Po stopách vývoje značky Inovik

Inovik je jedna z mnoha značek francouzského sportovního řetězce Decathlon. Pro mnoho zákazníků je Decathlon známý díky skvělému poměru ceny a kvality, což byl jeden z hlavních aspektů, který přinesl společnosti v roce 2021 post nejlepšího prodejce v oblasti sportovního vybavení (retail) v České republice. Kam ale vlastně sahají kořeny samotné značky Inovik, která se specializuje na vybavení na běžecké lyžování? A dokáže nabídnout náročným sportovcům prvotřídní kvalitu i za udržení trvale nízkých cen?

František Jakl
10/12/2021
Značky a inovace

Signifikantním sloganem modro-bílého sportovního řetězce je Děláme sport dostupnější. Decathlon chce udržitelným způsobem přiblížit sport co nejvíce lidem, ale zároveň nabízet produkty pro velké množství sportů všech výkonnostních kategorií. Někteří zákazníci mají stále představu, že co je drahé, to je kvalitní. Avšak nemusí tomu tak být vždy. Díky masivní celosvětové produkci získává Decathlon od průmyslových partnerů jinou nabídku cen za materiál a v rámci svého poslání, zpřístupnit sport co nejvíce lidem, nechce dávat na produkty vysokou marži. Vybavení na běžky není výjimkou a za vývojem mimo jiné stojí špičkový tým vývojářů, jež spolupracují s řadou specializovaných výrobců, jako je Fischer, Peltonen apod. 

JAK TO VŠE ZAČALO?

Lyže na běžecké lyžování se v Decathlonu začaly vyrábět v roce 1996, kdy ve Francii vznikla jedna z největších značek Decathlonu – Quechua. Značka, kterou u nás dodnes doprovází jeden problém, a tím je výslovnost. Není to bohužel „kuechua“, „keša“ nebo „kvíča“, ale „kešua“. 

Inženýři ve výrobním centru se rozhodli, že na trh uvedou první model běžek Inuvik a dalších téměř 11 let se běžky prodávaly stále pod názvem turistické značky Quechua. Až v roce 2017 se zrodila myšlenka založit samostatnou značku jen pro běžky, která ponese název Inovik. Jméno vzniklo ze spojení dvou slov: z pojmenování obyvatel severních arktických, převážně zaledněných, oblastí Grónska a Aljašky – Inuitů a ze slova „innovation”, tedy inovace, což je jeden z cílů Decathlonu. Vývojáři se totiž neustále snaží inovovat a zlepšovat vybavení podle potřeb zákazníka. 

A takto vznikl Inovik. Značka, která má svoji základnu, včetně vývojového i testovacího centra, na úpatí hory Mont Blanc ve francouzském Sallanches. Toto centrum, nazývané Mountain Store, má nejen nejmodernější laboratoře pro vývoj produktů, ale díky jeho umístění také poskytuje dokonalé prostředí pro samotné testování produktů, jak v laboratořích, tak přímo na alpských tratích.

Samotný Inovik se v rámci hodnot Decathlonu snaží také reprezentovat motto Easy to Glide, které doprovází Easy to Use, Easy to Ski a Easy to Enjoy. Zkrátka a dobře, snahou je zákazníkovi co nejjednodušeji a nejdostupněji zprostředkovat maximální požitek z běžkování. V praxi si to můžete představit tak, že si v Decathlonu můžete koupit ve velmi dobrém poměru cena vs. výkon běžky, které jsou již plně připravené (naparafínované, s navrtaným vázáním apod.) a rovnou skočit do stopy. 

VÝVOJ NEZASTAVÍŠ

Inovik se snaží zpřístupnit běžecké lyžování širokému spektru zákazníků – od začátečníků, přes hobby jezdce, pokročilejší, ale také pro závodníky. Valná většina sportovních produktů z Decathlonu se rozděluje na tři řady, a to podle úrovně sportovce. Začátečník – řada 100, pokročilý – řada 500 a zkušený – řada 900. To samé platí i u běžek, kde se Inovik nebojí spolupracovat se světovými značkami, které udávají trendy ve světě běžeckého lyžování, a tím se každý rok posouvají v technicitě. 

Za zmínku stojí řady pro pokročilejší a pro závodní běžce: 550 a 900. Tyto běžky pro Inovik vyrábí finský Peltonen. Nutno ale podotknout, že tým značky Inovik si vše vyvíjí a testuje sám, a to jak ve Francii, tak ve Finsku či Švédsku. Výsledky vývoje jsou pak předány do Peltonenu a ten už podle zadání vyrobí, co je potřeba. 

ČESKÁ STOPA

Každý zná rčení „zlaté české ručičky”. Proto vás snad nepřekvapí, že i v tomto francouzském vývojovém týmu máme českou stopu. Jakožto současný národní lídr a bývalý závodník na běžkách jsem se podílel na vývoji a testování produktů. Výrobky tak prošly i pod našima českýma rukama.

Co se týče bot na běžky, značka u vyšších modelů spolupracuje se slovinskou firmou Alpina. To je jeden z příkladů, kdy spolupráce s jinými firmami může být pro dlouhodobý vývoj velkou výhodou. Takovéto firmy, s mnohaletou zkušeností, dokážou vývojářům při vytváření prototypů doporučit osvědčené materiály a konstrukce, které jsou pro daný výrobek ideální. S nimi se pak dále v samotném vývoji nového produktu pracuje. Inovik se zároveň snaží být maximálně autentický a předávat nadšení z vývoje nových výrobků prostřednictvím uvádění velmi pokročilých produktů na trh. Není to tedy tak, že by si pouze nechával u jiných značek přeznačkovávat jejich výrobky na své.

PRODUKTOVÁ ŘADA 900 – BRÁNA K BRILANTNÍMU VÝKONU ZA DOSTUPNOU CENU?

Pokud se blíže podíváme na nejvyšší řadu vybavení s označením 900, zjistíme, že je zaměřeno na pravidelné tréninkové a závodní zatížení. Lyže Inovik 900 jsou, stejně jako nižší řady, k dostání jak pro klasiku, tak pro bruslení. Na klasický styl jsou k dostání ve dvou variantách: ve verzích Skina Wax. Verze „se skinem” má 100% mohérový pás, jádro Nomex® (vzduchové kanálky se strukturou včelí plástve) s příměsí karbonu, kvalitní sintrovanou skluznici a vázání Rottefella Xcelerator Classic, které je namontováno na NIS desce

To samé najdete u skatové lyže a verze Wax se stoupací komorou na mazání, u které navíc dostanete vázání s otočným Move systémem, které vám při jízdě dovoluje posunout vázání. Díky tomu si za jízdy můžete pohodlně měnit těžiště podle toho, zda jedete zrovna z kopce či do kopce, a nebo podle toho, jestli vám vosk prokluzuje a nechcete ještě přimazávat.

U klasických bot už najdete prvky s karbonovou výztuží, která zajišťuje optimální tuhost a oporu. Karbonové díly navíc odlehčují botu, takže se setkáte s opravdu nízkou hmotností. Nízká podešev optimalizuje kontakt lyže se sněhem a odraz. Sladkou tečkou je pohodlí, na kterém má značný podíl izolace Thinsulate®. Ta je velice tenká, ale poskytuje téměř dvakrát tak větší tepelný odpor než pěna, plsť nebo jiná vlákna a je jednou z nejlehčích syntetických izolací na trhu.

Skatové boty navíc mají i karbonový kloub a podrážka je také dostatečně tvrdá. Celkovým zpracováním se jedná o velmi povedenou obuv, která se může měřit s botami o několik tisíc dražších. U nejtechničtějšího modelu běžeckých holí 900 se setkáte sice pouze s 80% karbonovým tubusem, ale na holi najdete kvalitní, opravdu komfortně polstrovaná poutka, která jsou navíc rychloupínací.

Značka kromě základního vybavení uvedla na trh i velmi propracované a praktické doplňky. Jde například o cestovní batoh s velkým množstvím inovativních vychytávek pro běžkaře, jako jsou odepínatelné popruhy pro pohodlnější cestování, samostatné nepropustné obaly na vosky, voděodolná, oddělená kapsa na mokré boty, či zabudovaná podložka na přezouvání na sněhu. Zajímavý je také vak na lyže s holemi, který lze spojit s nastavitelným, robustním tubusem na hole. V Inoviku jde zkrátka vývoj neustále kupředu a produktoví inženýři se snaží vymýšlet další výrobky, které by mohly zaujmout i velmi náročné vášnivé běžkaře.