Jak vybrat stan

Stanování je u nás velice oblíbeným prostředkem, jak si užít letní dovolenou. Pro mnoho lidí je to úžasný způsob, jak opustit svou komfortní zónu a na pár dní přežívat jen s kusem látky nad hlavou. V tomto článku se podíváme na to, jak si vybrat správný stan tak, abyste noc mimo domov nejen ve zdraví přežili, ale také si ji patřičně užili. Nezáleží na tom, jestli sháníte velký rodinný stan do kempu, který v sobě skýtá pohodlí a prostor, nebo hledáte kompaktní a lehký turistický stan, který vybalíte po celodenním treku.

Výběr stanu už není tak jednoduchý, jak tomu bylo v minulosti. V dnešní době, díky technologiím, materiálům,  úrovním nepromokavosti a odolnosti a nejrůznějším typům konstrukcí, je jejich výběr složitější. Na druhou stranu, pokud vyberete správně, můžete se radovat ze skutečně ,,vychytaného” modelu. Ale ničeho se nelekejte, není to tak hrozné, jak se může zdát. Představím vám základní kritéria, na která se při výběru stanu dívat. Ale ještě než začneme, úplně první a nejzákladnější otázka je:

STAN NEBO PŘÍSTŘEŠEK?

Ano, může se to zdát jako hloupá otázka, ale mnoho lidí používá přístřešek jako stan a stan jako přístřešek. Pro začátek je důležité vysvětlit základní rozdíly mezi stany a přístřešky. Na první pohled totiž mohou vypadat podobně, ne-li stejně.

PřístřešekPřístřešek může vypadat jako velký stan, ale nenechte se ošálit. Co vypadá jako dobrá investice se vám může nakonec pěkně vymstít. Většina přístřešků není dvouplášťová. To znamená, že během noci bude v přístřešku docházet ke kondenzaci vody na vnitřní straně a vy se tak můžete probudit a zjistit, že máte vše mokré nebo navlhlé a vaše oblíbené sušenky jsou úplně rozmočené. Přístřešky většinou nemají podlážku, což znamená, že nedisponují podlahou se zvýšenou odolností jak proti vodě, tak i protržení nebo sešlapání. Mají také nižší úroveň  nepromokavosti než stany. Voda sice neproteče materiálem, ale díky nezakrytým zipům, větracím otvorům nebo průchodům je přístřešek náchylný na vniknutí vody. Tyto otvory budou hrát zásadní roli například při bouřce, při které je déšť, často v kombinaci s větrem, opravdu silný živel. Tím, že je přístřešek velký a nemá oddělenou místnost na spaní, vám bude během chladnějších nocí zima a ještě vás budou otravovat komáří kvůli absenci moskytiéry. Přístřešek bych doporučil na zahradu, když máte nějakou rodinou sešlost a potřebujete se schovat před sluncem, větrem nebo slabým deštěm. Dále jako rozšíření prostoru, pokud jezdíte kempovat se svým autem či karavanem a máte s sebou pouze malý, nebo žádný stan, a chcete si v klidu ve stínu sníst oběd. Skladný turistický přístřešek se také dá použít během treku v horách, když se blíží déšť a vy se urychleně potřebujete schovat. Takový přístřešek postavíte za chvilku, přečkáte přeháňku, sbalíte a jdete dál. 

StanStany naprostou většinu nedostatků přístřešků nemají. Kromě nepromokavého materiálu mají stany také nepromokavé zipy, větrací otvory jsou koncipované tak, aby se déšť dovnitř zkrátka nedostal. Zároveň také ochrání před sluncem a vydrží v silném větru. Díky dvouplášťové konstrukci zůstanete v suchu po celou noc a oddělená ložnice vám pomůže k udržení stálé a příjemné teploty na spaní. Podlážka je vyrobena z materiálu, který je odolnější proti prodření, a ani voda se tudy dovnitř nedostane. Stan je skutečně vhodný na nocování  v přírodě, ať už na jednu noc či na celý týden. Je to váš prostor, kam se po celém dni uchýlíte a očekáváte soukromí a klid. 

Pokud jste si nyní odpověděli na otázku, jestli stan nebo přístřešek, můžeme se podívat na další parametry.

KAM SE SE STANEM VYDÁM?

Jak v České republice, tak na celém světě je mnoho krásných kempingových míst pro mnoho různých uživatelů. Je jenom na vás, kam se se svým stanem vydáte. Je však potřeba to promyslet před koupí nového stanu. Nejdříve si odpovězte na následující otázky:

– Budu stan převážet v autě, nebo ho budu nosit s sebou? 

– Strávím celý pobyt pouze na jednom místě, nebo se budu postupně přesouvat? 

– Jezdím pouze na festivaly, nebo chodím týdny po horách? 

Bohužel, neexistuje univerzální stan na všechno, a pokud děláte aktivit více, věřte, že budete mít víc než jeden stan.

Velké kempingové stanyPokud jezdíte se stanem do kempu a tam trávíte většinu času s partou lidí nebo rodinou, určitě bych doporučil kempingový stan. Ty jsou sice obecně větší a těžší než jiné typy stanů, často také zaberou více času na složení. Ovšem za tuto cenu získáte spoustu komfortu a prostoru, což jistě při delších pobytech v kempech oceníte. Kromě prostorných ložnic, kam se vám pohodlně vejde  kempingová matrace, disponuje také předsíňkou. U většiny stanů má předsíň stojnou výšku (to znamená, že se v ní může dospělý člověk pohodlně postavit) a díky prostornosti tam  postavíte kempingový stůl se židlemi. Můžete stolovat a zároveň být chráněni před sluncem a deštěm. 

Malé kempingové stanyTy bych doporučil všem, kteří jezdí do kempu na jednu nebo dvě noci. Díky kompaktním rozměrům a rychlému stavění jsou ideální na krátké pobyty, když trávíte celý den mimo stan a večer se do něj jdete vyspat. Doporučil bych je také na nejrůznější festivaly, kde stany obecně dost trpí. V případě poničení vás potěší příjemná cenovka.

Trekové a turistické stany Pokud jste ten typ, který vyhledává dobrodružství a rád si nosí všechno s sebou v batohu, je potřeba více zohlednit technicitu stanu. Nejdůležitější parametry jsou nízká hmotnost, skladnost a všestranná odolnost. Tyto stany bývají díky použitým materiálům dražší a také méně pohodlné, protože nízká hmotnost a minimální rozměry jsou často na úkor komfortu. I když je cenovka turistických stanů vyšší než u stanů kempingových, jejich vlastnosti jsou jedinečné a jsem si jistý, že je zásadně pocítíte.

Alpinistické a horolezecké stanyJedná se o velice specifickou kategorii stanů, která je určena do extrémních podmínek. Na první pohled musí být vidět na sněhu, takže se většinou vyrábějí ve svítivě žluté nebo oranžové barvě. Jsou také velice aerodynamické a odolají i opravdu silnému větru. Nápadný je také límec tropika, který je uzpůsobený k zatížení, ať už sněhem nebo kameny tak, aby byl ještě odolnější vůči přírodním živlům. Jejich cena je nejvyšší ze všech typů, právě díky technologii a materiálům. 

SYSTÉM STAVĚNÍ

Systém stavění stanu má vliv na rychlost a pohodlí stavění a také na cenu. Existují stany prutové, rychle rozkládací a nafukovací. Každý typ konstrukce má své výhody a nevýhody. Pojďme se na ně podívat.

Prutové stanyKlasická konstrukce, jakou všichni známe. Ve většině případů se jedná o sklolaminátové pruty, které je potřeba nejdříve složit, potom provléci vyznačenými otvory a stan se postaví. Největší předností této konstrukce je skladnost a cena. Dají se také relativně jednoduše opravit v případě, že dojde k poškození.  Samotná stavba není nikterak náročná, ale trvá poměrně dlouho v porovnání s jinými typy konstrukce.  

Samorozkládací stanyNebo také dvousekundové, rychlorozkládací, vyhazovací, rozhazovací a tak podobně. Jedná se o konstrukci, která funguje na principu pružení a není potřeba sestavovat a provlékat nějaké pruty. Používá se téměř výlučně u malých stanů pro jednu až tři osoby. Jakmile stan vyndáte z obalu, stačí povolit zajišťovací popruhy a stan se sám postaví. Mírné komplikace mohou nastat při skládání, které je dobré předem nacvičit. Ovšem pokud si to dvakrát nebo třikrát zkusíte, budete vědět jak na to. Pokud by vás skládání zajímalo více, podívejte se na článek a video mého kolegy Lukáše Jak složit samorozkládací stan 2 Seconds. Nevýhodou je trochu vyšší cena a také menší skladnost, protože tento stan má většinou tvar disku, který je sice plochý, ale v průměru celkem široký a do batohu ho nesbalíte. 

Nafukovací stanyTento typ stavění je obrovská výhoda u velkých stanů pro čtyři a více osob. Zde pouze rozložíte stan, přikolíkujete základní body a pumpou nafouknete komplet stan se vším všudy. Tohle zvládne opravdu každý a v kempu s tím budete za hvězdu. Kostru stanu totiž tvoří nafukovací tubusy z velmi odolného materiálu, které díky vysokému tlaku dosahují tuhosti podobné, jako třeba u nafukovacích lodí. Další výhodou je vysoká odolnost vůči větru a díky absenci pevných prutů se nemá co zlomit. Nevýhodou je určitě cena, která je vyšší než u předchozích konstrukcí a také skladnost. Tyto stany jsou rozměrné a těžké, takže se hodí vyloženě na přepravu autem.

DALŠÍ FUNKCE STANU

Jedná se především o zpracování a materiál stanu. V případě, že máte v plánu používat stan v horkých letních měsících, je dobré pohlídat si počet a umístění větracích otvorů. V případě, že máte v plánu brát si s sebou batoh a další vybavení, jistě oceníte stan s předsíňkou. Další vymožeností je také technologie Fresh&Black, která díky speciálnímu čtyřvrstvému materiálu dokáže nejen snížit teplotu ve stanu (na přímém slunci je to až 17 °C), ale také vytvoří 99% tmu, díky které se ráno pohodlně vyspíte a nebude vás rušit stoupající slunce.

POZOR NA MATERIÁL

Nezapomeňte se také ujistit, že jste zvolili správný materiál. Pokud chcete stan postavit na začátku léta na zahradu, používat ho jako letní sídlo a sbalit na konci prázdnin, doporučoval bych volit stany z bavlny. Ty jsou dražší a náročnější na údržbu, ale na druhou stranu bavlna velice dobře odolává UV záření. Stan tak zvládne celé prázdniny na intenzivním slunci.

Dalším materiálem, který je v současnosti nejrozšířenější pro výrobu stanů, je polyester. Stany z tohoto materiálu jsou lehké, levnější a perfektní na týden či dva v kempu. Jsou také nepromokavé, takže se nemusíte bát ani intenzivní sprchy. Pozor ale na slunce. Pokud je takový stan dlouhodobě vystaven slunečním paprskům, materiál neodolá UV záření a bude vypadat jako papír.

Další materiál, který můžete u stanů nalézt, je polyetylen. To je těžký a tvrdý materiál, který je však velice odolný vůči mechanickému oděru a vodě. Najdete ho tedy výlučně u kempingových stanů.

VELIKOST STANU

Ve všech možných internetových i kamenných obchodech můžete najít stany všech tvarů a velikostí. Je důležité se nejprve rozmyslet, pro kolik osob stan potřebujete. Protože logicky, pokud pojedete pouze sami, tak nebudete potřebovat tak velký stan, jako když pojedete čtyři a pes. 

Na první pohled by se to mohlo zdát jednoduché, tedy jedeme ve dvou, bereme stan pro dvě osoby. Ovšem je potřeba se zamyslet také nad tím, co všechno s sebou budete mít. Protože i když pojedete ve dvou, dodatečné místo oceníte například v případě, že budete potřebovat do stanu uschovat kola, psa, krosnu, kempingový nábytek, jako například kempingová křesla či stoly,  nebo jiné objemnější vybavení. Dále, i když jedete ve dvou bez vybavení, stan pro tři osoby vám poskytne dostatek komfortu a prostoru na uložení osobních věc či turistického oblečení. 

Doufám, že vám tento článek usnadní výběr stanu, protože pouze se správným stanem si užijete kempování v jeho pravé podobě. Ovšem koupí nového stanu to nekončí. Kolegyně Andy pro vás připravila článek Jak pečovat o stan, který určitě doporučuji přečíst. K novému stanu se také hodí správný spacák, který vám zajistí tepelný komfort a pohodlnou noc. Jak ho správně vybrat se můžete podívat v dalším Lukášově článku Jak vybrat spacák. Přeju vám spoustu klidných nocí a příjemných probuzení ve správně vybraném stanu. Kempu zdar!

Ondřej Turek
Od dětství mám rád přírodu, zvířata a s tím spojenou turistiku. Během života jsem procestoval mnoho zajímavých míst jak v České republice, tak i v zahraničí. Nejčastěji vyhledávám hory, zříceniny a v neposlední řadě také zajímavá místa na kempování. Do Decathlonu jsem se dostal v roce 2016, kdy jsem začal pracovat v plzeňském obchodě. Po roce jsem se posunul do Liberce, kde jsem se dostal na pozici vedoucí oddělení turistiky a následně i školitel pro celou republiku. Tato pozice mi vynesla možnost pravidelně navštěvovat naše vývojová centra ve Francii a setkat se s lidmi, kteří přímo vytváří naše produkty QUECHUA a FORCLAZ. Je úžasné potkat tak nadšené lidi, kteří mají mnoho nápadů, jak si turistiku zpříjemnit. Rád se s vámi podělím o své zkušenosti.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.7 / 5. Počet hodnocení: 119

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!