Kolečkové běžky:
Běžkařská sezóna nemusí končit na jaře

Kolečkové lyže začínají být velice populárním sportem. Využívají je nejen profesionální běžci na lyžích během letních tréninků, ale stále více i rekreační sportovci. Právě proto jsme i my před třemi lety začali pracovat na vývoji kolečkových běžek s cílem vytvořit cenově dostupné běžky, které však vynikají svou kvalitou a technicitou. Aktuálně totiž kolečkové lyže patří k nejefektivnějším tréninkovým prostředkům, které umožňují napodobovat zimní běžkování a udržet se tak mimo sezónu v co nejlepší kondici a technice.

LETNÍ ALTERNATIVA ZIMNÍ RADOSTI

Jednoduše řečeno, tento sport kopíruje co nejlépe běžecké lyžování. Snaží se zapojovat stejné svaly a využívá stejnou techniku jako jeho starší zimní verze. I když jsou zde drobné odlišnosti, je to nejvěrnější kopie běžkování. Co se týče kolečkových lyží, ty jsou ve srovnání s běžeckými lyžemi výrazně kratší a běžkař je na nich také o něco výše od povrchu než na lyžích od sněhu. Délka šasi, tedy samotného rámu, na kterém je navrtáno vázání a jsou k němu i připevněna kolečka, se u kolečkových lyží pohybuje v závislosti na jejich typu nejčastěji v rozmezí 530–800 mm. V případě našich kolečkových lyží značky INOVIK nabízíme typy jak na bruslení (skate), které jsou ve dvou různých délkách, tak klasické, s reverzním zadním kolečkem, které jsou delší, ale díky speciálnímu dílu je na nich odraz možný pouze dopředu – tedy lze stoupat do kopce, jako když máte v zimě namazáno. Platí tedy, že stejně jako u běžek, lyže určené pro klasický styl běhu jsou o něco delší než ty na bruslení.

Kolečkáče, jak se v lyžařské hantýrce těmto lyžím říká, se rovněž liší typem koleček, která bývají nejčastěji gumová, polyuretanová či nafukovací. U nás v nabídce však najdete zatím pouze lyže s polyuretanovými kolečky. Ty umožňují nejlepší rozvoj lyžařské techniky, méně se opotřebovávají než gumová, avšak jsou poměrně náročná na kvalitu povrchu. Ten by dle mého doporučení měl být vždy v ideálním případě co nejvíce hladký, rovný a celistvý asfalt. Případné nečistoty či menší kamínky dokážete na kolečkových běžkách však vcelku bez problému překonat.

Co je potřeba brát vždy v potaz, je fakt, že většina kolečkáčů nemá žádnou speciální brzdu! Tu má jen několik málo speciálních typů kolečkových lyží. Existuje mnoho způsobů, jak si při jízdě lehce přibrzďovat, avšak technicky jsou poměrně náročné a vyžadují značnou zkušenost s ovládáním lyží. Z naší strany je tedy velmi důležité, a také to vždy našim zákazníkům doporučuji, aby vyjížděli pouze do známých terénů a na známé cesty, ideálně především ze začátku bez nějakých větších sjezdů a kopců, a v nejlepším případě na uzavřených cestách, cyklostezkách či ve sportovních areálech.

VYBAVENÍ NA  KOLEČKOVÉ BĚŽKY

Kromě samotných kolečkových lyží můžete bez problémů používat vaše zimní vybavení, tedy hole a boty. Na hole je potřeba přidělat speciální hroty z tvrdého kovu, které, nejenže kompenzují změnu výšky (oproti zimním lyžím jste cca o 5 cm výše), ale také jsou upraveny na tvrdé povrchy, jako například asfalt či beton. Případně si můžete pořídit ještě jeden pár hůlek, který bude o kousek delší. Rozhodně nezapomeňte na helmu. Můžete zvolit buď helmu cyklistickou nebo bruslařskou.

Dále je vhodné, především na delší vyjížďky, pořídit rukavice. Na jaře a na podzim můžete klidně mít klasické běžkařské rukavice, v létě doporučuji rukavice na kolo. Pokud jste úplní začátečníci, nic nezkazíte chrániči kolen a loktů. Ušetříte si tak bolestivé začátky. A ještě zůstaneme u bezpečnosti: sluneční brýle vás ochrání před sluníčkem, hmyzem, ale také před dalším běžkařem, který vás může ohrozit hrotem své hole. V případě delších vyjížděk se hodí i běžkařský pás s lahví na vodu. A můžete bez problémů vyrazit.

Doufám, že jsem vás navnadil na tuto celoroční aktivitu, které pomáhá nám, vášnivým běžkařům, přečkat léto, než budeme zase moci svištět po prašanu. Každopádně, co se provozování týče, doporučuji, a to především pak pokud chcete vyjet na těchto lyžích na standardní komunikaci, abyste byli viditelní, takže volte zářivější barvy, popřípadě blikačky nebo reflexní pásky. Jezděte opatrně a nepřeceňujte své schopnosti.

František Jakl
Běžkaří od svých dvou let, kdy se k tomuto sportu díky rodičům dostal. Hned od první sezóny tomuto sportu propadl a běh na lyžích je od té doby jeho celoživotní láskou. Po letech vrcholového závodění se Fanda stal součástí týmu INOVIK, kde společně s kolegy z celé Evropy každoročně spolupracuje s vývojovým týmem běžkařského vybavení a oblečení v Decathlon. Je součástí Decathlon týmu v Liberci, kde radí zákazníkum s výběrem běžkařského vybavení už 5 let. Zároveň také zaštituje tento sport pro celou Českou republiku a jeho cílem je připravit pro vás každý rok tu nejlepší nabídku a servis.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.3 / 5. Počet hodnocení: 9

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!