Netradiční zimní aktivity

Vyrazit na hory na lyže či snowboard, to je už je v dnešní době klasika. Nenechte se však omezovat těmito tradičními zimními sporty. Prozkoumejte netradiční možnosti jako jsou sněžnice, splitboardy nebo skialpy a objevte nový způsob, jak trávit svou zimní dovolenou. V tomto článku se dozvíte, co tato neobvyklá vybavení obnášejí a proč byste je měli vyzkoušet!

Filip Vavro
19/01/2023
Tip

SNĚŽNICE

Sněžnice jsou skvělou volbou pro ty, kdo chtějí prozkoumat hory bez využití lyží nebo snowboardu. Sněžnice vám umožní vstoupit do těch nejodlehlejších koutů hor a prozkoumat je v klidu a pohodlí. Navíc jsou velmi snadno ovladatelné a jsou vhodné pro všechny věkové kategorie. Toto sportovní vybavení má nejčastěji kovovou nebo plastovou konstrukci, kterou si jednoduše připevníte na boty a získáte tak větší stabilitu a lepší přilnavost na sněhu. Sněžnice se hodí na různé outdoorové aktivity, jako je turistika nebo procházky v zimní krajině. Největší výhodou sněžnic je jejich snadná manipulace, nasazení i používání a povětšinou nízká hmotnost. V rámci výběru tohoto vybavení je nejdůležitější velikost sněžnic, která je zásadní proto, aby dobře seděly na botě a poskytovaly tak dostatečnou a potřebnou oporu.

SKIALPY

Pokud přece jen nechcete oželet lyžování, je tu netradiční způsob, jak si můžete tuto zimní aktivitu zpestřit. Skialpy jsou kombinací lyžování a turistiky, která vám umožní si obyčejné lyžování trochu ztížit a zpestřit. Tento sport vyžaduje poměrně velkou fyzickou zdatnost a zkušenosti se zimní turistikou či horolezectvím, záleží, na jaké úrovni a v jakém terénu se plánujete pohybovat. Skialpy se dají použít na různé aktivity, jako je freeride, túry na horách nebo procházky po zasněžených lesních cestách. Celá aktivita spočívá v tom, že abyste si mohli kopec pohodlně sjet na lyžích, nejprve si ho na nich musíte vyšlápnout a to za pomoci pásů připevněných zespodu na skluznicích lyží. Tulení pásy zabraňují prokluzování při stoupání a po výstupu je jednoduše sundáte a můžete vyrazit dolů. 

Výběr správného skialpového vybavení závisí na vašich potřebách a zkušenostech. Je důležité zvážit délku lyží, ale také hmotnost celého vybavení. Existuje i možnost zapůjčení skialpů, což se bude hodit zejména pokud si nejste jisti, zda se vám tato aktivita bude líbit nebo pokud jste nováčkem a nechcete investovat do vlastního vybavení, které se v celé své šíři pohybuje i v řádu několika desítek tisíc. Je také důležité seznámit se s bezpečnostními pokyny a požadavky na skialpy a mít potřebné znalosti a zkušenosti pro bezpečnou a zodpovědnou turistiku v horách.

V dnešní době je už samozřejmostí, a to nejen v zahraničí, používat při skialpinismu i další vybavení: například bezpečnostní prvky jako jsou lavinové sety, které zahrnují lavinový vyhledávač, lavinovou sondu a lopatu, ale i skialpinistické mačky pro přechod nějakého exponovaného terénu či cepín jako podpěru nebo pomůcku při brždění pádu ze svahu.

SPLITBOARD

Splitboard je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí poznat hory zase trochu jinak. Je to speciální druh snowboardu, který pro stoupání do kopce lze rozdělit na dvě lyže podobné skialpinistickým. To vám umožní pohodlně vystoupat na kopec bez nutnosti tahání snowboardu na zádech. Splitboard tak může být praktickou variantou a navíc si u ní užijete spoustu zábavy.

SNOW KOLEČKA DO KOLOBĚŽEK

Pro ty, kteří chtějí trávit svou zimní dovolenou aktivně, ale nechtějí se věnovat lyžování nebo snowboardingu, máme ještě jednu alternativu. Speciální snow kolečka do koloběžek umožňují jezdit na koloběžce po sněhu a prozkoumávat hory zase úplně jinak. Tato kola jsou většinou vyrobena z plastu nebo gumy a jsou vybavena hlubokým vzorkem, který umožňuje lepší přilnavost na sněhu. Snow kolečka se dají snadno namontovat a jsou kompatibilní s většinou typů koloběžek. Kolečka jsou lehká a snadno se s nimi manipuluje, což umožňuje snadnou jízdu po zasněžených cestách nebo parku. Je důležité si vybrat správnou velikost a typ koleček pro vaši koloběžku, aby poskytovala dostatečnou oporu a stabilitu.

Ať už se rozhodnete pro sněžnice, skialpy, splitboard, nebo speciální snow kolečka, jistě si užijete nezapomenutelnou zimní dovolenou plnou dobrodružství a poznání. Některé tyto alternativy jsou navíc vhodné i pro děti, takže si ve sněhu může zařádit celá rodina. Vždy však dbejte na správné vybavení a dostatečnou informovanost nejen o jednotlivém vybavení a jeho použití, ale také o obecných pravidlech turistiky a pohybu v horách. Uvidíme se na sjezdovce!