Jak začít se surf skateboardingem

Jak již název napovídá, při surf skateboardingu můžete na asfaltu zažít podobný pocit jako při surfování ve vlnách. Pohyb a styl je velmi podobný surfingu, takže pokud již máte nějaké zkušenosti se sjížděním vln na moři, bude pro vás tento sport o to snazší. Ovládání carvingového longboardu vyžaduje trochu tréninku, ale jakmile se do toho ponoříte a získáte ten správný grif, užijete si s ním spoustu zábavy! Můžete se na něm jen tak projíždět, používat ho na pump track nebo v bowlu. Navíc pro vás pak ostatní sporty podobného ražení, jako je již zmiňovaný surfing, případně i klasická jízda na skatu nebo třeba na snowboardu, budou o poznání jednodušší. Tak pojďme na to!

Vojtěch Říha
24/05/2021
Rada

Surf skating vs. longboarding

Čím se vlastně liší klasický longboarding od surf skatingu? V první řadě typem longboardu, který se na jednotlivé disciplíny využívá. Na longboarding stačí klasický longboard, který jsme si popsali již v článku Jak vybrat longboard nebo cruiser. Na surf skateboarding je nutný carvingový longboard, kterému se říká také surf skate nebo carver. Od běžného longboardu se liší zejména výše posazenou deskou, což umožňuje dostat se do takového rozsahu, díky kterému může prkno zatáčet v malém rádiu.

Největším rozdílem mezi těmito dvěma, jinak velmi podobnými, disciplínami je zejména technika pohybu vpřed. Na surf skatu se můžete pohybovat dopředu tzv. pumpováním, to znamená pouhým náklonem desky dopředu bez odrážení nohama. Rozsah pohybu trucků – tedy podvozku, na kterém drží kolečka – je mnohem výraznější, takže carvingový longboard umožňuje lépe „řezat” zatáčky

Specifika jízdy

Jízda na surf skatu je specifická hlavně svým stylem, kdy hlavní není rychlost, ale spíše plynulost celé jízdy. Právě díky plynulosti pohybů můžete při jízdě zažít podobné pocity jako při surfování. Pokud si troufnete, můžete se pokusit i napodobit triky jako cutback nebo bottom turn.

První kontakt a začátky

Pokud jste zvyklí jezdit na klasickém skateboardu nebo longboardu, může vám zvykání na jízdu na carveru chvíli trvat. Nejdůležitější je naučit se při jízdě úplně uvolnit a současně co nejlépe ovládat své tělo a pohyby. Pokud se vám trucky zdají příliš měkké, můžete si na ně zvykat tak, že si prkno položíte do trávy, postavíte se na něj a vyzkoušíte citlivost trucků, aniž by s vámi prkno někam ujíždělo.

Pozice těla a umístění nohou na desce

Pokud vám chybí základní průprava jízdy na jakémkoli prkně, protože s jízdou na skateboardu nebo longboardu nemáte žádné zkušenosti, trochu vám přiblížím pozici těla a umístění nohou na desce. Na prkno nastoupíte tak, že přední nohu položíte rovnoběžně s hranami desky pár centimetrů před šrouby. Poté ji mírně pootočíte, abyste se postavili do polohy, v níž budete schopni jet vpřed. Zadní nohou se lehce odrazíte a poté ji položíte na tail, což je zadní, mírně zvýšená část skateboardu. 

Obě nohy jsou na desce, a co teď? Jak jsme již zmínili, při surf skatingu se pohybujete vpřed tzv. pumpováním. To znamená, že máte obě nohy na desce a k pohybu používáte pouze váhu svého těla – přenášíte váhu ze špiček na paty a zpět. Při tom je důležité mírně pokrčit nohy v kolenou a ramena tlačit lehce vzad

Po ovládnutí základního pohybu vpřed se můžete naučit, jak měnit směr. Směr pohybu řídíte přední nohou, podobně jako při surfování. Jakmile získáte jistotu, začnete zapojovat i ramena a trup. Tím se zvětší váš rozsah pohybu i rychlost. Vždy mějte na paměti, že pumpování vychází z pohybů horní poloviny těla, ne z nohou. Při zatáčení pak zapojte i hlavu a vždy se podívejte tam, kam chcete jet. Stejným směrem následně natočte i trup a paže. 

A to je vše! I tato disciplína vyžaduje trénink, stejně jako všechny jiné sporty. Pokud jste úplní začátečníci, pádům se pravděpodobně nevyhnete. Když však překonáte těžké začátky, čeká vás odměna v podobě pocitu totální svobody a skvělého pocitu z jízdy. Teď už je to jen na vás!