Lonžování 1/3: Proč a jak začít

Slyšeli jste o lonžování a nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Nebo jste v této jezdecké disciplíně začátečník a potřebujete rozšířit své znalosti? Připravila jsem pro vás sérii článků o lonžování, kterému se věnuji již několik let. V tomto prvním článku se dozvíte základní informace o tomto typu tréninku koně. Popíšu vám základní vybavení, které potřebujete do začátků a také vás seznámím s voltiží, při které je lonžování nepostradatelnou součástí. I když se může na první pohled zdát, že je tato aktivita jednoduchá, práce s koněm má svá pravidla a zásady. U lonžování asi více než u jakékoliv jiné jezdecké aktivity platí – kolik lidí, tolik názorů. V druhém díle vám popíšu, jak konkrétně s koněm pracovat a ve třetím se budeme věnovat pomůckám, které vám mohou zrychlit a zefektivnit trénink, ale mají také svá úskalí.

Kateřina Garetová
01/10/2020
Představení sportu

CO JE TO LONŽOVÁNÍ

Abychom vysvětlili tento pojem i těm, kteří o lonžování zatím nic nevědí, začneme od úplného začátku. Jedná se o práci koně ze země na dlouhém laně/provaze. Uprostřed kruhu o ideálním průměru přibližně 18 až 20 metrů (tento rozměr se využívá pro voltiž) nebo menším stojí lonžér který za pomoci hlasu, biče a řeči těla komunikuje s koněm. Provazu, který spojuje koně s lonžérem se říká lonž. Ta dává celé této aktivitě  jméno. 

PROČ KONĚ LONŽOVAT

Důvodů, proč koně lonžovat je mnoho. Může být přípravou na obsednutí nebo zapřahání mladého koně, který se při něm učí vnímat člověka a reagovat na jeho povely. Na lonži můžete koně opohybovat před vlastním ježděním v sedle nebo lonžovat ,,jen” místo ježdění. Jízda na lonžovaném koni je velmi často využívána při výcviku začínajících jezdců. Na lonži můžeme také naučit koně základy jízdárenské práce, které pak můžeme rozvíjet pod sedlem. Dále je lonžování využíváno při jedné z jezdeckých disciplín – voltiži. Správným lonžováním zvyšujeme fyzickou kondici koně, zlepšujeme jeho ohebnost a poslušnost. 

V první řadě je nezbytné si stanovit cíl a důvod, proč koně lonžovat, protože na základě cíle a důvodu se budete rozhodovat, jak často budete lonžovat nebo případně jaké pomůcky zvolíte. Jiný přístup vyžaduje mladý kůň při přípravě na obsedání a jiný zase kůň, kterého je třeba pouze opohybovat.

POPRVÉ NA LONŽ

Ještě předtím, než se vydáte na první trénink, je potřeba mít kvalitní vybavení na lonžování. Je třeba, abyste měli již od prvních momentů alespoň základní pomůcky v kvalitě, která vyhovuje vám i koni. Pokud se začnete učit s nevhodnou  nebo nepříjemnou výbavou, a to jak pro vás či vašeho koně, osvojíte si špatné návyky. Je důležité, aby nejen kůň, ale i lonžér se cítili ,,v pohodě”. Celková nálada a rozpoložení lonžéra ovlivní i výkon jeho koně. Základních pomůcek je skutečně pár, ale jejich výběru věnujte pozornost a vyzkoušejte jich co nejvíce. 

Kůň by měl mít na hlavě uzdečku, ohlávku nebo lonžovací obnosek. Neexistuje jednotná rada, kterou z těchto možností zvolit. Je to na vaší úvaze a zkušenostech. Já dávám přednost uzdečce nebo lonžovacímu obnosku. Záleží pak na citlivosti koně a komunikaci s ním. I obnosků je více typů a každý trochu jinak působí. Osobně bych se ale vyvarovala levným verzím nylonových obnosků. Další výbavou, která by koni neměla při lonžování a i jiné práci chybět, jsou chrániče. Výběr přizpůsobte potřebám koně. 

Nezbytnou složkou výbavy pro lonžování je pak lonž samotná. Při výběru je důležité, aby měla co nejlehčí karabinu nebo jen zapínací kožený řemínek na přezku. Ideální je, pokud lonž nemá jakýkoliv obrtlík navíc. Kůň jistě ocení, že je lonž lehčí a váha karabin a obrtlíků nepůsobí na jeho hubu . I kontakt s hubou koně je díky nepřerušované lonži přesnější. Lonž by měla být měkká do ruky, ideálně bavlněná, která vám při  rychlejším pohybu koně nespálí ruce. Pokud si nejste jisti chováním koně, určitě stojí za to, když si  ruce budete chránit jezdeckými  rukavicemi.

Mezi základní lonžovací pomůcky bych zařadila ještě lonžovací bič, případně obřišník. Ten se bude hodit v případě, že máte v plánu používat další lonžovací pomůcky, které se upevňují právě na obřišník.

VOLTIŽ

Voltiž je jezdecká disciplína, u které se bez lonžování neobejdeme. Lonžér vede koně na kruhu o průměru 18 metrů a zároveň předvádí jezdec na koni gymnastické prvky. V nezávodním měřítku této disciplíny můžeme využít pro malé děti, kterým pomáhá k lepší stabilitě při prvních lekcích jízdy. V závodní oblasti se jedná o provádění cviků cvičenci, a to v kroku či ve cvalu. Cvičenci předvání povinnou a volnou sestavu, senioři pak i sestavu technickou. Na koni cvičí jak jednotlivci, tak dvojice či skupiny. Soutěží se v několika kategoriích, nejmenší jsou zařazeni v kategorii děti (D), dále mladší junioři (JB), starší junioři (JA) a senioři.

Od voltiže je pak odvozená paravoltiž, kterou cvičí děti s handicapem na koni vedeném na lonži v kroku. I tady jsou děti rozděleny do kategorií, avšak ne podle věku, ale dle jejich handicapu. Jedná se o jistou formu hiporehabilitace, která navazuje na hipoterapii. 

Každý kůň je stavbou těla i fyzickou zdatností jiný. Proto u jednoho koně  některé pomůcky fungovat mohou, ale u dalšího koně budete volit jiný postup práce i vybavení. Já se na vás budu těšit u dalšího dílu Lonžování 2/3: Hurá na trénink, kde se zaměříme trochu blíže na konkrétní práci s koněm.