Objevte alpinismus

S pojmem alpinismus se jistě většina z vás již setkala. Možná ale ne všichni ví, co se vlastně pod tímto slovem všechno skrývá. Alpinismus totiž může mít hned několik podob, které se od sebe někdy poměrně dost liší. My si v tomto článku alpinismus a všechny jeho podoby představíme a navnadíme se tak na zimní měsíce!

výbava na alpinismus

Co je alpinismus

Alpinismus označuje široké spektrum horolezecké činnosti v horách. Zkrátka je to horolezectví, které se provozuje ve vysokých horách, povětšinou s přítomností sněhu a ledu. Jak již bylo zmíněno, má mnoho podob a každý si představí něco jiného: pohyb po ledovcových polích, zimní vysokohorskou turistiku, pohyb po zasněžených hřebenech vysokých hor, volné lesní štíty velehor, kolmé lezení na ledu, lezení ve žlabech a mnoho dalšího. Každý má víceméně pravdu a zúžit tento obor pouze na jednu činnost na horách rozhodně nejde. I když tento sport má základ ve velehorách a vyznačuje se především právě vysokými horami, sněhem a ledem, dá se vztáhnout i do nížin, kde teploty klesají dost na to, aby mohly vznikat ledopády. Terén pro alpinistu může být zkrátka různorodý od skály, přes sníh až po led. 

Disciplíny alpinismu

Trek – první disciplínou je úplný základ. Pohyb v horách, ke kterému nepotřebujeme žádné speciální vybavení. Člověk si při této aktivitě osvojí znalosti pohybu v horách nejprve po značených stezkách a poté i volnějším divočejším terénem. Seznámí se nejen s pravidly, ale i se svými dovednostmi a fyzickou zdatností, která je při tomto sportu velmi důležitá. 

Ledovcové přechody – při této disciplíně je opět vhodné mít s sebou partnera, kterého k sobě navážeme polovičním lanem, kdyby došlo k pádu do trhliny. Pokročilé vybavení je nezbytnou součástí. Důležité jsou mačky, které se připevňují ke spodní části horolezeckých bot a poskytují dodatečnou trakci na tvrdém sněhu a ledu. Další důležitou položku představuje cepín, který pomáhá při výstupech se stabilitou a jištěním. 

Alpské skalní lezení – nedílnou součástí druhé disciplíny je dobrá fyzická kondice, znalost horského terénu a lezecké metodiky pro postupové jištění bezpečného výstupu na vrchol. Zde je již nutné mít s sebou partnera, který vás během výstupu bude jistit a naopak. Lezci jsou při výstupu spojeni pomocí dvojitého lana a mají vybavení na sebezajištění a zaštandování.

lezecké mačky

Alpské mixové lezení – při tomto typu alpinismu je běžné, že lezci lezou cesty smíšeného terénu. To znamená, že horolezci musí efektivně měnit z lezení na ledovec, led či skálu, tam a zpět v mnoha různých variantách. Proto je zde klíčová dobrá fyzická kondice, vhodné lezecké vybavení v podobě horolezeckých bot, automatických maček, lezeckých cepínů, helmy, lana a v neposlední řadě perfektní znalost lezecké techniky a metodiky. 

lana a karabiny

Začátky

Pokud byste chtěli objevit krásy tohoto sportu, doporučuji začít nějakou lehčí variantou přechodu zasněženého hřebenu hor. Další variantou může být výstup na nějaký atraktivnější vrchol, ale to již se zkušeným horským vůdcem. Alpinismus přináší krásné výhledy a fotky, které je při této aktivitě zachycují. Často jde o hlavní důvod, proč nějakou alpinistickou cestu vůbec chcete podniknout. Pamatujte ale na to, že pořád jde o sport prováděný v horách, někdy i v drsné přírodě a to by měl každý respektovat. Proto buď začněte lehčími trasami a horskou turistikou a až poté se vrhněte na složitější výstupy, nebo si rovnou domluvte horského vůdce, který vám kromě podpory dá i základy chování a pohybu v horách. 

Vybavení

Dalším důvodem proč začít pozvolna je to, že při většině aktivit v rámci alpinismu si nevystačíte s běžně známou výbavou v podobě turistických bot a turistických holí, ale budete potřebovat speciální vybavení a předměty, které vám pomohou v pohybu po sněhu a ledu. Ty je důležité si postupně vyzkoušet, seznámit se s jejich využitím a používáním. Do této výbavy patří například: mačky, cepín, horolezecké boty, lano, přilba a další. Tento sport a obecně pohyb v zasněžených horách s sebou nese velká rizika a podle toho se odvíjí výbava a chování v horách.

Chování v horách a zkušenosti

Jak už bylo řečeno, hory a zejména pak ty s výraznou pokrývkou sněhu a ledu, vyžadují velký respekt. Člověk se vystavuje určitému nebezpečí či možnosti úrazu. Dobrý trénink a správná horolezecká výbava jsou sice důležitými faktory z hlediska bezpečnosti, ale rozhodně ji stoprocentně nezaručují. Pokud se chcete stát alpinisty, měli byste začít u teoretických základů: jak se na horách chovat a pohybovat, být si vědomi různého nebezpečí, které vás může zastihnout, ovládat základní horolezeckou metodiku a v neposlední řadě znát základy a postupy v krizových situacích, které mohou nastat například při lavinách, spadnutí do trhliny v ledu apod. S tím se pak váže i kvalitní a úplné vybavení nejen na samotnou cestu, ale i do krizových situací. Za zmínku stojí například lavinová sonda. Paradoxně čím lepší příprava a výbava, tím vyšší a náročnější výkony, se kterými stoupá i rizikovost. 

Ať už je tato převážně zimní aktivita sebevíce krásná a lákavá, ruku v ruce se s ní pojí i různá rizika a nebezpečí, kterých by si každý měl být vědom. Proto buďte opatrní a pokud jste v začátcích, jděte krůček po krůčku a nebojte se inspirovat a naučit něco od zkušenějších kolegů či profesionálů. Tak horám zdar!

výhledy při alpinismu
Filip Vavro
Má cesta v Decathlonu začala v roce 2019 na oddělení běhu, kde jsem se stal sport lídrem na trailový běh a později jeho ambasadorem. V roce 2009 jsem objevil sport, který mi změnil můj dosavadní životní styl a tím bylo lezení. Začínal jsem na laně a objevil kouzlo propojení sportu a přírody, později se přidal bouldering, vícedélkové lezení a ledy. Momentálně miluji všestrannost alpinistických výstupu. Decathlon je pro mě ideální propojení práce, sportovních koníčku a v neposlední řadě mohu říct, že když ráno vstanu, opravdu se těším do práce.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.1 / 5. Počet hodnocení: 8

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Dobře vybraný spacák vám zaručí pohodlí a teplo po celou noc
Jak vybrat spacák

Jak vybrat spacák

Jak vybrat spacákSprávně vybraný spacák může rozhodnout o celkovém pocitu ze spaní v přírodě. Pokud si vyberete špatně, může se stát, že se ráno vzbudíte promrzlí a nevyspalí, protože jste se celou noc budili. Následující den je pak takovou nocí těžce poznamenán,...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!