Jak vybrat skateboardová kolečka

Skateboardová kolečka jsou jednou z nejdůležitějších částí skateboardu. Zajišťují kontakt se zemí a tím i možnost pohybu vpřed. Protože jsou hlavním prostředkem pohybu, dochází u nich k nejrychlejšímu opotřebení. Je tedy důležité je čas od času zkontrolovat a případně vyměnit za nová. Jenže. Kolečka najdete v mnoha různých velikostech, barvách a tvrdostech, takže zorientovat se v nabídce nemusí být úplně snadné. V tomto článku vám tuto problematiku objasním a pomůžu vám při výběru těch správných koleček!

triky na skateboardu

Historie skateboardových koleček

Úplně první skateboardy se objevily na přelomu 40. a 50. let 20. století. Byla na nich namontována železná kolečka a jízda na nich byla velmi divoká. Jednak kvůli tření kovu o asfalt jezdcům vibrovaly všechny kosti v těle, což není pro zdraví (nejen) kloubů ideální, a za druhé měl kov téměř nulové protiskluzové vlastnosti, takže si jezdci nemohli vybírat, jestli pojedou rovně nebo cik cak. 

V 60. letech se objevila terakotová kolečka, která měla pro jízdu lepší vlastnosti než kovová, ale stále měla jednu obrovskou nevýhodu – rychle se opotřebila. První polyuretanová kolečka se objevila na počátku 70. let. Tento materiál koleček způsobil ve skateboradingu revoluci a otevřel cestu k jeho masové oblibě. 

Polyuretan má jedinečné mechanické vlastnosti, které se na skateboarding skvěle hodí. Předně má velmi dobrou odolnost vůči oděru, což prodlužuje celkovou životnost koleček. Navíc, a to je ještě důležitější, má skvělou přilnavost k povrchu. Pokud na něj zatlačíte opravdu velkou silou, tak pochopitelně podklouzne, ale při běžném zatížení má přilnavost dostatečnou pro snazší ovládání skateboardu. V dnešní době je tedy polyuretan hlavním materiálem pro výrobu skateboardových koleček.

Trucky

Při výběru skateboardových koleček musíte brát v úvahu tři hlavní atributy: průměr, tvrdost a trucky. Nejprve se podíváme na trucky skateboardu.

Nízké trucky – pokud jezdíte na nízkých trucích, používejte kolečka s průměrem maximálně 54 mm, jinak riskujete tzv. wheelbite. To je situace, kdy se kolečko při zatáčení nebo triku dostane do kontaktu s deskou, skateboard se prudce zastaví a jezdec kvůli setrvačnosti letí dál. Tento problém můžete vyřešit zvýšením trucků pomocí distančních podložek

Zvýšené trucky – pokud máte zvýšené trucky, můžete si pořídit až 60mm kolečka

Skateboardová kolečka existují v průměrech od 48 do 60 mm. Můžete se setkat i s většími – kolečka s průměrem větším než 60 mm se však používají hlavně u cruiserů a longboardů. Průměr koleček má velký vliv na podobu jízdy. Přímo ovlivňuje výšku skateboardu a tím pádem i možnost sešlápnout tail při provádění triků. Větší kolečka zvyšují vzdálenost mezi tailem a zemí, což není ideální pro drobnější jezdce nebo začátečníky, kteří se teprve učí první triky. Jízda na vysokých trucích a velkých kolečkách je také únavnější, protože je třeba překonávat větší vzdálenost mezi skateboardem a zemí.

skateboardové trucky
průměr skateboardových koleček

Průměr

Druhým atributem je průměr koleček. Ten se odvíjí od výšky trucků a měl by být přizpůsoben preferovanému stylu jízdy. 

52 mm – pokud jezdíte street, což je disciplína zahrnující triky na zemi, sjíždění chodníků, zábradlí apod., jsou ideální kolečka o velikosti 52 mm. Snáze zrychlují, jsou reaktivnější a ovladatelnější

54 mm – univerzální velikost, kterou většinou nic nezkazíte. Můžete s nimi bez problému jezdit street i curve, tedy na rampě nebo v bowlu. 

56 mm – tento průměr koleček nabízí skvělý výkon, jezdí rychle a má delší životnost. Také dokáže bez problému překonat případné překážky, například štěrk, nerovnosti terénu apod. 56mm kolečka doporučuji na rampu nebo bowl.

Obecně je při výběru důležité pamatovat na to, že kolečka s průměrem mezi 50 a 54 mm bývají vhodnější na street a do skateparku, protože jsou menší a dokáží lépe zrychlit, celkově jsou však pomalejší. 

Kolečka s průměrem od 54 do 59 mm jsou ideální na rampu, bowl, ale i na cruising. Jsou větší, takže dokážou jet rychleji, což je ideální především na delší vzdálenosti. Pokud chcete od všeho trochu, jednoznačně doporučuji univerzální 54mm kolečka.

Tvrdost

Tvrdost je třetí kritérium, které je nutné při nákupu koleček zohlednit. Měří se pomocí durometru (tvrdoměr) na škále od 60A do 100A a případně výše. Se zvyšujícím se číslem roste i tvrdost kolečka

Měkká skateboardová kolečka jsou přilnavější, tišší a při jízdě na nerovném a hrubém povrchu i příjemnější. Mají však menší schopnost skluzu a nižší rychlost. Při různých slidech a tricích, u kterých je nutné, aby kolečka podkluzovala, se velmi pravděpodobně zaseknou. 

Pokud jezdíte často na ulici nebo v místech s hrubým povrchem, doporučuji kolečka s tvrdostí 99A. Jízda s nimi je příjemnější a budete při ní cítit méně vibrací. Naopak pokud jezdíte na hladkém betonu ve skateparku nebo provádíte často powerslidy a jiné triky, budou vám více vyhovovat kolečka s tvrdostí 101A. Velmi tvrdá kolečka jsou ovladatelnější, lépe zrychlují na hladkém povrchu a vydrží déle. Na druhou stranu se s nimi hůř jezdí na hrubém povrchu a brzy ztrácejí rychlost.

tvrdost skateboardových koleček
triky na skateboardu

Sečteno, podtrženo: čím menší je průměr kolečka, tím výraznějšího zrychlení dosáhnete, ale na dlouhé vzdálenosti pojedete pomaleji. Naopak čím větší je průměr kolečka, tím rychleji pojedete, ale za cenu minimálního zrychlení. Co se týče účelu použití: velká kolečka jsou vhodná na skateboarding na U-rampě nebo v bowlu, menší kolečka jsou ideální na street nebo jízdu ve skateparku.

Tvrdost koleček se odvíjí od povrchu, na kterém plánujete jezdit. Tvrdá kolečka (99A) jsou dobrá na jízdu na hrubém povrchu nebo na cruising. Ještě tužší kolečka (101A) poskytují lepší výkon při jízdě ve skateparku nebo na hladkém povrchu. 

Pokud máte i po přečtení tohoto článku další otázky ohledně výběru koleček nebo čehokoliv jiného spojeného se skateboardingem, neváhejte se obrátit na mé kolegy v prodejnách. Všichni vám rádi s výběrem těch pravých koleček pomůžeme!

David Sluka
Jmenuji se David a v Decathlonu na Zličíně pracuji již od roku 2016. Na přijímací pohovor jsem tenkrát přijel na longboardu. Nyní tu mám na starost celý poprodejní servis, kde se setkávám nejen se skateboardy, ale i s koly a technickým vybavením na jiné sporty. Už jako malý jsem se zamiloval do jízdy na skateboardu a cruiseru. Život bez prkna na kolečkách si nedokážu představit. Kdykoliv mám čas, a v jakémkoliv počasí, vyrážím jezdit na skateboardu či longboardu, a to i do práce. Mojí další sportovní vášní je aktuálně také cyklistika.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

skateboard na rampě
Jak vybrat boty na skateboard

Jak vybrat boty na skateboard

Jak vybrat botyna skateboardAby byl požitek z jízdy dokonalý a při jízdě jste se cítili sebejistě, potřebujete správné skateboardové boty. V tomto článku si vysvětlíme, čím se boty na skateboard liší od normálních bot a pomůžeme vám s výběrem správného páru, díky...

surf skateboarding
Jak začít se surf skateboardingem

Jak začít se surf skateboardingem

Jak začít se surf skateboardingemJak již název napovídá, při surf skateboardingu můžete na asfaltu zažít podobný pocit jako při surfování ve vlnách. Pohyb a styl je velmi podobný surfingu, takže pokud již máte nějaké zkušenosti se sjížděním vln na moři, bude pro...

Bruslení ve městě
Jak vybrat kolečkové brusle

Jak vybrat kolečkové brusle

Jak vybrat kolečkové brusleJízdu na kolečkových bruslích si oblíbili lidé všech věkových skupin bez ohledu na fyzickou kondici. S masivním rozvojem cyklo a inline stezek v posledních letech popularita této aktivity neustále roste. Není divu! Bruslení patří k...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!