Jak vybrat matraci na kempování a treking

V tomto článku se nebudeme bavit o tom, jak je která matrace pohodlná, protože to je čistě subjektivní názor. Každý zkrátka potřebujeme něco jiného. Mně například nevyhovují velké nafukovací matrace, ale to neznamená, že jsou špatné i pro vás a že obecně nejsou dobré nebo kvalitní. V tomto článku si naopak povíme, na co se při výběru zaměřit, abyste si vybrali matraci, která bude tou pravou právě pro vás. Je to tedy takový obecný návod, na co si dávat pozor a k čemu přihlédnout, abyste se svou budoucí matrací byli co nejspokojenější. Tak pojďme na to!

skládání karimatky

Základní kritéria dělení

Při výběru matrace je třeba řídit se podle několika základních faktorů. První otázka, která by měla padnout, je: Pro jaký účel budu matraci používat? Jde o to, jestli ji v kempu vyložíte z auta, kde bude na jednom místě ležet celý týden, nebo jestli ji plánujete nosit několik dní na zádech při různých přechodech hor apod. Další kritérium je přibližná teplota, ve které pravděpodobně budete nocovat. Je rozdíl mezi matrací určenou na spaní v létě u vody a matrací určenou na spaní v horách na sněhu. V neposlední řadě je důležitý také výběr spacího pytle, který vás hřeje shora a z boku. V místech, kde na spacáku ležíte, však žádná izolace není. Ve spacáku vás hřeje vzduch mezi vlákny, který drží teplo produkované vaším tělem uvnitř. Zde přichází do hry hodnota R-Value, která u matrací udává odpor materiálu k průchodu tepla. Tuto hodnotu si vysvětlíme níže. 

Kempovací matrace

Podle toho, kde budete matraci využívat, je můžeme rozdělit na dvě základní skupiny: kempovací matrace a trekové karimatky. Začneme těmi kempovacími. Od těch očekáváte hlavně pohodlí. Matraci nikam nenosíte, nepřemisťujete, většinou ji v kempu vyložíte z auta a na stejném místě zůstane po celou dobu pobytu. Její hmotnost a objem tedy nejsou tak důležité. Existují tři typy kempovacích matrací:

Nafukovací – tento typ matrací má velmi nízkou tepelnou izolaci od země, takže není úplně vhodný do chladnějších nocí. U většiny z nich je pro nafouknutí potřeba pumpa. 

Samonafukovací – tyto matrace mají tepelnou izolaci od země už poměrně vyšší. Jsou tedy vhodné i do chladnějších jarních či brzkých podzimních dní. 

Pěnové – matrace v tomto provedení se obecně při ubytování a spaní v kempech moc nevyužívají, protože jsou o něco méně pohodlné, ale samozřejmě je to jedna z možností. 

karimatka do stanu
trekingová karimatka

Trekové karimatky

Druhým základním typem jsou trekové karimatky. U nich se předpokládá, že je uživatel bude nosit na zádech v průběhu kratších i delších výletů a přechodů. Je zde tedy kladen důraz zejména na poměr váhy a skladnosti. I karimatky se dají rozdělit do tří kategorií, které jsou shodné s těmi kempovacími:

Nafukovací – jejich velkou výhodou je absence pěny, díky níž jsou tyto karimatky velmi skladné, ale nemají tak vysokou R-Value v porovnání s dalšími typy. Problémem je také nebezpečí propíchnutí. Když k němu dojde, v karimatce není nic, co by dále izolovalo od země.

Samonafukovací – tyto karimatky mají zpravidla střední objem a ze všech zde uvedených typů mají nejvyšší R-Value. Výhodou je, že když dojde k propíchnutí karimatky, tak stále částečně izoluje, ačkoliv to samozřejmě není plnohodnotná izolace, jakou poskytuje karimatka nepoškozená.

Pěnové – tento typ bývá ze všech karimatek nejlehčí, ale na druhou stranu má nejvyšší objem. Jejich obrovskou výhodou je, že jsou z funkčního hlediska prakticky nezničitelné. I kdybyste pěnovou karimatku rozřezali na kousky a ty pak slepili zpět dohromady, její komfort zůstane téměř stejný. Je však důležité dávat si kvůli vlhkosti pozor, jestli mají uzavřené póry. Jakmile karimatka jednou nasákne, už ji pravděpodobně nevysušíte. 

Teplota okolí a hodnota R-Value

Dalším kritériem pro výběr je rozhodně teplota okolí, ve kterém budete nocovat. Je jasné, že pokud pojedete v létě do kempu, nebudete potřebovat matraci s extra izolačními vlastnostmi. Naopak pokud pojedete na přechod hor, kde se teplota v noci pohybuje pod nulou a může se objevit i pokrývka sněhu, nevezmete si lehkou neizolující karimatku. Pro případ spaní na sněhu bych dokonce doporučil kombinaci více druhů karimatek pro zvýšení tepelného komfortu. Při rozhodování musíte vzít v potaz tzv. R-Value hodnotu. Jak bylo naznačeno výše, tato hodnota udává odpor materiálu k průchodu tepla, tedy do jaké míry dokáže materiál udržet teplo u těla a bránit jeho úniku ven. 

Hodnota R-Value se u matrací na trhu pohybuje v rozmezí 0–9,5. Obecně platí, že čím nižší R-Value, tím nižší tepelná izolace. Pokud se tedy teploty v noci budou pohybovat do 10 °C, vystačíte si s matrací s hodnotou 2. Pokud v noci teplota klesne pod 5 °C, doporučuji už zvolit karimatku s vyšší hodnotou, a to přibližně od 2 do 4. Do nočních teplot od -5 do -10 °C je doporučeno zvolit matraci s hodnotou mezi 4–5,5. A pokud plánujete výlet do extrémnějších podmínek, kde se teplota může v noci propadnout i pod -10 °C, určitě zvolte matraci s hodnotou vyšší než 5,5.

nafukování karimatky
spánek na nafukovací matraci

Skladování matrace

Možná si říkáte, že pokud matraci nebo karimatku zrovna nevyužíváte, není potřeba o ni nijak zvlášť pečovat. Nároky na údržbu samozřejmě nejsou tak vysoké jako například u jízdních kol, ale jedna věc je důležitá: skladování. V první řadě je nutné matraci či karimatku skladovat na suchém místě, aby nenavlhla a nezatuchla. To je důležité zejména u nafukovacích, případně gumových matrací, kde by vlhkost mohla způsobit zpuchření materiálu. Samonafukovací matrace jsou na skladování prostorově náročnější než jiné typy. Je potřeba je skladovat rozložené nebo přeložené napůl či na třetiny a nechat otevřený ventilek. Takto rozložené matrace můžete uložit například pod postel, do šatní skříně nebo za dveře, které máte v bytě permanentně otevřené.

Správné nafouknutí a oprava

Možná se vám nechce investovat do nafukovací pumpy a říkáte si, že přece můžete nafouknout matraci ústy. To samozřejmě můžete, ale musíte počítat s tím, že nafukování ústy může z dlouhodobého hlediska způsobit na matraci neplechu. Náš dech totiž obsahuje poměrně velké množství vlhkosti, kterou při nafukování ústy přenášíme do matrace, v níž pozdeji může kondenzovat. Je proto lepší pořídit si pumpu a matrace nafukovat primárně pumpou. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že i dvoulůžková matrace vysoká 11 cm se dá nafouknout ústy. Po takovém nafukování ale budete mít tak vratký krok, že ani nemusíte chodit do baru. 

Co se týče míry nahuštění, u trekových karimatek obecně platí, že když ji nafouknete a poté se na ni posadíte, měli byste sedět na zemi. Ale nebojte se že byste se nevyspali pohodlně, v leže se vaše váha na karimatce rozloží a země se dotýkat nebudete. Tento ukazatel však neplatí pro matrace pěnové. U matrací kempovacích zase platí, že pokud matraci prokleknete na zem, tak je to v pořádku (výjimku tvoří matrace vyšší než cca 20 cm, u nichž bývá uvedena hodnota tlaku, kterou byste při nafukování neměli překročit). Tento ukazatel se však může rozcházet podle jednotlivých výrobců. Rozhodně není dobré matrace přefukovat. Tím se zvyšuje riziko poškození právě vlivem zvýšeného tlaku. Velmi také doporučuji upustit matraci, pokud ji necháváte za horkých dnů ve stanu. Vlivem rozpínání ohřívaného vzduchu uvnitř matrace by ji tento tlak mohl poškodit.

turista s karimatkou do stanu
stan s karimatkou na horách

Obzvlášť v době, kdy čím dál více sledujeme dopad výroby a lidských zásahů na životní prostředí, chceme i coby jednotlivci přispět ke snižování své ekologické stopy. Propíchnutou nebo rozbitou matraci tedy nemusíte hned vyhazovat a pořizovat si novou, ale za pomocí lepení a nářadí si ji opravit. 

Výběr turistické matrace je velmi důležitou částí přípravy na jakýkoliv trek nebo i týden v kempu. Musíte přihlížet k tomu, že pro vás bude matrace po nějakou dobu náhradní postelí. Jen si vzpomeňte, jak většina lidí vybírá svou matraci do postele! Dlouhý proces plný zkoušení, testování a porovnávání. Tak dlouhý a propracovaný výběr samozřejmě u turistických matrací nutný není, určitě byste ale neměli sáhnout po první a nejlevnější matraci, kterou uvidíte. Doufám, že vám mé rady pomohly a přeji vám spoustu kvalitně prospaných nocí, ať už vysoko v horách nebo v rodinných kempech!

Lukáš Kušička
V Decathlonu pracuji od června 2015 a to na oddělení turistiky. Potkat se můžeme v naší prodejně v Praze na Chodově, kde vám rád poradím nejen s výběrem správného vybavení, ale také můžu předat moje turistické tipy a vychytávky. Zároveň jsem také školitelem a expertem na produkty značek QUECHUA a FORCLAZ, tedy oblečení a vybavení na jednodenní turistiku i vícedenní trek. Moje hlavní záliby jsou samozřejmě výlety do lesa, kam se vydávám prakticky celé léto, a to nejraději na Šumavu a vlastně i celé jižní čechy. Dále jsem také fanoušek deskových her, stolního tenisu a volejbalu.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4 / 5. Počet hodnocení: 16

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Stanování je oblíbemá činnost u nás i vzahraničí
Jak pečovat o stan

Jak pečovat o stan

Jak pečovat o stanV jednom z minulých článků vám můj kolega Ondra poradil Jak vybrat stan. Pořízení nového stanu nám otevírá cestu k dobrodružnému pobytu mimo pohodlí domova. Většinou velice rádi na určitou dobu opustíme komfort, který nám poskytuje život ve městě,...

Vyberte si batoh podle vašich potřeb
Jak vybrat batoh a krosnu

Jak vybrat batoh a krosnu

Jak vybrat batoh  a krosnuBatoh je neodmyslitelnou součástí každého turisty. Naše tendence přenášet věci z místa na místo se táhne už od pravěku a za tu dobu jsme zavazadlo, které nám přenos věcí umožňuje, vylepšili takřka k dokonalosti. Zejména v posledních letech...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!