Letní příprava v běžeckém lyžování

Běžkařská sezona nemusí končit na jaře! V tomto článku se zaměříme spíše na fyzickou stránku letní přípravy, tedy na to, jak se starat o svou kondici, abychom si pak sněhu užili naplno a ideálně i pocítili pokrok oproti minulé sezoně. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé faktory ovlivňující fyzickou letní přípravu a na doplňkové sportovní aktivity, kterými svůj výkon můžete podpořit a výrazně zlepšit.

Filip Trenda
03/06/2021
Rada

VYTRVALOST, SÍLA, RYCHLOST

Pokud chcete ve stopě zazářit, musíte si uvědomit, že každý výkon se skládá ze tří navzájem se doplňujících složek – vytrvalosti, síly a rychlosti. Na každé přitom můžete pracovat pomocí širokého spektra aktivit, které se dají provozovat od jara do začátku zimy. Velmi často pomáhá určit si nějaký cíl: dosáhnout určitého času nebo vzdálenosti při vyjížďce s kamarády nebo se třeba zúčastnit závodu a stanovit si, do jakého místa byste se chtěli umístit či jaký osobní čas byste chtěli zajet. Pro zlepšení výkonu je důležitá i výdrž a konzistence, je proto dobré začít rozumně s menšími kroky a postupně si přidávat. Pokud si zvolíte menší cíl, snadněji ho dosáhnete, což přispěje k vaší motivaci. Následným opakováním a postupným přidáváním se zlepšení dostaví samo. 

KOLEČKOVÉ BĚŽKY

Krátce se ještě vrátíme ke kolečkovým lyžím. Toto sportovní vybavení je perfektní alternativou nejen pro milovníky běžek, ale i pro sportovce, kteří z nějakého důvodu nevyhledávají kolo nebo běh. Jde totiž o jakýsi kompromis mezi všemi těmito aktivitami. Jejich použití se velmi podobá zimním běžkám, takže na nich můžete trénovat techniku, ale fungují také jako prostředek na zlepšování celkové fyzické kondice. 

Existují dva typy kolečkových lyží: klasické a kolce, které se využívají na bruslařskou techniku. Lyže mohou být ve dvou velikostech: 560 mm, které jsou vhodné spíše pro začátečníky, a 610 mm, které jsou ideální pro pokročilejší jezdce. Výhodou tohoto sportu je, že částečně ušetříte za vybavení, boty totiž můžete použít stejné jako na zimní běžky. Jediné, na co si musíte dát pozor, je kompatibilita bot a vázání. Kolečkové lyže momentálně patří k nejpoužívanějšímu prostředku v tréninku závodníků i rekreačních běžkařů, kromě nich však využívají i jiné doplňkové aktivity, které jim pomáhají zlepšit tři hlavní atributy celkového výkonu. 

DOPLŇKOVÉ AKTIVITY: BĚH A TURISTIKA

Ideální doplňkovou aktivitou v letní přípravě na běžkařskou sezónu, která vám pomůže zlepšit celkový pocit z vašeho výkonu, je běh. Běh a chůze je pro člověka nejpřirozenější pohyb. Navíc k této aktivitě nepotřebujete žádné drahé vybavení, stačí dobré běžecké boty a sportovní oblečení a můžete vyrazit na čerstvý vzduch třeba do parku, proběhnout se podél řeky, na ovál nebo i zdolávat vrcholky kopců a hor. 

Velmi vhodnou alternativou pro ty, kteří běh nemají úplně v lásce, může být i turistika, zejména po horách nebo v kopcovitém terénu. Opět vám stačí pouze pevnější turistické boty, batoh a energetická svačina a můžete vyrazit. Pokud nepatříte mezi vyznavače stálého tempa a rovinek, možná se vám zalíbí trailový běh, tedy běh po přírodních cestách v kopcovitém terénu. Skvělou pomůckou na všechny tyto aktivity může být trailový batůžek s hydrovakem. Využijete jej na kole, při běhu a chůzi i v zimě na běžkách. 

DOPLŇKOVÉ AKTIVITY: HOROLEZECTVÍ

Pro ty, kteří by si rádi vyzkoušeli něco speciálnějšího než jen chůzi nebo běh, může být zajímavou alternativou horolezectví. Při lezení vylepšujete nejen svou vytrvalost, ale i sílu, koordinaci pohybů a stabilitu. Pokud se vám tato myšlenka líbí, ale netroufáte si na skálu nebo vám nedělají úplně dobře výšky, můžete zkusit lezení v nižších patrech, tzv. bouldering, o kterém si více můžete přečíst v našem článku Bouldering: Limitem je jen vaše tělo. Jinou alternativou může být také ferrata, kde si můžete vybrat obtížnost, která vám nejlépe vyhovuje. O tomto způsobu lezení si můžete více přečíst v našem článku Via ferrata: Objevte nedostupná místa. Odměnou vám často bude i krásný výhled z netradičních míst, který určitě bude stát za to!

DOPLŇKOVÉ AKTIVITY: CYKLISTIKA

Pokud nejste vyznavači aktivit, při kterých se musíte někam dopravit po svých, jízdní kolo pro vás bude tou správnou volbou. Ať už jste vyznavači prašných stezek, na kterých můžete provětrat své trekové kolo, nebo máte raději v poslední době stále oblíbenější obojživelníky – gravely, určitě touto sportovní aktivitou potrápíte své svaly i celkovou fyzickou kondici a pomůžete si tak v přípravě na zimní běžky. 

Pokud milujete pestrost terénu a rádi si oživíte vyjížďku pěkným trailem po kamenech, správnou volbou bude i horské kolo. Ve sjezdech navíc skvěle vylepšíte koordinaci celého těla, která vás v mnoha případech může posunout dál. Pokud nevyhledáváte lesní cesty nebo jakýkoliv náročnější terén, určitě si přijdete na své se silničním kolem na hezkých asfaltových cestách. V tomto případě si zase skvěle zlepšíte celkovou vytrvalost. To je faktor, který během zimy velmi dobře zužitkuje začátečník i zkušený běžkař.

Pokud byste rádi do své letní přípravy zařadili cyklistiku, ale nevíte si rady s výběrem správného kola, můžete se podívat na článek mého kolegy Jak vybrat kolo. Tato aktivita vám může letní přípravu velmi zpestřit a pomůže vám dostat se zase o něco blíž k vašemu vytyčenému cíli. 

DOPLŇKOVÉ AKTIVITY: POSILOVÁNÍ

Běžecké lyžování nevyžaduje jen vytrvalost, rychlost a koordinaci, ale také sílu. Každý běžkař musí být komplexní, proto mnoho z nich ve svém tréninku využívá posilování – jak s vlastním tělem, tak se závažím. Velmi dobrým pomocníkem je například medicinbal, který pomáhá při tréninku na soupažný běh. Stačí stát na místě a co největší silou házet medicinbalem o zem. Tato aktivita se může zdát monotónní, ale je to v podstatě přesně stejný pohyb, který pak vykonáváte při běhu na lyžích. 

Medicinbal můžete nahradit i jiným vybavením. Velmi praktickou a multifunkční pomůckou jsou posilovací gumy. Ty pomáhají k posílení všech částí těla a nabízejí nespočet různých cviků a využití. Navíc jsou velmi skladné a jak říkají sami běžkaři, můžete s nimi „tahat” kdekoliv. Jejich využití nemusí být čistě jen pro imitaci soupaží nebo střídavého běhu, ale můžete je napínat jakýmkoliv způsobem. Velkou výhodou je jejich diferencovaný odpor – každý si tak může zvolit takový, který je pro něj ideální podle vlastních preferencí, síly a úrovně. Tento doplněk je navíc tak známý, že všude najdete spoustu různých cviků jak od amatérů, tak od profesionálů a můžete si tak vybrat cviky ideální právě pro váš trénink. Využít můžete videa na Youtube, kde vám inspirací mohou být tréninky například norských, švédských nebo ruských běžkařů

Velmi častými cviky prováděnými napříč snad všemi sporty jsou také plank, kliky a dřepy. Pokud se rozhodnete pro zlepšení hrubé síly a chcete si tyto základní cviky ztížit přidáním závaží, doporučuji cvičit v partě nebo alespoň ve dvou. Nejen, že si u toho užijete více zábavy, ale také se lépe namotivujete a budete odhodlanější v překonávání sebe sama. Navíc pokud cvičíte se závažím, z bezpečnostního hlediska je dobré mít po ruce někoho, kdo vám pomůže, pokud své síly přeceníte. Určitě doporučuji začít s nižšími váhami a postupně si přidávat

Na běžeckém lyžování je krásné to, že celá příprava vedoucí k dosažení vašeho vytyčeného cíle může být velmi rozmanitá a můžete se tak dostat ke spoustě nových a zajímavých sportů. Nemusíte se bát vyzkoušet něco nového. Čím je totiž vaše příprava rozmanitější, tím víc vás to bude bavit. Vše půjde snadněji, když se nebudete nutit do něčeho, co vás nebaví. Pokud vydržíte, uvidíte, že váš výkon ve stopě bude po létě zase o něco lepší. Přeji hodně štěstí a v další sezoně hodně úspěchů. Skol!