Jak vybrat trekové hole

Čím dál tím víc lidí nachází oblibu v turistice, a to jak v té nenáročné, tak i v té náročnější horské. Velkým pomocníkem jim při výletech a zejména při zdolávání horských vrcholů a rozmanitého terénu mohou být trekové hole. Jsou vhodné opravdu pro každého: nezáleží na věku, zdatnosti, ani na tělesných parametrech. Velmi dobře poslouží i nejtrénovanějším sportovcům a turistům. I přes univerzálnost jejich použití je však při jejich výběru důležité dbát na několik parametrů. Ty vám v tomto článku představí náš expert Ondra!

pár turistů na treku

Nastavení délky a skladnost

Trekové hole se dají rozdělit podle několika základních parametrů. V první řadě je to systém nastavení jejich délky. Rozlišujeme 3 typy takových systémů: push-pin, šroubovací systém a systém vnější blokace. Nejjednodušším systémem je push-pin. Jde o nastavení, které je přizpůsobené na předem danou výšku a nedá se dále korigovat. 

Šroubovací systém je praktičtější z hlediska možného přizpůsobení výšce turisty. Přesně si nastavíte délku, kterou potřebujete, a kdykoli ji můžete změnit. Hole tak může využívat i více lidí různých výšek. Hodí se také pro dospívající, kteří ještě porostou, abyste nemuseli každý rok kupovat nové. Délku holí navíc můžete měnit i během samotného výletu, zejména v nerovném kopcovitém terénu, podle toho, zda se šplháte do kopce, nebo jdete z kopce.

Třetím systémem je systém vnější blokace. Tento způsob nastavení délky je nejrychlejší a nejsnadnější. Každá hůl však může mít jinou maximální výšku, proto je třeba dát si pozor, jakou hůl kupujete.

Druhý parametr, který je důležité při výběru brát v potaz, je skladnost holí. Kromě skládacích existují hole jednočlenné, což jsou zpravidla hole na nordic walking. Nedají se nijak složit a jejich délka je pevně daná. Proto se nehodí na dlouhé treky a výlety, kdy si občas chcete hole připnout na batoh v místech, kde je nevyužijete. Navíc hole na nordic walking pracují trochu jinak než hole turistické, takže je velmi důležité zamyslet se dopředu nad tím, co od holí očekáváte.

Materiál a využití

Dalším faktorem pro výběr holí je použitý materiál. Ten ovlivňuje vlastnosti hole – její odolnost a hmotnost. Nejčastěji se používá hliník, protože má dobrý poměr těchto dvou vlastností. Na hrot se často používá wolfram nebo ocel a na rukojeť pěna nebo korek.

Posledním, a velmi důležitým parametrem je účel, za kterým si hole pořizujete. Jak bylo již zmíněno výše, mezi turistickými holemi a holemi na nordic walking je velký rozdíl. Hole na nordic walking pomáhají s odrazem vpřed, kdežto turistické hole většinou pomáhají spíše s nástrahami terénu: při pohybu nahoru, když stoupáte na vrchol, nebo naopak při chůzi z kopce, kdy poskytují oporu. Velmi také pomáhají s odlehčením váhy batohu nebo krosny a přenesení jeho váhy. Když máte na zádech batoh o hmotnosti 5 kg a více, je to opravdu znát. Pojďme se tedy podívat, co všechno byste při výběru holí měli zvážit.

turisté na horách
turista na výletě v horách

Podle čeho se mám tedy rozhodnout?

V první řadě je při výběru důležité brát v potaz, co konkrétně od trekové hole očekáváte. Velmi totiž záleží na tom, kde se chystáte hole používat. Jestli na procházky v parku, nebo v lese. Jestli plánujete nějaká stoupání a schody, například při výstupu na rozhlednu, nebo jestli potřebujete pomocníka na horské túry. Zvažte také terén, který se pravděpodobně na vašich cestách objeví – plánujete brázdit upravené cesty a stezky, nebo očekáváte bahno, sníh či mokré kameny? Platným parametrem je také délka výletu. Je rozdíl, jestli půjdete půl dne, nebo plánujete trek na několik dní či dokonce týdnů. 

Pokud máte rozmyšlené tyto aspekty, můžete podle toho vybrat, jaký systém nastavení délky hole pro vás bude nejpraktičtější. Základní hole s nastavením push-pin jsou určené na krátké a nenáročné procházky a výlety. Poskytují oporu při chůzi po rovině, ale při chůzi do kopce a z kopce je nelze přizpůsobit, proto by mohly v takovém terénu být spíš na obtíž. Navíc většinou nemají prodlouženou rukojeť. 

Hole s vnitřní nebo vnější blokací už jsou na takové cesty mnohem vhodnější. Jsou určené na náročnější výlety nebo dlouhé treky. Jejich délku lze nastavit velmi snadno, takže ji můžete během cesty měnit dle potřeby. Mají i prodlouženou rukojeť, díky níž si můžete při stoupání do kopce nebo naopak při cestě dolů ještě více pomoci. Navíc jsou velice odolné a maximálně spolehlivé, protože se počítá, že s nimi půjdete i několik dní, třeba i mimo civilizaci. Důležitým faktorem je určitě také hmotnost holí. Pokud je budete využívat několik hodin denně, pár dní po sobě, určitě s sebou nebudete chtít nosit hole těžké, které vám spíš přitíží, a to zejména v těch částech trasy, kdy je nebudete potřebovat a budete je mít připnuté na batohu. 

Jakmile si ujasníte, kde budete nejvíce chodit, měli byste se zamyslet i nad doplňky k trekovým holím k trekovým holím. Důležitá je ochrana hrotu hole před terénem. Na hrot se dají pořídit různé násady, které ho pomáhají chránit. Na hůl můžete také nasadit tzv. talířky, které brání zapíchnutí hrotu do země, mezi kamení nebo do sněhu.

talířek a hrot hole
horská turistika

Praktické rady na závěr

Tady váš výběr téměř končí. Zbývá už jen vybrat tu správnou délku. Ačkoliv je tento bod až skoro na konci, rozhodně není méně důležitý, ba naopak. Ideální délku hole poznáte tak, že ji uchopíte za rukojeť a postavíte na zem vedle sebe. Ruku dáte k tělu a ohnete v lokti tak, aby svíral pravý úhel. Toto je základní délka při výběru. Při praktickém využití si pak délku hole nastavujete dle sklonu terénu – do kopce kratší, aby vám pomáhala při záběru, a z kopce delší, abyste s její pomocí mohli lépe brzdit a měli v ní oporu. Nezapomeňte, že pro maximální využití hole byste do ní měli přenášet celou váhu těla. 

Určitě zvažte i tvar a materiál rukojeti. Tady už záleží na individuálních preferencích každého turisty/chodce. Pamatujte hlavně na to, že hůl budete za rukojeť držet po dobu celého výletu, takže její komfort je základ. Při chůzi pak využívejte poutka, abyste dosáhli maximální efektivity. V tuto chvíli by pro vás měl být výběr již o poznání jasnější. Pokud máte hole, ale stále váháte nad dalšími pomůckami pro chůzi a turistiku, můžete se podívat na články mých kolegů, kteří vám poradí například Jak vybrat turistické boty nebo Jak vybrat batoh a krosnu. Pak už vám nebude nic stát v cestě při dosahování vašich cílů a udržování se v kondici!

Ondřej Turek
Od dětství mám rád přírodu, zvířata a s tím spojenou turistiku. Během života jsem procestoval mnoho zajímavých míst jak v České republice, tak i v zahraničí. Nejčastěji vyhledávám hory, zříceniny a v neposlední řadě také zajímavá místa na kempování. Do Decathlonu jsem se dostal v roce 2016, kdy jsem začal pracovat v plzeňském obchodě. Po roce jsem se posunul do Liberce, kde jsem se dostal na pozici vedoucí oddělení turistiky a následně i školitel pro celou republiku. Tato pozice mi vynesla možnost pravidelně navštěvovat naše vývojová centra ve Francii a setkat se s lidmi, kteří přímo vytváří naše produkty QUECHUA a FORCLAZ. Je úžasné potkat tak nadšené lidi, kteří mají mnoho nápadů, jak si turistiku zpříjemnit. Rád se s vámi podělím o své zkušenosti.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.3 / 5. Počet hodnocení: 40

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si ty pravé turistické boty pro vás
Jak vybrat turistické boty

Jak vybrat turistické boty

Jak vybrat turistické botyTuristická obuv je nejdůležitější částí vašeho outfitu a společně se správným batohem také nejdůležitějším vybavením vůbec. Boty na turistiku vám musí nejen zajistit pohodlí, ale také bezpečnost a stabilitu v terénu. Pokud vám bota někde v...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!