Jak vybrat spacák

Správně vybraný spacák může rozhodnout o celkovém pocitu ze spaní v přírodě. Pokud si vyberete špatně, může se stát, že se ráno vzbudíte promrzlí a nevyspalí, protože jste se celou noc budili. Následující den je pak takovou nocí těžce poznamenán, nehledě na to, že si můžete z výletu přivézt také pěkné nachlazení. Jak tedy vybrat správný spací pytel tak, aby pro vás noc v horách, v lese či v kempu byla příjemným zážitkem a ne noční můrou? Zaměříme se především na čtyři základní parametry: tvar, teplota, materiál a velikost.

TVAR

Pokud jezdíte do kempu nebo na chatu, hmotnost a objem pro vás pravděpodobně nejsou tak důležité, protože nebudete trávit celý den se spacákem na zádech. V tomto případě bych doporučil zaměřit se především na pohodlí a zvolit dekové spacáky. Jejich název je odvozen od možnosti úplného rozepnutí zipu a vytvoření přikrývky či deky. Díky obdélníkovému tvaru poskytují dostatek místa na nohy a spaní v nich je jako doma pod peřinou. Dalším příjemným faktorem je cena, která bývá nižší než u takzvaných mumií.

Pokud však vyrážíte do přírody na více dní bez ubytování a nosíte tedy celou dobu veškerou svou výbavu na zádech, bude pro vás vhodnější typ mumie. Tento spacák tvarově připomíná kokon, který je díky použitému materiálu výrazně lehčí a méně objemnější než dekový spací pytel. Díky speciálnímu tvarování kopíruje vaše tělo, a tím se stará o úsporu tepla, zejména kolem nohou. Za tyto spacáky si však, vzhledem k použitým materiálům, trochu připlatíte. Ovšem úspora místa a hmotnosti v batohu je značná.

TEPLOTA

Na každém spacím pytli naleznete uvedenou teplotu. Zde bych chtěl upozornit na celkem tři údaje, které výrobce může uvádět. Jedná se o:

Komfortní teplota – při této teplotě se ve spacáku pohodlně vyspíte a nebudete pociťovat chlad.

Limitní teplota – je přibližně o 5–10 °C nižší než komfortní teplota. Spacák v této teplotě velice dobře poslouží, ale může se stát, že už nějaký chlad v průběhu noci, a zejména pak nad ránem, ucítíte.

Extrémní teplota – tento údaj se využívá především u spacáků do náročných podmínek a u alpinistických spacích pytlů. Je ze všech nejnižší a uvádí teplotu, v jaké lze spacák použít, ale musíte počítat s faktem, že vám během noci bude zima. 

Na všech našich spacácích od značky QUECHUA nebo FORCLAZ je uvedena vždy komfortní teplota. Nezapomeňte při výběru spacáku zohlednit také fakt, jestli se chystáte spát pod širákem nebo ve stanu. V případě spaní pod širým nebem nezapomeňte započítat také vliv větru či vlhkosti, které vám teplo budou ,,krást”.

Alt text

MATERIÁL

Syntetické spacáky – Jedná se o levnější materiál, který se vyznačuje relativně dobrou izolací v porovnání s hmotností a zároveň není náročný na skladování ani péči. Nejčastěji se využívá na výrobu spacáků typu mumie. Pro některé turisty je umělý materiál značně nepříjemný. V takovém případě doporučuji přikoupit vložku do spacáku, která má kromě hygienického významu také vliv na pohodlí. Nejčastěji se vyrábí z bavlny nebo z hedvábí (dražší modely). 

Péřové spacáky – Péřové spacáky jsou nejlepší z hlediska hřejivosti. Peří je perfektní izolant. V porovnání se syntetickými spacáky jsou ještě menší a lehčí. Nevýhodou péřových spacích pytlů však je jednak jejich vyšší cena, ale také skladování, čištění a celková péče. A pozor, péřový spacák, který navlhne, zcela ztrácí své hřejivé vlastnosti. Nedoporučuji ho tedy na spaní pod širákem.

Bavlněné spacáky – Z bavlny se vyrábějí především dekové spacáky. Jedná se o přírodní a velice pohodlný materiál, který však není ideální na trek kvůli své vysoké hmotnosti a objemu. Bohužel, pokud bavlna přijde do kontaktu s vodou, velice dlouho schne.

VELIKOST

Volba správné velikosti vašeho spacáku bude mít zásadní vliv na čas, který potřebujete na jeho vyhřátí. V nabídce naleznete jak dětské spací pytle, tak spacáky pro dospělé, které se pak dále dělí podle velikostí, respektive podle výšky vaší postavy. Často se nás rodiče ptají, jestli můžou pro malé dítě použít spacák pro dospělé. Samozřejmě, že můžou. My to však nedoporučujeme. Problémem je, že postava, která je značně menší než je objem spacáku, vyplní jen malý prostor uvnitř pytle a zbytek musí ,,vytopit” vlastním tělem. To může, zejména u dětí, stát spoustu energie a bude trvat relativně dlouho, než se teplota ve spacáku dostane na příjemnou úroveň. Další výhodou u správně zvolené velikosti spacího pytle je i úspora místa v batohu a nižší hmotnost v případě, že jste nižší postavy.

Můj tip: I když by měl spací pytel co nejvíce odpovídat velikosti postavy, v případě noci strávené pod širákem používám úmyslně větší spacák, protože do prostoru pod nohama uskladním věci. Ráno se pak nemusím oblékat do vymrzlého oblečení. Ve spacáku pod nohama je také ideální místo na sušení vlhkých věcí přes noc.

Alt text
Lukáš Kušička
V Decathlonu pracuji od června 2015 a to na oddělení turistiky. Potkat se můžeme v naší prodejně v Praze na Chodově, kde vám rád poradím nejen s výběrem správného vybavení, ale také můžu předat moje turistické tipy a vychytávky. Zároveň jsem také školitelem a expertem na produkty značek QUECHUA a FORCLAZ, tedy oblečení a vybavení na jednodenní turistiku i vícedenní trek. Moje hlavní záliby jsou samozřejmě výlety do lesa, kam se vydávám prakticky celé léto, a to nejraději na Šumavu a vlastně i celé jižní čechy. Dále jsem také fanoušek deskových her, stolního tenisu a volejbalu.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.6 / 5. Počet hodnocení: 93

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Jak vybrat stan
Jak vybrat stan

Jak vybrat stan

Jak vybrat stanStanování je u nás velice oblíbeným prostředkem, jak si užít letní dovolenou. Pro mnoho lidí je to úžasný způsob, jak opustit svou komfortní zónu a na pár dní přežívat jen s kusem látky nad hlavou. V tomto článku se podíváme na to, jak si vybrat...

Vyberte si batoh podle vašich potřeb
Jak vybrat batoh a krosnu

Jak vybrat batoh a krosnu

Jak vybrat batoh  a krosnuBatoh je neodmyslitelnou součástí každého turisty. Naše tendence přenášet věci z místa na místo se táhne už od pravěku a za tu dobu jsme zavazadlo, které nám přenos věcí umožňuje, vylepšili takřka k dokonalosti. Zejména v posledních letech...

turitika s trekovými holemi
Jak vybrat trekové hole

Jak vybrat trekové hole

Jak vybrat trekové holeČím dál tím víc lidí nachází oblibu v turistice, a to jak v té nenáročné, tak i v té náročnější horské. Velkým pomocníkem jim při výletech a zejména při zdolávání horských vrcholů a rozmanitého terénu mohou být trekové hole. Jsou vhodné...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!