Jezdecké závody 1/2: Než vyrazíte na závody

Každý jezdec s sebou na závody potřebuje velké množství nezbytného vybavení a pomůcek. Při balení, s hlavou plnou dalších starostí se pak může stát, že na některé, třeba i velmi důležité, položky zapomenete. Proto jsem si pro vás připravila článek, ve kterém vám popíšu, jak se na závody balím já, co vše si beru s sebou a jaký jsem si vytvořila systém, abych riziko zapomenutí čehokoliv snížila. Pojďte se se mnou podívat na závodní výbavu!

Kateřina Garetová
03/05/2021
Rada

ÚŘEDNÍ OPATŘENÍ

Pokud vyrážíte na oficiální závody, je důležité v první řadě nezapomenout na včasnou přihlášku do jezdeckého informačního systému JIS. Usnadníte tak přípravu organizátorům a nebudete mít starosti s dodatečným přihlašováním. Z úředních věcí také nezapomeňte na včasnou kontrolu průkazu (knížky) koně. Všechny údaje musí být aktuální a doplněné, nejen pro samotný závod, ale i pro převoz koně. Náležitosti, které by měla knížka mít, jsou: očkování koně (1× ročně) a rozbor krve (1× ročně). V rozboru krve se primárně řeší infekční anémie koní (AIE), což je vysoce nakažlivá nemoc. Kontrola je nutná jednou ročně, vždy pro aktuální sezónu. Velkým tématem je také herpes virus – v současné době je nutné mít koně očkovaného, nebo zajistit rozbor krve s negativním výsledkem nejdéle 10 dní před svodem koní. 

Pokud nedisponujete silným autem s tažným zařízením, hengrem a potřebnými papíry pro převoz koní, včas si zajistěte dopravu. Licenci přepravce zvířat potřebujete, pokud jezdíte vzdálenosti delší než 50 km. Během závodní sezony jsou dopravci často velmi vytížení, takže by vám domlouvání dopravy na poslední chvíli mohlo přidělat mnoho komplikací a starostí. V neposlední řadě je dobré si uložit číslo na pořadatele do telefonu, ať jej máte ihned po ruce a můžete jej v případě zdržení na cestě či jiných komplikací informovat.

Pokud chcete, aby vaše startovní číslo mělo delší životnost, vytiskněte si ho na 3D tiskárně. Je pak pevnější, vydrží dlouho a stojí jen pár korun.

PÉČE O KONĚ

Co si s sebou na závody zabalit z hlediska péče o koně? Začneme u čištění: kromě klasických pomůcek na čištění, jako jsou hřbílka, kartáče, kopytní háček apod., by vám neměly chybět ani gumičky, kondicionér, hřebínky nebo nůžky na úpravu hřívy. Na závody by měl být kůň učesán – měl by mít tzv. „bobíky”. Někteří jezdci pro jejich zpevnění používají i lak na vlasy. I koním s dlouhou hřívou je možné bobíky zaplést. Při parkuru mohou mít koně hřívu rozpuštěnou, nesmí se však plést do otěží. Především na hobby závodech jezdci svým koním zaplétají také copy, mřížky a další účesy

Ve výbavě na čištění by dále neměla chybět beránková rukavice a jakýkoliv hadr. Před veterinární příjemkou koní vám na poslední chvíli určitě pomohou. Rukavicí odstraníte zbytky prachu a nečistot a hadříkem utřete nozdry a oči koně. Také by vám nemělo chybět mazání na kopyta. Pokud však veterina probíhá na pískovém povrchu, namažte kopyta s dostatečným předstihem, aby se na ně nelepil prach a písek. Při veterinární přejímce se vám může hodit také tušírka na pobídnutí koně. Její délka by však neměla přesáhnout 120 cm. Veterinární přejímka nemusí být součástí každých závodů, o jejím konání rozhoduje pořadatel. 

Další důležitou věcí je kýbl na krmení a vodu. Pokud pořadatel zajistí ustájení ve vnitřních boxech s automatickou napáječkou, kýbl na vodu nebudete potřebovat. Pokud však bude kůň ustájen ve venkovním boxu, kýbl se vám bude hodit. Při jeho výběru berte v úvahu především jeho materiál. Klasický plastový kyblík může kůň prošlápnout a poranit si nohu. Proto doporučuji buď velké gumové vědro nebo závěsný kbelík. Náhoda je blbec, takže určitě nezapomeňte přibalit malou lékárničku, kterou budete mít neustále po ruce, abyste ji mohli okamžitě použít. Z dalších pomůcek na péči o koně vám zejména při letních závodech přijde vhod i repelent.

Já osobně na závodech nedám dopustit na hák na box. Vždycky pro něj najdu využití a to jak při venkovním, tak při vnitřním ustájení. Někteří jezdci také používají různé kapsáře na boxy, já jsem si na ně ale nějak nezvykla. Další praktickou věcí je plachta na box. Během závodů je ve stáji velký hluk a neustálý „šrumec”, takže kůň nemá klid a možnost si před závodem odpočinout a koncentrovat se. Pokud vás čekají rušnější závody, je tedy dobré si tuto plachtu pořídit. Koně částečně zakryje a dopřeje mu alespoň trochu soukromí.

Na závody rozhodně neodjíždějte bez ohlávky a vodítka. Vše by mělo být čisté a stoprocentně funkční. Nezapomeňte také na náhradní vybavení. Jakákoliv karabina může prasknout, zrovna když se to nejméně hodí. Já na závody kromě náhradní ohlávky a vodítka vozím také náhradní uzdečku

V případě vícedenních závodů je třeba vyřešit i krmení pro koně. Na většině závodů pořadatel zajišťuje základní krmení – seno, slámu a vodu. Další krmení si již každý závodník zajišťuje sám. Nezapomeňte tedy svému koníkovi vzít krmení a třeba mu i trochu přilepšit nějakým pamlskem nebo mrkví.

Nezapomeňte, že na bezpečnost a správnou péči o koně musíte dbát i při jeho převozu. Chránit je třeba především jeho nohy, ale i ocas. Existují transportní chrániče uzpůsobené přímo tomuto účelu. Pokud jedete delší dobu, je dobré dát koni do hengru síť se senem. Kůň se tak během jízdy zabaví a cesta mu rychleji uteče. Určitě se neztratí ani odpocovací deka – ta se bude hodit jak na cestě, tak během závodů. 

NA ZÁVODECH

Na závody budete potřebovat v první řadě startovní číslo. Již nějaký ten pátek neplatí číslo koně, pro které byla vytvořena univerzální hranatá či kulatá číselná tabulka, kde jste si ho vybrali dle rozdělení pořadatele. Nyní platí číslo licence koně pod ČJF. Startovní číslo koně tedy najdete v JISu a dle rozměrů staré plastové tabulky si ho můžete stáhnout a vytisknout. Koni jej pak připnete na uzdečku nebo na podsedlovou dečku. Všechno další vybavení by samozřejmě mělo být funkční a také čisté. 

Můj tip: Pokud chcete, aby vaše startovní číslo mělo delší životnost, vytiskněte si ho na 3D tiskárně. Je pak pevnější, vydrží dlouho a stojí jen pár korun. 

Co se týče chráničů, na parkurové závody jsou povolené chrániče na přední i zadní nohy. Na zadních chráničích nesmí být použita elastická guma, pouze suchý zip nebo bajonet. Na drezuru mohou mít koně také bandáže. Na obě disciplíny jsou povolené čabraky. Poslední ochrannou pomůckou jsou zvony, které můžete použít jak při parkuru v kolbišti, tak při drezuře v prostoru před drezurním obdélníkem. 

Máme sbaleno vše potřebné a můžeme vyrazit! V druhém díle tohoto jezdeckého miniseriálu Jezdecké závody 2/2: Jednotlivé disciplíny se podíváme na vybavení a oblečení na jednotlivé disciplíny. Povíme si například o drezuře, parkuru nebo voltiži.