Jak začít běhat

Běh je nejpřirozenější pohyb. Člověk běhá již od pradávna. Nejdříve byla schopnost rychlého běhu nutná k přežití, při shánění jídla a nebo při útěku před něčím větším a nebezpečnějším. Od té doby se samozřejmě hodně změnilo a dnes již běh k naší existenci bezprostředně nepotřebujeme. Ovšem, stále zde zůstává mnoho benefitů běhu, které jsou paradoxně dnes důležitější, než tomu bylo v minulosti. Žijeme v rychlé digitální době. stres je všude kolem nás a my s ním musíme bojovat. Co třeba právě za pomoci běhu?

JAK BĚH PROSPÍVÁ NAŠEMU ZDRAVÍ

Vezmu to trochu obšírněji. Co je na běhu tak úžasného, že si získává stále tolik příznivců po celém světě, a to ve všech jeho disciplínách? V první řadě je to právě jeho přirozenost. Krásně je to vidět na malých dětech. Nikdo je nemusí učit chodit nebo běhat. Dříve či později se to samy naučí. V dospělosti dokážeme, na rozdíl od jiných sportů,  běhat bez nějak složitého nácviku techniky. Samozřejmě, teď mluvím o rekreačních a fitness běžcích, závodníci ladí techniku běhu k dokonalosti. Díky přirozenosti tohoto pohybu nevytváříme enormní zátěž pro naše tělo, kterým bychom si mohli přivodit zásadní zdravotní újmu. 

Další výhodou je rychlý vzestup fyzické kondice. Již po pár týdnech ucítíte rozdíl v úrovni zadýchávání, v kapacitě plic, stabilizuje se krevní tlak, srdce se posílí. S tím je spojeno také celkové posílení těla, a tedy i nárůst objemu kilometrů a rychlosti. Jednoduše, po nějaké době uběhnete dále a také rychleji. Toto viditelné zlepšení vás pak bude motivovat k dalším a dalším výběhům. 

A nakonec je tu slastná endorfinová koupel po každém tréninku. Do vašeho krevního řečiště se uvolní nálož tohoto hormonu štěstí a vás zaplaví úžasný pocit nejen z dobře vykonané práce, ale také z vědomí, že jste se dokázali zvednout z gauče, i když se vám původně moc nechtělo. To má pak pozitivní vliv na psychiku, náladu a rozpoložení. No řekněte, nezní to skvěle?

JDEME NA TO!

Na začátku je nejdůležitější být k sobě upřímný a zhodnotit si, jak na tom jste. Zde totiž může docházet k problému s přetrénováním a ztrátou motivace, protože se rozhodnete na prvním výběhu zdolat 10 km. Dejme tomu, že se vám to povede, ale týden se nebudete moci hnout. Běh si spojíte s bolestí, bolest se ztrátou vůle, a je po běhu. Není tedy žádná ostuda začít například se sportovní chůzí nebo nordic walkingem. To bych doporučoval opravdovým začátečníkům či lidem s hmotností nad 100 kg, a to hlavně kvůli šetření kloubů. Oba tyto sporty jsou totiž mnohem méně otřesové než právě běh. Pokud půjdete rychlostí kolem 8 km/h (rychlá chůze), kila poletí dolů, šlachy a svaly zesílí a vy tak připravíte tělo na první opravdový výběh bez rizika zranění. Co se týče vybavení, ani zde není běh moc náročný. Jediným nezbytným vybavením jsou dobré běžecké boty, s jejichž výběrem vám poradím ve článku Jak vybrat běžecké boty. Dále vám může váš trénink zpříjemnit i kvalitní běžecké oblečení z funkčních materiálů, které vás udrží v teple v zimě, v suchu v létě, a díky strečovým materiálům vám nebude bránit v pohybu. Pořídit si také můžete nejrůznější běžecké doplňky, ale  bez těch se ze začátku obejdete. Můžete si je pak postupně pořizovat za odměnu

Na první výběhy volte opravdu krátké vzdálenosti. Klidně třeba jenom oběhněte blok. Není důležité, kde začínáte, ale kam dojdete za měsíc, za rok, za pět let. Co je v tuto chvíli zásadní, je postupné zvyšování zátěže. Překvapí vás, jak malými, ale pravidelnými změnami rychle porostete. Za chvilku vám nebude stačit kilometr, ani dva, ani tři. A takto to půjde dál do doby, než dosáhnete vaší vysněné vzdálenosti. I pro ty nejaktivnější a nejnamotivovanější z vás bych určitě nedoporučil překročit vzdálenost 5 km během prvního měsíce. Dejte tělu čas, aby se adaptovalo a zvyklo si na nový sport. Klidně se nebojte využít „indiánský běh“. Tedy 100 metrů běžím, 100 metrů jdu.

Alt text

POKRAČUJEME!

Přetrpěli jste úplné začátky a zvládáte něco uběhnout. Teď je důležité stanovit si váš běžecký cíl, pokud jste to již neudělali dříve. Pro někoho to může být vzdálenost, pro jiného shozená kila a pro někoho zase úspěch na závodech. Zaveďte si jistou rutinu, aby vás to bavilo a naučili jste se šetřit energii. Důležité je, že všechno chce čas a není potřeba být moc agresivní v progresu. Pamatuji si na své začátky s běháním, kdy jsem právě postupně zvyšoval zátěž a tím rostla i moje výkonnost. Při budování dlouhodobé kondice by to tak i mělo být. Pokud jste si například dali za cíl uběhnout za půl roku půlmaraton, není třeba jej v tréninku běžet dříve než v závodě. Kilometry se dají naběhat na kratších distancích. Při závodu samotném se pak hecnete a prostě to dáte. Pokud však chcete běžet na nějaký skvělý čas, na pódium například, tak je na to potřeba dlouhodobější práce. 

Přes 10 km bych se odhodlával pouze po delší době, vracet se můžete vždy, pokud ale nemáte kam se vrátit, tak skončíte, jako jsem zmínil dříve. Na co však nikdy nezapomínejte je pořádné protažení a rozhýbání před během, aby vaše svaly nebyly zatuhlé a vy jste neriskovali jejich poškození. Při dýchání se také zaměřte na střídání nádechu a výdechu z hrudi a z břicha

Tak a teď už jen stačí sebrat běžecké boty a vyrazit běhat!

Můj tip: Pokud si nejste jistí a chtěli byste pomoci, na stránce ceskybeh.cz se najde plno trenérů, kteří vám ochotně poradí.

Filip Cenefels
V Decathlonu jsem od roku 2016 a jsem velice rád, že jsem se sem dostal, i když trošku spletitým způsobem. Ještě při studiu jsem hledal, co dělat za práci a i když jsem měl nějaké možnosti, co bych mohl dělat, až v Decathlonu jsem se opravdu našel. Hlavně asi z toho důvodu, že jsem mohl spojit svoji vášeň, kterou je běhání, se zaměstnáním. Před čtyřmi lety jsem si nedovedl představit reálně uběhnout maratón, ač jsem vždy běhal rád. Také díky Decathlonu jsem začal objevovat krásy běhu i mimo ovál, jak v městských ulicích, tak i po horských hřebenech. Miluji ty chvíle v uličce, kdy si můžu povídat s ostatními běžci o zážitcích a zkušenostech. Doufám, že se s vámi potkám, ať už na prodejně v Liberci nebo na nějakých závodech.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.5 / 5. Počet hodnocení: 58

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Kvalitní běžecké boty
Jak vybrat běžecké boty

Jak vybrat běžecké boty

Jak vybrat běžecké botyBoty na běh jsou prakticky jedinou opravdu nezbytnou pomůckou na běhání. Pokud je zvolíte správně, získáte parťáka na krátké i dlouhé výběhy, který vás podrží, když to bude těžké. Pokud je zvolíte špatně, získáte železnou kouli u nohy a každý...

Jak vybrat správné běžecké oblečení
Jak se obléct na běh

Jak se obléct na běh

Jak se obléct na běhSprávně zvolené oblečení na váš běžecký trénink je naprosto zásadní. Pokud se oblečete špatně, čeká vás v lepším případě nepříjemný pocit z tréninku, v horším případě zdravotní komplikace. Dnes vám předám své zkušenosti ohledně toho, jak vybrat...

dětské boty na tělocvik
Jak vybrat boty na tělocvik

Jak vybrat boty na tělocvik

Jak vybrat boty na tělocvikNejen v období začátku školního roku se spoustu rodičů chystá vybavit své ratolesti na různé sportovní kroužky, tréninky či obyčejný tělocvik. Co se týče samotného oblečení, tam si většinou rady vědí: funkční oblečení – tričko, kraťasy,...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!