Jak vybrat sedlo na koně

Výběr jezdeckého sedla není jednoduchou a už vůbec ne rychlou záležitostí. Nelze totiž vybírat jen dle typu, materiálu a designu a už vůbec ne podle toho, jestli se vám sedlo líbí na obrázku nebo jestli bude koni slušet. Špatně zvolené sedlo má negativní vliv na koňský hřbet a může napáchat i dost škody, například bolest zad koně, která může přerůst i v chronický problém. Jak jistě víte, zdraví máme všichni jen jedno a platí to nejen u nás lidí, ale i u koní. Jaké faktory tedy brát v úvahu při výběru sedla? Poradí vám naše expertka na jezdectví Zuzka. Budete si muset položit 5 otázek: Jaké disciplíně se budu věnovat? Co potřebuje můj kůň? Co potřebuji já jako jezdec? Jaké jsou dostupné materiály? Jaké jsou mé finanční možnosti?

všestranné sedlo

Disciplína je důležitá

Při výběru je důležité položit si několik otázek, které vám velmi pomohou rozhodnout se, co je vhodné a co nikoliv. Jako první musíte brát v potaz, jaké disciplíně se s koněm primárně budete věnovat. Sedla na jednotlivé disciplíny se od sebe již na první pohled liší a právě podle tohoto parametru můžeme sedla rozdělit do několika kategorií. Prvním typem je všestranné sedlo, které je univerzální a lze jej použít na všechny jezdecké disciplíny. Můžete ho použít při skákání parkuru, provádět s ním základní drezurní cviky i vyrazit na vyjížďku do terénu. Pokud tedy nejste jednostranně zaměření a plánujete od každé disciplíny trochu, je pro vás tento všestranný model ideální volbou. Sedlo je navrženo tak, aby maximálně podporovalo správný sed jezdce. Pro jeho multifunkčnost tento typ často najdete v jezdeckých klubech.

Skokové sedlo – tento typ je specifický pro konkrétní disciplínu, kterou jsou parkurové skoky. Sedlo má kratší bočnice, které jsou typicky vykrojené dopředu, vyříznutou přední rozsochu a polohluboké posedlí. Sed jezdce při parkurovém skákání stabilizují výrazné kolenní a holenní opěrky. Sedlo díky svému tvaru a vyvážení pomáhá jezdci při odskoku rychle přenášet těžiště. 

Drezurní sedlo – v tomto sedle jezdec sedí hluboko s nohama spuštěnýma téměř kolmo k zemi. Sedlo má proto dlouhé bočnice, hluboké posedlí a výrazně zvýšenou zadní rozsochu. Také se vyznačuje krátkým podbřišníkem a dlouhými zápinkami, které zajišťují těsný kontakt holení s koněm důležitý pro maximální přesnost pobídek. 

Westernové sedlo – tato sedla jsou vzhledem ke své robustnosti rozpoznatelná už na první pohled. Díky dlouhým sedlovým polštářům rovnoměrně rozkládají váhu jezdce po celém hřbetu koně. Sedlo je typické svou „hruškou“ a dřevěnou kostrou a je také mnohem těžší než sedla anglického typu. Často je doplněno vyřezávanými ornamenty.

Dostihové sedlo – při dostizích hraje hlavní roli rychlost a tomu je přizpůsobené i sedlo určené na tuto disciplínu. Je velmi lehké a má krátké výrazné bočnice. Díky této malé „slupce“ jezdec koni co nejvíce odlehčí a ten tak může nabrat větší rychlost.

Turistické sedlo – tento typ je přizpůsoben speciálně na dlouhé, několikahodinové až několikadenní výlety v sedle. Důraz je kladen zejména na maximální pohodlí jezdce i koně, takže se můžeme setkat i s výrazným polstrováním posedlí. Vzhledem se toto sedlo podobá sedlu všestrannému.

turistické sedlo
kůň ve stáji

Co potřebuje můj kůň?

Pro výběr sedla není důležitý jen jezdec a jeho parametry a komfort, stejně důležitý je samozřejmě i kůň. Dle stavby jeho těla je třeba vybírat šířku a typ komory. Komora sedla je místo, které je nejblíže kohoutku koně. Je zcela zřejmé, že anglický plnokrevník s výrazným kohoutkem bude potřebovat jinou komoru než soudkovitý hafling. Komora nesmí kohoutek ze stran příliš svírat a nad kohoutkem musí zůstat dostatek místa, aby nedocházelo k odírání. Šířku komory pak přizpůsobujeme šířce kohoutku. Komory rozlišujeme dle dvou parametrů: dle typu a šířky. Dle typu rozlišujeme 3 kategorie:

Otevřená – je vhodná pro koně s vysokým kohoutkem.

Polootevřená – je nejběžnějším typem a je vhodná pro koně se středně výrazným až vyšším kohoutkem.

Uzavřená – je určená pro koně s nevýrazným kohoutkem. Tento poslední typ není vhodný na skákání.

Druhým parametrem je šířka, kterou měříme těsně nad sedlovými polštáři. Různí výrobci značí šířku různě: čísly, barvami, písmeny nebo přímo rozměry v centimetrech. Rozlišujeme zde 4 kategorie:

Úzká (1, S) – nejužší varianta je určená pro koně jemnější stavby těla, kteří jsou úzcí v plecích a mají výrazný kohoutek. Jsou to například plemena jako arab nebo plnokrevník.

Střední (2, M) – tato velikost je vhodná pro koně se středně výrazným kohoutkem. Je to nejběžnější a nejpoužívanější typ, který sedí většině koní. Nejčastěji se používá u teplokrevníků a plnokrevníků.

Široká (3, L) – široká komora je ideální pro koně s nevýrazným kohoutkem a širokými zády, jako je hafling nebo hucul.

Extra široká (4, XL) – největší šířka je vhodná pro koně s nevýrazným kohoutkem a kulatými zády. Je tedy vhodná zejména pro chladnokrevníky.

Šířka kohoutku koně se zjišťuje pomocí různých měrek, vystačíte si však i s tenkým drátkem vymodelovaným podle kohoutku koně. Tímto způsobem také zjistíte, zda má váš kůň kohoutek do tvaru písmene V nebo U. I tento parametr je dobré poté při výběru sedla zohlednit. Některé značky vyrábějí modely s vyměnitelnými komorami, jejichž výměnu zvládnete sami. Jsou označené například jako systém perfect/easy fit. U jiných modelů však musíte výměnu řešit přímo se sedlářem.

označení velikosti komor
jezdec v sedle

Co potřebuji já?

Stejně jako parametry koně jsou pro výběr sedla důležité i parametry jezdce, zejména jeho stavba těla a výška. Parametr, který vás bude nejvíce zajímat, je velikost posedlí. Ta se udává v anglických palcích, přičemž 1 palec (‘’) je roven 2,54 cm. Dobrým ukazatelem při výběru jsou i holeně. Podle toho, jestli jsou kratší nebo delší, můžete sledovat a vybírat délku bočnic. V úvahu samozřejmě přichází i individuální úprava sedla při výrobě na míru. 

Velikost posedlí se odvíjí od robustnosti postavy:

15, 16 a 17 ’’ – Pro děti, juniory a obecně lidi s menší postavou. 

17,5 ’’ – Pro ženy a muže se střední postavou. Tato velikost posedlí je nejpoužívanější. 

18 ’’ a více – Pro muže či ženy s robustnější postavou. 

Doplňkem, který jistě oceníte, jsou kolenní a holenní opěrky na suchý zip, jejichž polohu si můžete přizpůsobit dle svých preferencí a dispozic.

Materiál

Co se týče materiálu, máte na výběr ze dvou možností – syntetika nebo kůže. Sedla ze syntetiky jsou cenově mnohem dostupnější než kožená sedla a jejich údržba je znatelně jednodušší. Jejich nevýhodou je však kratší životnost. Sedla ze syntetiky jsou proto vhodná na rekreační a příležitostné ježdění bez velkých sportovních ambicí. Kůže je přírodní, elegantní a ušlechtilý materiál, který se na výrobu sedlářských výrobků využívá již po staletí. Jejími výhodami jsou především pevnost a odolnost a z nich plynoucí dlouhá životnost. S vyšší kvalitou přichází samozřejmě i vyšší nároky na péči, kožená sedla proto vyžadují pečlivou a pravidelnou údržbu pomocí speciálních produktů. Kožené výrobky jsou obecně dražší, ale pokud jezdíte intenzivně, určitě se vyplatí do této varianty investovat především vzhledem k již zmíněné dlouhé životnosti.

Finanční dostupnost

Posledním kritériem, které většina lidí při nákupu čehokoliv bere v potaz, je samozřejmě cena. Ani zde to není jinak, zejména z důvodu široké nabídky a dostupnosti výrobků z různých materiálů. Sedla začínají na částkách od několika tisíc korun a mohou se klidně vyšplhat i na desetitisíce, dokonce až přes 100 000 korun. Navíc platí, že každý kůň je jiný a všichni koně si stejně jako jezdci pravidelnou prací a tréninkem budují a formují svaly. Proto je třeba počítat s tím, že v průběhu celého života koně můžete sedlo měnit hned několikrát, zejména pokud obsedáte, máte mladého koně nebo jste si pořídili koně z horších podmínek a plánujete ho dostat zpět do formy. Takovým typům koní mohou sedla přestat vyhovovat i po půl roce. Částečně mohou problém vyřešit tlumicí či korekční podložky, ale není to dlouhodobé řešení. 

Při výběru můžete sáhnout i po sedlech z druhé ruky, která jsou výrazně levnější. Zde je na místě nechat sedlo zkontrolovat sedlářem, buď ještě před koupí, nebo ihned po ní. Sedlo může být křivé, může mít poškozenou kostru nebo jiné vady a pokud nejste zkušení, nemusíte si toho na první pohled všimnout. Koni pak takové sedlo s vadou může působit bolesti zad. V případě, že je kůň už optimálně nasvalený a máte s ním vyšší sportovní ambice, můžete si nechat ušít sedlo na míru. Sedlář vyrobí přesně takové sedlo, které bude ideální pro vás i pro vašeho koně.

koně s jezdci ve výběhu

Při výběru správného sedla je tedy potřeba nakombinovat všechna tato kritéria. Někdy to může být běh na dlouhou trať, ale vždy se vyplatí pečlivý výběr a následná spokojenost, než uspěchaný výběr, který pak dlouhodobě ovlivní vás i vašeho koně. Na závěr bych vám ráda doporučila, abyste, pokud je to možné, sedlo vždy před koupí vyzkoušeli. Specializované prodejny tuto možnost většinou nabízejí proti složené záloze, některé poskytují vyzkoušení i zdarma. Pokud si nejste výběrem jisti, neváhejte se poradit se specialistou. Ten přijede do stáje a odborným okem posoudí, jaké sedlo zvolit a jestli sedlo koni pasuje nejen bezprostředně po nasedlání, ale také po lehké práci na jízdárně. Můžete si vyzkoušet několik typů a výrobců a vybrat pro sebe i koně to nejlepší. K sedlu je poté třeba dokoupit i doplňky, konkrétně podbřišník, třmeny a třmenové řemeny. Rady ohledně výběru těchto doplňků si můžete přečíst v dalším článku Doplňky k jezdeckému sedlu.

Tak nezapomeňte: Zkoušet, zkoušet a zkoušet. Dobře padnoucí sedlo oceníte nejen vy, ale především váš kůň! 

Zuzana Vernerová
Do Decathlonu jsme se dostala v roce 2016. Byla to pro mě mezizastávka na cestě mezi bakalářským a magisterským studiem. Moje původně letní brigáda se trochu protáhla a zůstala jsem až do současnosti. Začala jsem v prodejně v Olomouci, kde jsem vedla oddělení jezdectví. Měla jsem také šancí stát se národní expertkou, takže v současnosti zaštiťuji tento krásný sport pro celou republiku. Na podzim 2018 jsem přijala další výzvu v podobě vedení oddělení jezdectví v prodejně v Ostravě Avion, kde se můžeme potkat i dnes. Díky tomu mám možnost se starat o jedno z největších oddělení jezdectví v České republice. Tato práce spojuje moje dvě největší radosti, a to starost o zákazníky a jezdectví.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.4 / 5. Počet hodnocení: 24

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

lonžér
Lonžování 1/3: Proč a jak začít

Lonžování 1/3: Proč a jak začít

Lonžování 1/3: Proč a Jak začítSlyšeli jste o lonžování a nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Nebo jste v této jezdecké disciplíně začátečník a potřebujete rozšířit své znalosti? Připravila jsem pro vás sérii článků o lonžování, kterému se věnuji již několik...

Vyberte si ty správné rajtky dle vašich potřeb
Jak vybrat rajtky

Jak vybrat rajtky

Jak vybrat rajtkyNe nadarmo se říká, že nejkrásnější pohled na svět je ten z koňského hřbetu. Jezdectví není jen sport, je to především aktivita na čerstvém vzduchu, při které si budujeme krásný vztah nejen s přírodou, ale také se vznešeným zvířetem. Nicméně tak...

jezdecká udidla
Jak vybrat udidlo

Jak vybrat udidlo

Jak vybrat udidloPokud chcete svému koni koupit udidlo, určitě vás napadá, jak vlastně vybrat to správné? Může se to zdát jednoduché, ale sehnat padnoucí udidlo je pořádný oříšek. Mohli jste už vystřídat mnoho variant a kůň stále nereaguje, jak by měl, či mu něco...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!