Jak začít se sportovní (brokovou) střelbou

Láká vás vyzkoušet si sportovní střelbu, ale nejste si jistí, jak začít? Dobrá zpráva je, že s touto sportovní disciplínou můžete začít v každém věku. Pokud budete chodit střílet a trénovat pravidelně, budete se muset naučit zacházet se střelnou zbraní a pořídit si zbrojní průkaz. Kromě toho budete potřebovat správné vybavení, o kterém se také zmíním v tomto článku. Střelba je zajímavá v tom, že rozvíjí schopnosti jako je koordinace, sebekontrola, stabilita a jistota. Není to akční ani kontaktní sport, takže pokud nejste od přírody sportovní talent, při střelbě můžete tento fakt snadno skrýt. Tak pojďme na to!

střelnice sportovní střelby

Disciplína sportovní střelby: Trap

Trap, nebo také Baterie, je střelecká disciplína, při níž se střílí na pohyblivé asfaltové nebo hliněné terče. Vrhačky se nachází 15 metrů před střelcem v přírodním terénu. Dráha terčů se mění ve směru vrhání. Na trapu je 5 střeleckých stanovišť, šesté je čekací. Střílí se z brokových zbraní do maximální velikosti náboje 2,5 mm. Klasické asfaltové terče mají oranžovou barvu, mohou však být i bílé, modré, zelené nebo jiné. Mají průměr 110 mm a jejich maximální hmotnost může být 110 g. V této disciplíně se často pořádají střelecké závody.

Disciplína sportovní střelby: Skeet a lovecké kolo

Další střeleckou disciplínou je Skeet. Jedná se o střelbu na 25 asfaltových či hliněných terčů, které létají z pravé a levé strany a střelci chodí po obloukovém střelišti se 7 stanovišti. Začíná se u levé věže a postupuje se doprava. Soutěží se na stálých stanovištích, které náleží ISSF (International Shooting Sport Federation) nebo Českému střeleckému svazu (ČSS). Jiná podobu skeetu je „double skeet”, při kterém vyletí dva terče z levé a dva z pravé strany a střelec musí zasáhnout oba. Terče vylétávají s téměř nulovým časovým odstupem. Třetí disciplínou je lovecké kolo. To je založené na stejném principu jako skeet, ale střílí se pouze na 20 terčů

Další disciplíny sportovní střelby

Dalšími střeleckými disciplínami jsou olympijský trap, double trap, univerzální trap, automatický trap, olympijský skeet a parkurové disciplíny. Poslední jmenované simulují reálný lov. Lovecký parkur spojuje při soutěžích více střeleckých disciplín dohromady. 

Střelba obecně vyžaduje hlavně tyto vlastnosti: schopnost koncentrace, sebeovládání, dobrý fyzický stav a dobrý stav očí. Mezi sportovními střelci tak najdete nejčastěji myslivce. 

Vybavení

Kromě obecných znalostí o jednotlivých druzích střelby byste měli také vědět, co vše je pro takovou zálibu vlastně potřeba. Před zahájením střelby na střelnici je důležité se dobře vybavit, zejména z hlediska bezpečnosti. Bezpečnostní prvky – konkrétně brýle a sluchátka – jsou při střelbě nejen velmi důležité, ale hlavně povinné. 

příprava na sportovní střelbu
ochranné pomůcky při sportovní střelbě

Sportovní střelba je velmi hlučná aktivita, což je škodlivé pro sluch. Proto je nezbytné si sluch chránit již zmíněnými sluchátky nebo alespoň špunty do uší. Pro představu: střelba z lovecké zbraně může dosáhnout i 132 –165 dB, což je stejný hluk, jako když vzlétne letoun do 100 metrů. 

Nedílnou součástí výbavy každého sportovního střelce jsou brokové zbraně. Bez nich tento sport budete provozovat jen těžko. Nejčastěji se používá broková kozlice v ráži 12. Dle disciplíny, na kterou se chystáte, si pak budete vybírat i zbraň. 

Do střeleckého vybavení dále patří terče. Ty se vyrábí z vápencového prachu a jsou spojovány ekologickým pojivem. Díky tomu se střepy talíře během dvou let rozpadají a neuvolňují žádné škodlivé látky. 

Pokud se střelbou začínáte, je dobré projít si střeleckou školou nebo střeleckým kurzem. Umožní vám objevit všechny střelecké způsoby a praktiky střelby. Také se díky nim vyvarujete zlozvyků, jako je špatné držení těla, špatné nošení zbraně apod. Tyto zlozvyky se pak velmi špatně odnaučují a přeučují. Doufám, že po přečtení tohoto článku jste dostali chuť si sportovní střelbu alespoň jednou vyzkoušet a objevit její kouzlo na vlastní kůži. Tak na viděnou na střelnici!

Jan Brož
V Decathlonu pracuji od roku 2013, kdy jsem nastoupil při studiu na částečný úvazek na oddělení kolektivních sportů na nově otevřenou prodejnu v Plzni. Po dokončení školy jsem si zvýšil pracovní úvazek a díky možnému kariérnímu růstu v Decathlonu jsem přijal novou výzvu a stal se vedoucím oddělení přírody. Asi po roce jsem dostal nabídku stát se Country sport lídrem lovu. Tu jsem moc rád přijal, protože mám rád přírodu a primárně myslivost. K myslivosti mě děda vedl od malička. Hned jak to bylo možné, složil jsem myslivecké zkoušky a udělal si zbrojní průkaz. Myslivosti a sportovní střelbě se věnuji více než 15 let.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 3.9 / 5. Počet hodnocení: 19

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

čiětění a olejování zbraní
Jak vyčistit loveckou pušku

Jak vyčistit loveckou pušku

Jak vyčistit loveckou puškuMyslivecká či lovecká praxe vyžaduje nejen pořízení správného, kvalitního vybavení, ale zahrnuje především pečlivou péči o něj. U loveckého vybavení jako jsou zbraně to platí dvojnásob. Špatná nebo nedostatečná údržba může vést k mnohem...

maskovaní myslivci
Vše o kamufláži

Vše o kamufláži

Vše o kamuflážiKamufláž neboli maskování je důležitou podmínkou pro nepozorované přiblížení se ke zvířatům. Ať už chcete fotografovat, nebo lovit, maskování a nehlučný pohyb jsou klíčové k tomu, abyste se ke zvířatům dostali co nejblíže. Jak by měl vypadat ideální...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!