské a snowboardové přilby vše. Z vlastní zkušenosti vím, že výběr správné přilby může být náročný a zdlouhavý proces. Doporučuji vám však, abyste vybírali pečlivě. Jen tak získáte perfektní přilbu na mnoho let a nebudete se muset příští sezónu vracet pro jinou. 

Nezapomínejte se také o svou přilbu starat. Přece jen to není nejlevnější záležitost a člověk chce, aby mu dlouho vydržela, proto doporučuji přikoupit rovnou vak na přilbu, aby se neponičila při transportu. Po každé lyžovačce ji vybalte a pozvolně vysušte v teplé a suché místnosti.

Přeji vám spoustu příjemných zážitků na sjezdovce i mimo ni. Nikdy nepodceňujte bezpečnost na lyžích či snowboardu, abyste si z hor vozili jen příjemné zážitky.  A pokud přemýšlíte o novém stroji na řezání oblouků, podívejte se na článek mého kolegy Michala Jak vybrat sjezdové lyže, případně na článek od snowboarďáka Lukáše Jak vybrat snowboard. Sněhu zdar.

Děti v lyžařské přilbě
Jan Štěpánek
Můj příběh v Decathlonu se začal psát v květnu roku 2011 otevřením ostravské prodejny, tehdy teprve druhé v ČR. V Ostravě jsem pracoval jako brigádník na oddělení kolektivních sportů a přírody necelé tři roky při studiu vysoké školy. Poté jsem přijal výzvu jako vedoucí oddělení a následně se odstěhoval jako provozní ředitel do jihočeské metropole Českých Budějovic, kde jsem již sedmým rokem. Od malička jsem hrál hokej, florbal, tenis, squash a léto trávil sjížděním divoké vody. Naopak každou zimu jsem strávil na svahu. Při studiu vysoké školy jsem vždy od prosince až do dubna učil lyžovat všechny věkové kategorie, jako lyžařský instruktor. I díky Decathlonu se mi podařilo vyzkoušet si jaké je lyžovat v těch největších evropských resortech jako jsou francouzské a rakouské alpy. No a když právě nemám možnost vyrazit na hory, tak se svými dětmi poberu vše, co klouže a běžíme na kopec užít si pořádnou bobovačku

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 15

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

skialpový výstup
Skialpinismus: turistika na lyžích

Skialpinismus: turistika na lyžích

Skialpinismus: turistika na lyžíchZavřené vleky? Otevřené vleky, ale spousta lidí a dlouhé fronty? Touha si ten kopec nejdřív vyšlápnout, než ho sjedete dolů? Nebo snad odhodlání si horské procházky a túry něčím zpestřit a nešlapat jen v turistických botách? Tak...

Lyžování
Jak se obléct na lyže a snowboard

Jak se obléct na lyže a snowboard

Jak se obléct na lyže a snowboardNení žádným tajemstvím, že správné oblečení na horách je jeden z hlavních předpokladů pohodlného a bezpečného sportování na sněhu. Pokud se oblečete správně, můžete si užívat zimní radosti nehledě na teplotu i počasí. Naopak, pokud...

Sjezdové lyžování
Jak vybrat sjezdové lyže

Jak vybrat sjezdové lyže

Jak vybrat sjezdové lyžeLyžování je nejoblíbenějším zimním sportem u nás a pátým nejoblíbenějším sportem vůbec. Každoročně se téměř pětina Čechů vydává na hory, ať už na ty tuzemské, nebo do zahraničí, aby si užili sportování na sněhu. K tomu, abyste si lyžování...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!