Jak vybrat plavecké brýle

Chcete začít plavat a nevíte, jaké plavecké brýle si vybrat? V tomto článku se podíváme na základní kritéria, podle kterých je třeba se při výběru řídit. Nejprve si musíte položit několik otázek: Jak často budete plavat? Jste rekreační plavec, nebo závodník? Budete plavat venku, nebo v krytém bazénu? Vybíráte brýle pro dospělého plavce, nebo pro dítě? Pojďme se na jednotlivé parametry podívat blíže!

Kristýna Fišarová
06/10/2021
Rada

SKLA

Skla brýlí vybírejte na základě toho, zda se chystáte plavat spíše venku, nebo uvnitř. Na plavání venku se hodí tři typy skel, která dobře odráží světlo a tím poskytují očím větší komfort:

Zrcadlová skla – ideální skla na plavání venku. Mohou mít i lehké zabarvení do zlata, modra, růžova nebo červena, jde však pouze o designovou záležitost, která funkčnost brýlí nijak nemění.

Kouřová skla – ideální varianta, pokud preferujete světlejší typ skel. Tato skla snižují celkový jas barev bez nadměrného zkreslení.

Polarizovaná skla – modrá skla, která jsou navržena tak, aby snižovala oslnění od vody a zajistila tak dobrou viditelnost v ostrém světle. 

Pokud se chystáte plavat spíše v krytém bazénu, budou pro vás vhodnější jiné kategorie skel:

Čirá skla – tato skla jsou ideální do vnitřních bazénů, které nejsou příliš osvětlené.

Barevná skla – oranžově nebo žlutě zbarvená skla dávají plavci pocit, že je všechno v bazénu čisté a jasné, protože eliminují z barevného spektra modrou barvu

NOSNÍK

Při výběru berte ohled i na nosník brýlí. Existují tři typy:

Nastavitelný nosník – tento nosník má několik drážek, díky kterým je možné očnice přiblížit nebo oddálit. Většinou se vyrábí z měkkého plastu.

Vyměnitelný nosník – výhoda tohoto typu spočívá v tom, že si můžete vybrat z několika velikostí, které často bývají součástí balení. Tyto nosníky jsou vhodné především pro plavce, kteří mají oči blíže u sebe nebo naopak dále od sebe

Pevný nosník – tento nosník se nedá nijak nastavit. Vyrábí se z měkkého plastu, takže se dobře přizpůsobí obličeji plavce.

TĚSNĚNÍ OČNIC

Dalším kritériem, které je důležité i pro začínající plavce, je těsnění očnic. 

Bez těsnění – brýlím bez těsnění se říká skořápky nebo švédské plavecké brýle. Jsou většinou závodní, takže mají nízký profil, aby kladly při plavání co nejmenší odpor. Nejsou však příliš pohodlné a někdy mohou způsobovat i bolestivé otlaky.

Neoprenové těsnění – tyto brýle mají kolem očnic slabou neoprenovou vrstvu. Toto těsnění je měkké a zajišťuje pohodlí, ale má nižší životnost. Proto se brýle s tímto těsněním hodí na méně intenzivní používání

Silikonové těsnění – jde o nejběžnější typ těsnění. Silikon je antialergenní a příjemně sedí na obličeji. Navíc nepraská a má poměrně dlouhou životnost.

ZKOUŠENÍ A SPRÁVNÁ VELIKOST

Pokud jste si ujasnili své požadavky dle parametrů výše, můžete vyrazit do kamenné prodejny a vybrané brýle si tam vyzkoušet. Je velmi důležité koupit si brýle ve správné velikosti. Jak ji poznáte? Vezměte brýle, pásek nenatahujte přes hlavu a pouze si přitiskněte očnice na oči. Pokud se na nich samy udrží alespoň dvě vteřiny, je velmi pravděpodobné, že jste trefili správnou velikost. Pak si brýle vyzkoušejte i s nataženým páskem přes hlavu, abyste posoudili jejich celkový komfort. 

NASTAVENÍ PÁSKU

Plavecké brýle se liší i podle podoby pásku, který se přetahuje přes hlavu: 

Jednoduchý pásek – může být úzký nebo se vzadu rozšiřovat. Brýle se díky němu rychle a snadno nasazují, takže se používá hlavně u dětských brýlí.

Dvojitý pásek – tento typ se lépe nasazuje na hlavu, oba pásky je možné posouvat nahoru a dolů a lépe tak nastavit nejpohodlnější pozici.

Rozdvojený pásek – zlatá střední cesta, pokud se nedokážete rozhodnout, který pásek je pro vás lepší. Od očnic je pásek spojený a na zadní straně se rozpojuje. Výhodou je snazší manipulace a lepší držení na hlavě

Věřím, že pokud se budete řídit těmito parametry, při výběru se nespletete a pořídíte si brýle, s nimiž se vám bude plavat jedna radost. Důležité je především ujasnit si, kde a jak často budete plavat, a podle toho pak vybírat brýle z vhodných materiálů poskytující odpovídající pohodlí. Tak hurá do vody!