Jak vybrat stůl na stolní tenis

Stolní tenis je oblíbeným sportem, který může hrát každý: děti i dospělí, začátečníci i zkušení hráči. Je to zábavná aktivita na různých akcích i profesionální sport. Dá se hrát uvnitř i venku, a pokud není k dispozici přímo pingpongový stůl, je možné hrát v podstatě na jakémkoliv stole podobných rozměrů. To ale samozřejmě není ideální a pokud chcete stolní tenis provozovat na určité úrovni, je dobré si nějaký pingpongový stůl pořídit. V tomto článku vám poradím, podle čeho vybírat, jaké typy existují a na co si při výběru dávat pozor.

stůl na stolní tenis

Prostředí

Při výběru stolu na stolní tenis si nejprve musíte rozmyslet, kde budete hrát, popřípadě kde bude stůl umístěn. Pingpongové stoly se totiž především rozdělují na venkovní a vnitřní. Liší se v použitých materiálech: venkovní stoly musí být přizpůsobeny působení vnějších přírodních vlivů, jako je déšť, sníh, vítr, UV záření apod. 

Desky venkovních stolů jsou proto vyrobené většinou z melaminu, což je velmi odolný materiál, kterému tyto podmínky nevadí. Venkovní stoly lze použít i pro hru uvnitř, ale z hlediska použitého materiálu jsou pro hru vhodnější vnitřní stoly, které mají desku dřevěnou. Dřevěné desky totiž zaručují lepší kvalitu odskoku. Pokud však chcete stůl pouze na rekreační využití, tento rozdíl pro vás nebude nijak zásadní a vaši hru pravděpodobně nijak neovlivní. Rozměry desky by měly být u stolů pro vnitřní i venkovní využití stejné. 

Konstrukce

Dalším faktorem ovlivňujícím výběr stolu je jeho konstrukce. Opět záleží na prostředí, ve kterém stůl budete využívat. Konstrukce venkovních stolů je totiž antikorozní, takže je možné je nechávat venku po celý rok. Avšak i tyto odolné stoly je dobré venku chránit před větrem, aby se nepřevrátily.

Intenzita používání a manipulace

Důležitým ukazatelem pro výběr je také intenzita používání a prostředí, ve kterém se stolem hodláte manipulovat. Ne všechny stoly jsou totiž opatřeny kolečky a polohovací deskou a častá manipulace s nimi by mohla být náročnější. Venkovní stoly mají zpravidla kolečka větší pro snazší manipulaci v náročnějším terénu. Skládací deska se hodí hlavně při uskladnění stolu, protože stůl díky ní zabere méně místa. Navíc si člověk může s jednou zvednutou stranou stolu zahrát i sám

Některé venkovní stoly také mají polohovatelné vzpěry, tedy nohy stolu, aby se daly lépe přizpůsobit venkovnímu nerovnému terénu. A některé modely mají navíc i brzdy sloužící k fixaci kol, aby byl stůl stabilnější a pevnější. 

složený pingpongový stůl
rodina u ping pongu

Doplňky

Nepostradatelnou součástí stolu na stolní tenis je síťka. Většinou je již součástí produktu a odpovídá tak rozměrům stolu. Pokud však pořizujete stůl bez ní nebo potřebujete tento komponent vyměnit, vždy si zkontrolujte úchyt síťky. Různí výrobci používají různá upevnění, takže ne každá síťka bude sedět právě na váš stůl. 

Základním předpokladem pro výběr je tedy jednoznačně místo, kde chcete svá pingpongová utkání pořádat. Pro domácí turnaje nemusíte mít ten nejlepší stůl, ale berte v potaz hlavně to, že venku bude stůl vystaven vlivům, které ho mohou poškodit a zkrátit jeho životnost. Doufám, že vám tento článek při rozhodování pomůže a pingpongovým turnajům tak už nic nebude stát v cestě.

Jaroslav Výšek
Pocházím z Ostravy, kde jsem setrval až do konce bakalářského studia a následně jsem se přesunul do Brna, kde jsem navázal ve studiích. Tam jsem také dokončil navazující dva roky na sportovce, takže ke sportu jsem měl vždy poměrně blízko. Od deseti let jsem se věnoval badmintonu, u kterého jsem byl cca 5 let. Poté jsem ale utekl k fotbalu a u něj jsem zůstal až do roku 2020. K raketovým sportům mám vztah i díky mé rodině, jelikož otec i děda byli zapálenými tenisty. Teď už mám raketové sporty spíše jako koníček a s kamarády si občas zajdu zahrát právě tenis a nebo badminton. Do Decathlonu jsem se dostal především díky kolegovi, se kterým jsem v té době studoval. Ten mě informoval o tom, že se hledá posila do týmu modřických rakeťáků a tak jsem to zkusil a vyšlo to. Momentálně jsem v Modřicích už jako vedoucí raketových sportů. K tomu se mi naskytla příležitost převzít raketové sporty i jako Country sport lídr.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.3 / 5. Počet hodnocení: 10

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si správný tenisový výplet
Jak vybrat tenisový výplet

Jak vybrat tenisový výplet

Jak vybrat tenisový výpletTENIS PATŘÍ MEZI NEJRYCHLEJI SE ROZVÍJEJÍCÍ SPORT NEJEN V ZAHRANIČÍ, ALE TAKÉ V ČESKÉ REPUBLICE. JEHO POPULARITA ROSTE KAŽDÝM ROKEM. S JEHO OBLÍBENOSTÍ ROSTE I POČET SPORTOVCŮ, KTEŘÍ SE TOMUTO KRÁSNÉMU SPORTU ZAČÍNAJÍ VĚNOVAT. PROBLÉM...

Jak vybrat tenisovou raketu
Jak vybrat tenisovou raketu

Jak vybrat tenisovou raketu

Jak vybrat tenisovou raketuTenisová raketa a hráč musí tvořit dokonalý pár. Tenista musí svou raketu dobře znát, aby dokázal vždy umístit míček přesně tam, kam chce. Správný výběr tenisové rakety se řídí především šesti technickými parametry. Na základě těchto...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!