Jezdecké závody 2/2: Jednotlivé disciplíny

Každý jezdec s sebou na závody potřebuje velké množství nezbytného vybavení a pomůcek. Při balení, s hlavou plnou dalších starostí se pak může stát, že na některé, třeba i velmi důležité, položky zapomenete. V minulém díle jsem vám popsala, jak se na závody balím já, co vše si beru s sebou a jaký jsem si vytvořila systém, abych riziko zapomenutí čehokoliv snížila. V tomto díle se podíváme na jednotlivé disciplíny z hlediska vybavení a povinného oblečení. Pojďme se tedy podívat co na sebe!

Kateřina Garetová
07/05/2021
Rada

PARKUR

V prvním díle Jezdecké závody 1/2 jsme si řekli, co vše je potřeba vyřídit před závody. Nyní se podíváme an samotné jezdecké discilíny. Jezdecké disciplíny se řídí všeobecnými pravidly pro jezdecký sport. Následující pravidla platí pro všechny disciplíny: jezdci musejí mít v areálu závodiště, přilehlých prostorách i na opracovišti na hlavě bezpečnostní jezdeckou přilbu. Všichni závodníci do 16 let včetně také musejí mít oblečenou jezdeckou vestu, a to při veškerém ježdění během závodů i při samotném závodění. Chránič páteře není povolen. Samotný úbor jezdce pak upravují pravidla každé disciplíny zvlášť: základem jsou bílé rajtky, sako, košile či tričko s bílým límečkem a jezdecká obuv. Vše musí být čisté a upravené. Stejně reprezentativní musí být i vybavení pro koně, které je rovněž regulováno pravidly – např. na soutěžích organizovaných ČJF nemohou startovat koně na (stále populárnější) bezudidlové uzdečce.

V České republice se nejčastěji konají parkurové závody, proto se o nich rozepíši trochu více. Parkurové soutěže potěší milovníky barev a kompletně sladěných outfitů koně a jezdce. Pravidla povolují saka v černé, červené, zelené, modré a šedé barvě a jejich různých odstínech. Na národních závodech je možné startovat i v saku v klubových barvách. Do saka muži oblékají košili doplněnou o kravatu, ženy mohou mít košili nebo tričko. Jedinou podmínkou je bílý límeček košile u mužů a bílý stojáček trička u žen. Jinak můžete popustit uzdu své fantazii. A že je opravdu z čeho vybírat! Musíte si však dát pozor na rukávy: mohou být dlouhé i krátké, ale nesmíte mít košili či tričko bez rukávů. V letních měsících mohou rozhodčí povolit start bez saka. Při parkuru je také povinná jezdecká přilba, kterou si závodníci mohou sundat pouze při čestném kolečku. Co se týče jezdecké obuvi: při parkuru je povolené mít na nártu šněrování, na rozdíl od hladkého provedení bot na drezuru. Jezdec, který není oblečený podle pravidel FEI nebo ČJF, nemusí být připuštěn ke startu.

Výbava pro koně není barevně omezena. Kožené výrobky jsou nejčastěji černé, hnědé či tabákové. Podsedlovky a chrániče existují v neomezené paletě barev. Podrobně si vše můžete prostudovat na webu ČJF v pravidlech pro parkur.

Pokud se závodu nemůžete zúčastnit nebo se vám nechce absolvovat celé balení na závody, můžete se zúčastnit virtuálního koňoběhu: závody si zaběhnete z pohodlí domova a výsledek jen prostřednictvím aplikace nasdílíte k vyhodnocení.

DREZURA

Tato elegantní ,,královská” disciplína má speciální etiketu v oblékání jezdců a je velice konzervativní. Jezdci na drezurních závodech mají předepsaný úbor, který se skládá z těchto částí: pokrývka hlavy, rajtky, vysoké boty, sako nebo frak – dle typu drezurní soutěže – a jezdecké rukavice. Drezurní pravidla specifikují i odstíny barev a další detaily jezdcova úboru: jednobarevné sako nebo frak v tmavých barvách, vkusné a diskrétní odstíny, například na límci, přijatelné je lemování nebo křišťálové doplňky.

Vysoké jezdecké boty mohou být černé nebo tmavě hnědé, případně i černé s lemem z hnědé kůže a naopak. Na drezurní soutěže od stupně „S“ musejí být boty hladké. V nižších soutěžích je přípustná i kombinace perek a chapsů. Jako pokrývku hlavy mohou jezdci využít cylindr, avšak z hlediska bezpečnosti je přilba rozhodně vhodnější. Ani rukavice nejsou povinné, pokud je však jezdec má, měly by být bílé nebo v barvě saka. Elegantním doplňkem drezurního outfitu je plastron, který by měl být také bílý nebo bílý s odstínem. Jak je vidět, drezurní pravidla jsou dosti striktní a je třeba je dodržovat. Doporučuji si je přečíst na webu ČJF. 

VOLTIŽ

Závody ve voltiži mají z hlediska vybavení jedno specifikum: k vybavení pro koně a jezdce je nezbytné přibalit věci také pro lonžéra. Ten by měl být slušně oblečený do černé nebo bílé, případně barevně ladit s koněm a cvičencem

Můj tip: Vytvořte si tabulku, ve které si budete postupně odškrtávat vše, co si berete, abyste měli dokonalý přehled, co vám ještě chybí. Nikdy tak na nic nezapomenete!

REINING

Populární disciplínou především na Moravě je reining, který laici někdy obecně nazývají „western“. I tato disciplína je zařazena pod ČJF. Vhodný oděv na tuto disciplínu je košile s dlouhým rukávem a límečkem, kovbojské boty a ochranná přilba. Více o všech disciplínách a jejich pravidlech se dozvíte na webu ČJF.

Každý si samozřejmě najde vlastní způsob, který mu při balení vyhovuje. Základem je seznam věcí, které nesmějí chybět, stejně jako při balení na turistický výlet nebo třeba na dovolenou. Budu ráda, pokud vám mé tipy a rady pomohou a třeba se někdy potkáme i na závodech! 

Můj tip na závěr: Pokud se závodu nemůžete zúčastnit nebo se vám nechce absolvovat celé balení na závody, můžete se zúčastnit virtuálního koňoběhu: závody si zaběhnete z pohodlí domova a výsledek jen prostřednictvím aplikace nasdílíte k vyhodnocení.