Jak začít s lezením

Začátky s lezením jsou v dnešní době snazší než kdy dříve. S přibývajícím počtem lezeckých stěn se tento sport stále více dostává mezi lidi a zkusit si ho může opravdu každý. Doby, kdy se začínalo na skalách, už jsou pryč. Dnes lezci začínají na stěnách, kde se naučí veškeré základní techniky a celkový lezecký pohyb. Aby pro vás i vaše okolí bylo lezení bezpečné, je velmi důležité osvojit si hned v začátcích správnou metodiku lezení. Pojďme se tedy podívat na úplné základy!

Václav Škáva
30/06/2021
Rada

NA ZAČÁTKU VŽDY VE DVOU

S lezením je dobré začít na umělé stěně ideálně s certifikovaným instruktorem lezení, v lezeckém kurzu, nebo se zkušenějším kamarádem. Důležité je, aby dobře ovládal metodiku i všechna pravidla a naučil vás správně základy pro bezpečné lezení a pohyb na umělé stěně. 

PRVNÍ ZKUŠENOSTI

V úplných začátcích je nutné se nejprve naučit celkový pohyb na lezecké stěně z hlediska bezpečnosti a přítomnosti ostatních lezců. Musíte být ohleduplní k ostatním lezcům a zbytečně neohrožovat sebe ani ostatní. Například u boulderingu je potřeba koukat nad sebe, aby na vás nikdo nespadl. Sám mám nepříjemnou zkušenost, kdy jsem spadl na nováčka, který nekoukal nad sebe. Ačkoliv nakonec vše dobře dopadlo, situace vyžadovala zásah záchranné služby. Proto je důležité všechny tyto bezpečnostní základy znát a vědět, jaká jsou pravidla pro pohyb na lezeckých stěnách. 

Dále je potřeba naučit se rozlišovat chyty a stupy, jak je správně uchopit, jak správně pokládat nohy a v neposlední řadě i celkový lezecký pohyb a techniku. To vám nejlépe vysvětlí právě zkušení instruktoři lezení, kteří vás upozorní na sebemenší chybu, abyste se mohli neustále zdokonalovat.

Pokud začínáte s lezením na laně, budete potřebovat znát základní uzly. První a zároveň nejdůležitější je uzel osmičkový. Na umělé stěně jiný vlastně ani potřebovat nebudete. I tak je dobré se postupně naučit i ostatní uzly, například poloviční lodní uzel, se kterým můžete jistit. Velmi důležité je také osvojit si základy kontroly lezce a jističe, popřípadě komunikaci před i při lezení

ZÁKLADNÍ LEZECKÉ VYBAVENÍ

Pokud už se chystáte na první lezení, budete potřebovat základní lezecké vybavení. Co budete potřebovat do začátků se odvíjí od toho, jakou lezeckou disciplínu si zvolíte. Pokud bude vaší první zastávkou bouldering, budou vám stačit lezečky, pytlík s magnéziem a pohodlné oblečení, které vás nebude nijak omezovat v pohybu. Podrobnější informace o této disciplíně si můžete přečíst v článku mé kolegyně Bouldering: Limitem je jen vaše tělo

Při lezení na laně už je zapotřebí více vybavení, protože na rozdíl od boulderingu je potřeba jištění. Pro tuto disciplínu tedy budete navíc potřebovat lezecký úvazek, jistítko s karabinou typu HMS a pokud jste již zkušenější a máte základy lezení prvolezce, určitě využijete také jednoduché lezecké lano. Pokud ale stále nemáte jistotu, jak „tahat“ a cvakat lano do expresek, na všech stěnách jsou již natažená lana na takzvané „Top Rope“ lezení, takže tuto investici můžete prozatím odložit.

Při výběru lana musíte brát v úvahu, na jakou výšku stěny, popřípadě skály lano vybíráte. Pokud se chystáte na stěnu, která má 15 m, potřebujete minimálně 35 m dlouhé lano, v ideálním případě 40 m. Zkrátka vždy potřebujete jednou takovou délku, jaká je výška stěny + cca 15 m jako rezervu. Pokud totiž narazíte na převis, který bude potřeba přelézt, budete potřebovat lano ještě o něco delší.

V případě, že plánujete lézt venku, vybavení ještě přibude. Bezpečnost je na prvním místě, takže se neobejdete bez lezecké přilby. Není sice povinná, ale rozhodně ji doporučuji. Dále budete potřebovat již zmíněné lano, více karabin a expresky. To je naprosto nutný základ na sportovní lezení. Občas se však budete muset dojistit vlastním vybavením – smyčkami, vklíněnci nebo friendy.

LEZCI NA STĚNÁCH I VE SKALÁCH

Lezecká komunita je velmi přívětivá a přátelská. Téměř každý se baví s každým, lezci si navzájem radí, i když se neznají, a snaží se pomáhat si a vzájemně se zdokonalovat. Tato přátelská atmosféra panuje i na závodech! V tomto ohledu je lezení jedinečný sport. Lezci si mezi sebou také automaticky tykají, takže pokud vás někdo v lezeckém centru nebo ve skalách pozdraví obyčejným „Ahoj“, nemusíte být nervózní, že ho nepoznáváte, ale můžete mu oplatit stejným pozdravem. Pokud někde lezete a nevíte si rady, jak zdolat určitý úsek nebo boulder, rozhodně se nemusíte bát nebo stydět poprosit kohokoliv o radu, téměř vždy se totiž setkáte s přátelskou nápomocnou odpovědí. 

PŘED A PO LEZENÍ

Na závěr pár bodů, na které před lezením a po něm nesmíte zapomenout. Před lezením se vždy rozhýbejte a protáhněte, abyste zahřáli svaly a předešli tak zraněním. To samé platí i po lezení – na závěr se pořádně protáhněte, abyste předešli namoženým svalům. Ačkoliv lezení není úplně rychlý kardio sport, určitě se u něj dost zapotíte. Proto je důležité dodržovat pitný režim, i když se vám zdá, že to vůbec nepotřebujete. Při lezení navíc velmi rychle utíká čas, protože kromě samotné aktivity často můžete i několik minut přemýšlet, jak určité úseky zdolat. 

Z úplných začátků a prvních setkání s lezením je to vše. Tento článek vás samozřejmě správnou techniku nenaučí, pro správné osvojení základů proto doporučuji minimálně jednou nebo dvakrát navštívit lezecké centrum s certifikovanými instruktory. V dalším článku se podrobněji podíváme na základy bezpečnosti při této sportovní aktivitě. Tak hurá pro lezečky a jdeme na to!