Merino vlna: Proč ji máme tak rádi?

Merino vlna se za posledních pár let stala doslova „must-have“ materiálem, který se vyznačuje svými výjimečnými vlastnostmi a univerzálním využitím. Navíc se jedná o materiál čistě přírodního původu. Čím přesně je merino vlna tak lákavá a proč by ji každý sportovec měl mít ve svém šatníku? Na to se podíváme v tomto článku!

Anna Šedinová
07/01/2022
Tip

CO JE VLNA MERINO

Názvem merino vlna se označuje typ vlny, která se získává od stejnojmenného plemene ovcí tedy merino. Tato vlna se vyznačuje schopností dobře regulovat teploty a poskytnout tak bezstarostný tepelný komfort. Díky struktuře vlákna vlny, které je členité, dochází jednoduše k uchovávání tepla. V zimním období tak majiteli poslouží jako výkonné termoprádlo, které má skvělé hřejivé vlastnosti. Zabraňuje totiž tzv. freezing efektu, ke kterému dochází při náročnější aktivitě, během které se vylučuje více potu. Látka nasákne vlhkost a oblečení pak ochlazuje tělo. Merino vlna tomuto procesu efektivně brání. 

V létě naopak dokáže vlna pracovat s vysokými teplotami tak, že tělo příjemně chladí. Merino se stalo populárním ještě díky další neopomenutelné vlastnosti, která potěší zejména náročné turisty plánující několikadenní přechody hor. Vlna merino totiž přirozeně zabraňuje vzniku nepříjemného zápachu. Tudíž je možné nosit oblečení i několik dní po sobě. Ušetří se tak mnoho místa v batohu, protože si můžete sbalit místo pěti triček pouze jedno či dvě. Narozdíl od klasické vlny má merino vlna ještě jednu velkou výhodu: vlněné vlákno je velmi jemné, proto daleko méně dochází k nepříjemnému kousavému pocitu a následnému podráždění pokožky. 

ROZDÍLY PRODUKTŮ Z MERINO VLNY

Zaměříme-li se blíže na produkty z merino vlny zjistíme, že se mohou v určitých parametrech lišit. Prvním rozdílem může být gramáž, tedy množství použité vlny. Ta určuje, jak dobře bude materiál izolovat teplo, či absorbovat vlhkost. Oblečení s vyšší gramáží tak bude o něco lépe izolovat teplo, produkty s nižší gramáží naopak budou lépe pracovat s vlhkostí při středně náročných aktivitách. Často se může vyskytovat i příměs jiného materiálu, který upravuje například pružnost výsledné látky, odolnost nebo rychlost schnutí. Nejčastěji se setkáváme s příměsí akrylu a polyamidu.

Druhý rozdíl mezi produkty může být v jemnosti. Čím jemnější vlákno je použito, tím hebčí je materiál na dotek. Jemnost vlákna je uváděna v tzv. mikronech. Nižší počet mikronů zajišťuje jemnější vlákno. Co se týče oblečení z merino vlny, síla vlákna se pohybuje kolem 18 mikronů, což zajišťuje dostatečnou hebkost materiálu a pohodlí při nošení. Pokud tedy přemýšlíte, podle čeho poznáte, jak moc bude kus oděvu příjemný při kontaktu s pokožkou, počet mikronů je tím správným ukazatelem. Jak již bylo zmíněno výše, obecně vlna merino nezpůsobuje nepříjemné kousání a podráždění, avšak jemnost vláken může případné riziko ještě snížit. 

PÉČE O MERINO VLNU

Aby si merino vlna uchovala své výjimečné vlastnosti, je nutné se o ni také patřičně starat. Při praní se doporučuje zvolit velmi šetrný program, například na 30 °C. Produkty se nesmí sušit v sušičce, protože hrozí změna pružnosti materiálu. Stejně tak by se neměly žehlit. Po vyprání se doporučuje nechat oblečení jednoduše volně uschnout

V dnešní době se na trhu setkáme s mnoha druhy výrobků, které merino vlnu obsahují. Jedná se především o trička, mikiny, kalhoty, ale i spodní prádlo, ponožky či čepice. Nejčastěji se s ní setkáváme u sportovního oblečení právě kvůli svým zmíněným vlastnostem, které ocení nároční turisté, ale i ti, kteří zkrátka požadují vysokou míru pohodlí při svých výletech. Dnes už není výjimkou ani to, že je tato vlna součástí oblečení na každodenní nošení. 

Teď už musí být jasné, proč patří merino vlna mezi nejpopulárnější materiál současné doby. Jedná se o ideální kombinaci přírodního materiálu s praktickými vlastnostmi, které ocení každý, kdo upřednostňuje pohodlí a praktičnost. Kdo oblečení z merino vlny jednou zkusí, nebude už chtít nosit nic jiného. Tak co, propadli jste merino vlně už i vy?