Jak vybrat paddleboard

Stand up paddle (SUP) nebo také paddleboard je poměrně nový sport, který se začíná těšit velké oblibě. V posledních letech zažívá nevídaný rozmach. Také díky vývoji technologií, které dovolí vzít si celý SUP jako batoh, který není větší než turistická krosna, a tak se snadno přenese a skladuje. Popularita paddleboardu s sebou přináší nejen spousty novinek a rozsáhlý výběr, ale i ještě ne zcela zažité pojmy. Pro začátečníka může být značně matoucí vyznat se v různých rozměrech či typech a tak si může snadno vybrat SUP, na kterém bude každý ujetý kilometr urputným bojem v balancování. nebo se pustí na rybník a otočení plavidla ho bude stát více úsilí než samotné plavení. Podle čeho vybírat, jaké jsou možnosti a jak vybrat vhodné příslušenství vám poradím v následujícím článku.

POTŘEBY A OČEKÁVÁNÍ OD PADDLEBOARDU

Ze všeho nejdříve si musíme odpovědět na několik otázek. Kdo všechno bude na paddleboardu jezdit? Budeme jezdit na SUPu sami nebo si vezmeme někoho s sebou? Třeba děti? Budou si chtít zkusit kormidlovat samy? A na jaké účely budeme chtít paddleboard využít? Budeme s dětmi dovádět na rybníce, čeká nás výprava po řece nebo si budeme chtít užívat klidu na vodě a cvičit jógu?

Tyto otázky jsou velmi důležité, protože i když existuje několik univerzálních typů, tak minimálně pro výběr velikosti je třeba znát zatížení plavidla – malá holčička se dobře udrží na krátkém plavidle, ale dlouhé prkno bude ovládat jen velmi těžce. Naopak dospělý zdatný chlap se sice s malým plavidlem většinou nepotopí, ale čeká ho těžký boj s balancováním. Netřeba říkat, že pokud máme jasnou představu o specifickém využití, tak je lepší sahat po modelu, který je na to speciálně vyvinutý. Takový paddleboard bude nejlépe podporovat danou aktivitu a zároveň se s ním dá i občas v klidu relaxovat jako s univerzálním typem.

Co se týče konstrukce paddleboardu, rozlišujeme dva typy – pevné a nafukovací. Nyní se zaměříme na to, jaké jsou výhody daného typu.

Pevné paddleboardy – Setkáte se s nimi většinou ve dvou variantách. První je kombinace polyetylenových a polystyrenových materiálů. Tento typ zaručuje slušnou nosnost a zároveň dobrou odolnost, nicméně vzhledem k rozměrům se špatně skladuje. Pevné SUPy občas naleznete v půjčovnách – výrazně šetří čas nafukování a navíc toho dost vydrží. Takový plovák může být vhodný například na chatu u rybníka nebo přehrady, nicméně vzhledem k nižší poptávce se tyto modely tolik neprodávají a jsou často dražší než jejich nafukovací verze. Druhá varianta pevného plováku je závodní speciál, ten je pak tvořený karbonovými směsmi. Takový paddle je sice velmi rychlý, ale také křehký a cenově v trochu vyšších relacích. 

Nafukovací paddleboardy – Jsou rozšířenější než pevné paddlebordy, a to zejména dík jejich skladnosti a snadné přepravě. Paddleboard lze i s pumpou složit do přepravního vaku, který je  v naprosté většině vyaven popruhy, podobně jako batoh. Celou svou paddle výbavu si tak můžete jednoduše odnést kam potřebujete, tam ho nafouknete a jezdíte. Co se týče nafukování, do prkna je potřeba dostat skutečně veliký tlak, SUP je potom tvrdý a neprohýbá se. K tomu se používají speciální vysokotlaké pumpy a kompresory na paddleboard. Nevýhodou je riziko protržení. I když jsou paddleboardy většinou vyráběné z odolných materiálů, neopatrnou manipulací na břehu lze prkno protrhnout a vás pak místo projížďky čeká lepení za pomoci opravné sady k paddleboardům. Další nevýhodou je nutnost foukání před každým použitím. S kvalitní pumpou se dá celý SUP nafouknouzt během přibližně pěti minut.

Alt text

KAM TO BUDE?

Specifikace paddleboardů je poněkud složitá. Vzhledem k rychlému rozvoji se každý rok přichází s různými kombinacemi a novinkami. Intenzita inovací sice slábne, nabídka však stále není ustálená a jednotliví výrobci občas přichází na trh s novými, vlastními typy. Pokusím se vám zde představit ty nejznámější varianty.  

Allround paddleboard – Asi nejčastější varianta, se kterou se potkáte na řekách a rybnících. Vyznačuje se oválným tvarem a často i mírně zvednutou špičkou. Výhoda těchto typů je jejich univerzálnost – zvládnou jak moře, rybník, tak i řeku.  Nemusíte se s ním bát jet i středně dlouhé trasy, zároveň jsou snadno ovladatelné, takže se z nich stávají ideální kandidáti pro rodiny.

Touring paddleboard – Druhá nejpočetnější kategorie. Poznáte ji díky ostré špičce, zkosenému zakončení a poměrně širokému tělu. Tyto SUPy jsou skvělé pro delší projížďku, jsou rychlejší než první jmenovaný typ a dobře drží směr. Díky širokému tělu se na nich zároveň snadno udrží rovnováha.

Race paddleboard – Na první pohled si možná spletete s touringem, nicméně tyto plováky jsou výrazně delší a užší. Díky tomu jsou velmi rychlé, ale také jsou náročné na balanc a nejsou příliš dobře ovladatelné.

Hybrid/Wind SUP – Nově velmi populární typ, který, jak už asi tušíte, je kombinace windsurfu a paddleboardu. Doprostřed plováku můžete přidělat oplachtění a klouzat po hladině za pomoci větru. Nicméně jako u většiny hybridních možností i tuto doporučuji zvážit, protože pokud víte, že nevyužijete obě varianty, daleko lépe vám poslouží například allround.

Dragonboard/Megaboard/Superboard – Jde o různé varianty vícemístných paddleboardů. Ale pozor, jezdit se na nich dá jen když se opravdu zapojí více lidí, často více než dva.  Paddleboard proto není úplně vhodný pro rodiny, ale spíše pro zájmové skupiny.

Na trhu najdete ještě mnoho dalších typů, často vám název napoví, komu a k čemu jsou vyvinuty – yoga, river, wave atd. Takové paddleboardy se vyznačují specifickými vlastnostmi.  Obecně vzato můžeme říci, že při správném výběru velikosti jsou pro začátečníky zcela dostačující typy jako allround nebo touring, a to i přesto, že budete chtít vyzkoušet i nějakou tu jógu či podobné experimenty.

 

VELIKOST PADDLEBOARDU

Mezi výrobci se používají pro rozměr délky plováku jednotky stopy (1 stopa = 30,48 cm). Vzhledem k tomu, že je to stěžejní údaj především u začátečnických SUPů, tak často najdete názvy jako například Blue 11’5’’ – SUP pak bude dlouhý 11 stop a 5 palců, tedy v metrickém systému necelých 3, 5 metru. Není nijak přesně určeno, pro koho jakou délku, ale pro hrubý přehled můžeme říct, že do cca 8–9’ se jedná o paddleboardy spíš pro děti a drobnější jedince, 10–14’ bývá rozměr pro dospělé a 15’+ jsou většinou už specializované modely. Také je důležité přihlédnout k šířce, která značně přispívá ke stabilitě. Platí, že čím delší a širší je SUP, tím lepší stabilitu máme, ale o to těžší je pak pro nás kormidlovat. Proto vždy zvažte, zvláště u dětí, jak velký paddleboard jste schopni zvládnout.

Další důležitý údaj je vztlak, který se často udává v litrech. Ačkoliv výrobci mají dobře vychytané, kolik jejich model nejlépe udrží, tak paddleboard jako takový často uveze daleko více. Snadný orientační výpočet je vztlak mínus 100 (například SUP s vztlakem 350 litrů by měl udržet 250 kg). Pozor, i zde platí, že jde o orientační číslo a může se značně měnit s typem a technologií plováku. Mějte také na paměti, že pokud paddleboard přetížíte přes doporučené hodnoty, tak se vám značně zhorší stabilita a další jízdní vlastnosti, i když se nemusíte s plavidlem nutně potopit. Ani opak není dobrý nápad, protože dítě či jedinec s nižší hmotností můžou na velkých paddleboardech dost bojovat s ovladatelností.

A CO JEŠTĚ POTŘEBUJETE?

Většina základních modelů je vybavena vším potřebným, není však od věci být v obraze, jaké jsou možnosti. Proto vám teď představím několik doplňků, který bych vám rozhodně doporučil. 

Pádlo na paddleboard – pro začátečníky je ideální kombinace hliníku a plastu – dostaneme relativně lehké pádlo se slušnou odolností. Pro pokročilé je to pak kombinace karbonového těla a plastového listu. Karbon zaručí lehkost, plast zase dobrou odolnost. Pro zkušené se hodí celokarbonové pádlo, které je velmi lehké, ale i křehké. Některá pádla se vyrábí i z jiných materiálů, například tradiční dřevo. Na trhu najdeme pádla s nastavitelnou délkou a pevná pádla.

Pumpa – Paddleboardy jsou plavidla s vysokým natlakováním, které se však liší u každého modelu. Většina se drží v rozmezí 15–18 PSI a pokud takový tlak nevytvoříte, paddleboard výrazně ztratí na svých jízdních vlastnostech i nosnosti. Pozor tedy, protože takový tlak nenafouknete obyčejnou pumpou. Proto pokud není v balení, určitě je nutné ji dokoupit.  K dostání jsou jak ruční pumpy na paddleboardy, tak elektrické pumpy (kompresory). U těch pozor na parametry, protože často nestačí na doporučený tlak a je třeba SUP ještě dofouknout ručně.

Leash – leash je důležitá bezpečností pomůcka, díky které připevníte svůj paddleboard k noze, aby při převrhnutí zůstal SUP u vás a měli jste se čím nadnášet. Pozor, některé státy a oblasti zvažují povinnost nosit nejen bezpečnostní vestu, ale právě i leash.

Další vybavení není pro tento sport sice nutné, ale jeho pořízením získáte  na pohodlí i praktičnosti.

Nepromokavé vaky Vždy existuje šance, že se budete během vaší vyjížďky na paddleboardu poroučet do vody. Někdy vás může i silnější vítr zastihnout nepřipravené a najednou jste tam. Nemluvě o ostatních paddleboardystech nebo plavcích, na řece a na moři přibývají také vlny. Proto je dobré mít své osobní věci uložené v obalu, který je ochrání proti vodě. Na paddleboarding většinou stačí některý z menších modelů, kam dáte klíče, telefon, tričko,  sluneční brýle a peněženku.

Oblečení s UV ochranou Sluníčko je  na vodě obzvlášť silné. Navíc se na paddleboardu není kam schovat. Často se tedy stává, že v rámci zápalu zapomenete a nepříjemné spálení je na světě. Proto doporučuji pořídit UV tričko, případně další oblečení.

Ploutev/flosna – je součástí snad každého balení, přesto se dá na trhu sehnat několik druhů, které mohou vylepšit jízdní vlastnosti. Například říční, které jsou krátké, protáhnuté dozadu, vyrobené z pryže nebo jiného měkkého materiálu. Dávejte si pozor na systém ukotvení a rozměry základny, protože existuje několik druhů, a pokud budete hledat náhradní díl u jiné značky, nemusí pasovat do vašeho SUPu.

Tak co, už víte s kým a kam letos vyrazíte za vodním dobrodružstvím? Doufám, že vám moje rady pro výběr pomohly a že se snadněji zorientujete v nabídce paddleboardů. A kdyby přeci jen nebyl paddleboard pro vís to pravé plavidlo, doporučuji podívat se na článek od mé kolegyně Týnky Jak vybrat kajak. Přeji vám příjemné léto u vody a třeba se potkáme s pádlem v ruce na některé z našich krásných českých řek.

Adam Petráš
V Decathlonu pracuji od roku 2016. Začínal jsem jako brigádník na oddělení běhu. Postupně jsem se přes zákaznický servis nakonec s celým týmem ponořil do zimních a vodních sportů. Dnes mě můžete potkat v oddělení vody, kde se snažím lidem ukázat nově rozšířený sport – Stand Up Paddle, u nás známější jako paddleboarding. Pomůžu také s výběrem těch správných plaveckých brýlí a v zimě poradím s výběrem lyží. Pocházím z jižních Čech, kde narazíte na rybník na každém rohu. Každé léto jsem tak už od malička strávil ve vodě, ať už jen dětským hraním, nebo třeba i plavbou na voru. Navíc jsme často s rodinou sjížděli řeky, ať už překrásný horní tok Vltavy nebo Sázavu, případně i dnes tak zalidněný úsek z „Vyšáku“ nebo Salzu. Ačkoliv jsem vystřídal různá plavidla od raftu přes kánoe po kajaky, až s příchodem paddleboardu jsem přišel na tu správnou chuť vodních sportů.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.6 / 5. Počet hodnocení: 155

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

plavecká čepice
Jak vybrat plaveckou čepici

Jak vybrat plaveckou čepici

Jak vybrat plaveckou čepiciČlověk by řekl, že výběr plavecké čepice je samozřejmost, nad kterou nemusí vůbec přemýšlet. Samozřejmě, že to není žádná věda, ale určitě je dobré vědět, že všechny čepice nejsou stejné – liší se například použitými materiály. Téměř ve...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!