Jak vybrat tenisovou raketu

Tenisová raketa a hráč musí tvořit dokonalý pár. Tenista musí svou raketu dobře znát, aby dokázal vždy umístit míček přesně tam, kam chce. Správný výběr tenisové rakety se řídí především šesti technickými parametry. Na základě těchto vlastností si pak vyberete právě takovou raketu, která odpovídá vaší hře i zkušenostem. Připravil jsem pro vás článek, kde se na jednotlivé vlastnosti tenisové rakety zaměříme.

Jaroslav Vondrášek
09/10/2020
Rada

VELIKOST HLAVY

Velikost tenisové hlavy se udává v cm² (někdy také v in²) a označuje plochu, která je vyplněna výpletem tenisové rakety a slouží k odehrání míče. S velikostí hlavy také souvisí takzvaný ,,sweet spot”, což je ideální plocha pro trefení míčku, která zajistí nejlepší přesnost či razanci.

Větší hlava rakety – Rozhodně ji doporučuji pro začátečníky. Do této kategorie bych zařadil hlavy o velikosti 660cm² a větší. Pomůže vám s kontrolou a odpouští nepřesnosti ve hře. Jednoduše řečeno čím větší hlava rakety, tím větší plocha pro ideální odpal míče (sweet spot).

Menší hlava rakety – Rakety s menší hlavou (645cm² a méně) jsou určené spíše pro pokročilé nebo závodní hráče. Jsou těžší na ovladatelnost, ale když už něco umíte, pomůže vám zlepšit přesnost a především razanci.

HMOTNOST RAKETY

Hmotnost rakety je další důležitý faktor při výběru rakety. Informace o hmotnosti je vždy uvedena na raketě a jedná se o hmotnost bez výpletu

Lehká raketa – Její váha se pohybuje do 280 g. Hlavní předností lehkých raket je ovladatelnost. Je tedy vhodná spíše pro začátečníky, mírně pokročilé nebo juniory. Lepší ovladatelnost je na úkor přesného umístění míčku. 

Těžká raketa – Těžké rakety váží 280 g a více. Doporučuji pořídit těžkou raketu až v momentě, kdy se naučíte trochu tenisového umění a dostanete to, jak se říká ,,do ruky”. Jsou daleko přesnější a umožňují lepší švih, ale neodpustí vám žádnou nepřesnost, proto je třeba už mít tenisové základy a získat i cit pro hru.

VYVÁŽENÍ RAKETY

Vyvážení rakety nám udává, kde je její těžiště. Existují 3 typy vyvážení, a to do ruky, do hlavy a na střed. 

Vyvážení do ruky – Jedná se o rakety, které mají těžište do 330 mm od ,,začátku rakety”. Pokud je těžiště blíže k rukojeti, umožní vám lépe kontrolovat údery a lépe švihat, jelikož váha rakety díky těžišti blíže k ruce není tak znatelná. Toto vyvážení je určeno spíše pro pokročilé hráče. 

Vyvážení do hlavy – Rakety s těžištěm více než 350 mm od začátku rakety mají vyvážení do hlavy. To pomáhá silnějšímu úderu, a tím je výhodnější pro začátečníky. Toto ovšem nemusí být pravidlem. I někteří pokročilí či závodní hráči sahají právě po tomto vyvážení.  

Vyvážení na střed – Jakýmsi kompromisem mezi výše zmíněnými je vyvážení na střed. To je zajímavé právě díky univerzálnosti a všestrannosti. Na druhou stranu, ani v jedné oblasti nedosahuje tato raketa maxima. Jedná se o všechny rakety, které mají těžiště ve vzdálenosti mezi 330 a 350 mm.

DÉLKA RAKETY

Délka rakety se obvykle pohybuje v rozmezí od 680 do 690 mm. Kratší rakety než 680 cm jsou určené pro děti či juniory. Standardní délka rakety je 685 mm. Můžete si také pořídit prodlouženou tenisovou raketu, které mají 690 mm a více. 

Největší přípustná délka rakety dle pravidel je 736,6 mm. Prodloužené rakety jsou vhodné především pro vysoké hráče. Hlavní benefity jsou větší dosah a zesílení úderu. Nevýhody jsou poněkud vyšší hmotnost (více materiálu). Využívají ho především vysocí hráči.

ŠÍŘKA RÁMU

Dalším parametrem pro výběr rakety je šířka rámu, která ovlivňuje rychlost, přesnost a přenos vibrací.

Užší rám – Rakety s rámem o šířce 18 až 21 mm se označují jako úzké. Pokud jste zkušení hráči, je to pro vás jasná volba. Úzké rámy používají především profesionální tenisté. Umožňují vyvinout větší rychlost míčku a zvyšují přesnost rakety.

Širší rám – Širší rámy jsou více než 22 mm široké. Je to ideální volba pro začínající tenisty, ale i středně pokročilé hráče. Do ruky nepřenáší vibrace tak jako úzké rámy. To nejen zvyšuje komfort při hře, ale také šetří loket.

POČET STRUN VÝPLETU

Jako poslední parametr bych rád zmínil hustotu výpletu, tedy počet jednotlivých strun. Nejčastěji se používá vzor 16×19, tedy 16 dlouhých a 19 krátkých strun. Tato kombinace umožňuje vyšší rychlost úderu. 

Alternativou může být hustší výplet se vzorem 18×20, který dodává raketě více kontroly a přesnosti, avšak za cenu nižší rychlosti a také je potřeba do úderů vložit trochu více síly, takže se více nadřete.

VOLBA RAKETY PODLE ÚROVNĚ

Pokud se vám zdá, že volba rakety podle těchto šesti parametrů je složitá, máte pravdu. Na druhou stranu, pokud si tenisovou raketu vyberete dobře, získáte perfektního parťáka a spoluhráče na mnoho let. Pokud vyberete špatně, odrazí se to nejen na vaší hře, ale i na vztahu k tenisu jako takovému.

Je tedy potřeba do volby investovat dostatek času a ideálně si raketu ještě před koupí vyzkoušet. Tuto službu by měl nabízet každý dobrý prodejce tenisových raket.

Pro ty z vás, kteří i přes to touží po jednodušším klíči k dobré volbě rakety, jsem připravil jednodušší rozdělení dle úrovně vaší hry. Budeme tedy dělit tenisty na začátečníky/rekreační hráče, pokročilé hráče a zkušené hráče.

Začátečník/rekreační hráč – V první řadě se nebojte zařadit do této kategorie. Je lepší se postupně posouvat, než si vzít těžce ovladatelnou raketu a nemít žádné zkušenosti. Začátečníci jsou hráči, kteří hrají především v letní sezóně, jednou nebo dvakrát za 14 dní. Pro tyto hráče není nutné investovat do rakety velké částky. Ideální je raketa střední váhy (285 g) pro lepší ovladatelnost. Voltte střední až velkou hlavu rakety (645 cm² a větší) pro větší sweet spot a tím pádem usnadnění ideální trefy.

Pokročilý hráč – Hraje pravidelně jednou až dvakrát týdně a má dobře zvládnutou techniku úderů. Zde doporučuji zvolit středně těžkou až těžkou raketu (mezi 285 a 300 g). Ideální plocha hlavy rakety by měla být 645 cm². Vyvážení doporučuji na střed, tedy  330 až 350 mm.

Zkušený hráč – Na tenis chodí i v zimní sezóně, a to několikrát týdně. Většinou již hraje nějaké turnaje. Má ambice se posouvat a případně i dále soutěžit. Váha rakety by měla být 300 g a více. Dále bych zvolil hlavu o ploše 645 cm² a menší. Vyvážení do ruky, takže maximálně 330 mm. Při volbě rámu bych sáhl po užším do 21 mm.

Doufám, že vám můj článek pomohl s výběrem rakety. Jak už jsem zmínil výše, před koupí rakety ji určitě doporučuji otestovat. Přece jenom často se nejedná o malou investici. A když už si vyberete vaší ideální raketu, podívejte se také na článek mého kolegy Adama Jak vybrat tenisový výplet. Správný tenisový výplet má zásadní vliv na vaší hru. 

Zde bych se s vámi rád rozloučil a popřál mnoho úžasných zážitků na tenisovém dvorci.