Jak vyčistit loveckou pušku

Myslivecká či lovecká praxe vyžaduje nejen pořízení správného, kvalitního vybavení, ale zahrnuje především pečlivou péči o něj. U loveckého vybavení jako jsou zbraně to platí dvojnásob. Špatná nebo nedostatečná údržba může vést k mnohem horším scénářům, než nefunkčnosti zařízení nebo špinavému vzhledu. V důsledku nesprávného zacházení a znečištění může dojít k různému ohrožení zdraví a zraněním. Proto je důležité tomuto vybavení věnovat speciální pozornost a péči. Jak na to si povíme v tomto článku!

Jan Brož
30/09/2021
Rada

ZÁKLADNÍ ČIŠTĚNÍ: VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ

Úplně na začátek je důležité říct velmi důležitou věc: Před čištěním zbraně se ujistěte, že zbraň není nabitá. V případě, že to nemáte zkontrolované, nebo si nejste jisti, chovejte se tak, jako by zbraň nabitá byla!

Četnost čištění není nijak stanovena, závisí totiž na množství faktorů, zejména pak na intenzitě a četnosti používání nebo na míře použití či na počasí. Není tedy nutné zbraň komplexně čistit po každé výpravě. Obecně se doporučuje komplexní čištění přibližně po každé třetí vycházce, v závislosti na intenzitě použití během nich.

Nejprve je dobré zbraň očistit zvenčí od velkých nečistot. Začněte suchým hadrem po povrchu celé pušky, poté vyčistěte vnitřní hlavně a nakonec přejeďte lehce naolejovaným hadrem vnější hlaveň.

ČIŠTĚNÍ VNITŘNÍCH ČÁSTÍ

Doporučuji začít čištění nylonovým kartáčem pro odstranění velkých zbytků olova a nečistot z povrchu hlavně. Poté vyčistěte hlaveň kartáčem z měkké mosazi a nakonec použijte vlněný kartáč navlhčený olejem na zbraně, kterým vytřete vnitřek hlavně do čista. Následuje otření suchým hadříkem na konci čisticí hůlky pro odstranění posledních stop. Je třeba provést několik tahů, aby byl vnitřek naprosto suchý. Pokud vám nevyhovuje čištění kartáči, lze je nahradit čisticí šňůrou.

Chcete-li tlumit nebo eliminovat mírné promáčknutí dřeva na naolejovaném broušeném materiálu, naneste na místo nárazu velmi vlhkým hadříkem olej a poté na několik sekund přiložte žehličku. V případě potřeby proces opakujte. Vlhkost dřevo znovu nabobtná a obnoví se do původního tvaru.

ČIŠTĚNÍ EXTERIÉRU

Po lovu doporučujeme hlaveň vždy otřít suchým hadříkem, abyste odstranili stopy potu a vlhkosti. Zejména pokud jste lovili v deštivém počasí je tento úkon důležitý a zároveň doporučuji nechat hlaveň před čištěním vyschnout po dobu nejméně 12 hodin. Zvlášť před naolejováním, aby nedošlo k zachycení vlhkosti pod vrstvou oleje, což by mohlo způsobit poškození opálení.

Pokud na hlavni vidíte skvrny od rzi, použijte jemný ocelový kartáček, který není příliš drsný. Bude nutné jej pak namočit olejem a rzi lehce potřít, dokud úplně nezmizí. Jakmile je hlaveň suchá, stačí na dokončení čištění trochu oleje na suchém hadříku na celkové přetření.

ČIŠTĚNÍ PAŽBY

Pokud máte nelakovanou dřevěnou pažbu, použijte speciální přípravek na bázi lněného oleje. Vyhněte se všem kovovým částem, abyste zabránili vzniku skvrn, které se po zaschnutí oleje těžko odstraňují. Totéž proveďte i na předpažbí zbraně. 

Můj tip: Chcete-li tlumit nebo eliminovat mírné promáčknutí dřeva na naolejovaném broušeném materiálu, naneste na místo nárazu velmi vlhkým hadříkem olej a poté na několik sekund přiložte žehličku. V případě potřeby proces opakujte. Vlhkost dřevo znovu nabobtná a obnoví se do původního tvaru.

Celková demontáž a komplexní čištění zbraně by se mělo provádět několikrát ročně, v závislosti na četnosti používání. Avšak je lepší častěji než vůbec – čistá a správně opečovávaná zbraň je především zbraň bezpečná, což je to nejdůležitější. Tak hadříky do ruky a jdeme na to!