Objevte bikepacking

Cestování, poznávání nových krajů a míst, ale také dobrodružství, sport a parťák na dvou kolech. Jestliže chcete propojit všechny tyto parametry, může pro vás být ideální volbou bikepacking! Poznávání přírody a míst ze sedla jízdního kola vám nabídne úplně jiný pohled a nepopsatelnou svobodu. Jestliže jste ale nikdy nic takového nepodnikli, může vás taková výprava i trochu děsit. Proto se vám pokusím tento typ cestování přiblížit a poradit, co si s sebou sbalit, abyste mohli vyrazit na cesty o něco klidnější!

kolo na cykloturistiku

Co je bikepacking

Bikepacking neboli cykloturistika je způsob cestování, při kterém máte příležitost poznávat krajinu do sebemenších detailů (na rozdíl od cestování autem) ze sedla vašeho jízdního kola. Setkáte se se spoustou nových lidí, kteří mají většinou nespočet zajímavých příběhů a zkušeností. Cesty mohou trvat několik dní až týdnů a vše co budete potřebovat musíte vměstnat na své kolo. Na těchto výpravách se vám může stát, že i několik dní nepotkáte pořádnou civilizaci, a o to těžší je se pořádně připravit a sbalit, abyste byli připraveni i na to nejhorší a měli správnou výbavu. 

Já osobně jsem podnikl již čtyři větší výpravy, na kterých jsem najezdil kolem 4500 km, a proto bych se s vámi rád podělil o rady, tipy a příběhy, které vám mohou vaše cesty zase o něco usnadnit. 

Plánování

Pokud jdete do něčeho neznámého, většinou si o tom hledáte a zjišťujete veškeré dostupné informace. Vše důkladně zkoumáte, rozhodujete se, co si vzít a co ne a snažíte se inspirovat jinými dobrodruhy, abyste se poučili z jejich chyb a vaše cesty tak byly příjemnější. I já začínal stejně! Když si vzpomenu, kolik věcí jsem na své první cestě vezl a kolik jsem jich pak skutečně využil a potřeboval, musím se tomu dnes smát. Ale chybami a zkušenostmi se člověk učí. 

Nejdůležitější je mít přehled o tom, kam jedete, kudy vaše trasa povede a jaké jsou cestou možnosti zázemí. Tedy zjistit si co nejvíce informací o tom, kde můžete nocovat, kde se dá najíst, jaké jsou po cestě možnosti zdrojů vody, kde se dá servisovat kolo a další. Podle toho pak samozřejmě přizpůsobíte svou výbavu, kterou poskládáte do brašen.

výbava na bikepacking
kolo na bikepacking

Než vyrazíte

Jak už je z názvu patrné, nejdůležitějším článkem takového cestování je bezpochyby vaše jízdní kolo. A proto je naprosto nejzásadnější věcí jeho pečlivá kontrola a servis. Toto kolo totiž poveze celou dobu nejen vás, ale i veškeré vybavení a jeho nedostatečná příprava by vám celý výlet mohla nepříjemně zkomplikovat. Věnujte proto vašemu dvoukolovému společníkovi před cestou maximální pozornost: kontrola všech pohyblivých součástek, kontrola či výměna řetězu, pohodlné sedlo, správné nastavení veškerých komponentů

VYBAVENÍ

V případě kvalitního a komplexního zázemí vaše výbava nebude muset čítat tolik věcí. Pokud však pojedete spíše mimo civilizaci, což byl většinou i můj případ, budete muset mít o to víc věcí s sebou. Jedná se například o příslušenství na nutný servis kola, tedy náhradní duše, lepidlo, nářadí apod. Dále vybavení na nocování a stravování: stan, spacák nebo hamaka, karimatka, vařič, ešus a mnoho dalšího. Pokud však víte, že každý den budete mít možnost přespání v motelu, penzionu či kempu, mnoho věcí, které budete muset umístit na vaše kolo, vám tím odpadne. Tato varianta s kvalitním zázemí po celé délce vaší cesty je do začátků určitě lepší. Tím získáte určité zkušenosti a poté můžete postupně volit prázdnější a méně civilizované trasy a zvyšovat tak úroveň vašeho dobrodružství! 

Druhou zásadní věcí je energetická výbava a pitný režim. Opět, v případě dostatečného zázemí s sebou nemusíte vozit veškeré jídlo a pití, ale alespoň energetické tyčinky, banány nebo instantní jídla se vždycky hodí. Jestli ale víte víte, že po cestě na mnoho stravovacích zařízení nenarazíte, sbalte si s sebou dostatek potravin i nádob na tekutiny. Já osobně jsem vozil vždy minimálně 4 litry vody

Volba oblečení je jen a jen na vás. A samozřejmě také na místě, kam se chystáte a tamní předpovědi počasí. To si nezapomeňte zjistit a podle toho se vybavit do zimy, tepla, deště, větru… Pamatujte hlavně na dvě věci: nejvhodnější je prodyšné funkční prádlo, které vás udrží v suchu a nejpraktičtější je oblečení vrstvit! Takže funkční spodní vrstva zajišťující odvod potu a prodyšnost, druhá hřejivá vrstva, která vás udrží v teple v chladnějších oblastech a případně třetí svrchní vrstva, která vás ochrání před vnějšími vlivy, například před větrem či deštěm. Zde bych však rád podotknul, že každé kilo navíc se počítá. Myslete tedy na to i při balení vašich vrstev – méně je někdy více. Raději si místo dalšího kusu oblečení zabalte tuhý prací prášek, ušetří vám to místo i kilogramy!

Doplňkem, který bývá podceňován, je pokrývka hlavy. Ačkoliv většinou máte na hlavě přilbu, lehká prodyšná čepice, či šátek, který absorbuje pot, vůbec není na škodu. Mohou být navíc dobrou pomůckou i v případě, že je venku opravdové horko, stačí jej polít vodou a pokrývka bude mít chladivou funkci. Z praktického vybavení, které byste neměli opomenout, bych rád zmínil solární nabíječku nebo náboj s dynamem, které vám zajistí dostatek energie pro nabití vaší GPS, hodinek či telefonu. 

Bikepacking není jen o samotné cestě, ale také o poznávání lidí, kteří jsou většinou velmi milí a přívětiví. Když zjistí, kam jedete, snaží se vám co nejvíce pomoci. Těm, kteří zvažují takovou cestu, jen doporučuji. Stojí to za to! Závěrem bych vám chtěl popřát spoustu šťastných kilometrů v sedle, mnoho krásných zážitků a pamatujte si, že i cesta je cíl!

bikepacking
David Kopecký
Do Decathlonu jsem nastoupil v roce 2018 na brigádu při studiu na vysoké škole na pozici sportovního poradce na oddělení cyklistiky. Od malička jsem hrál fotbal, ale bohužel kvůli zranění jsem musel přesedlat na cyklistiku, při které mě zranění neomezovalo a tomuto sportu jsem doslova propadl. Nejvíce mě baví bikepacking / biketouring. Podnikl jsem už několik výprav jako je např. trasa Aš-Brno, Aš-Jablůnkov, Zlín-Senj (Chorvatsko) nebo Zlín-Constanta (Rumunsko), při kterých jsem získal spoustu nových zkušeností a zážitků, které jsem později využil i v práci a stal jsem se sport lídrem na treková kola a zároveň školitelem pro Českou republiku na treková a městská kola. Další mé oblíbené sporty jsou hokej, beach volejbal, brusle lyžování.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 5

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

elektrokolo
Jak vybrat elektrokolo

Jak vybrat elektrokolo

Jak vybrat elektrokoloElektrokola jsou čím dál oblíbenějším dopravním prostředkem a to nejen u starších ročníků, ale i u mladých lidí. Jejich hlavní výhoda je jasná: i když nejste závodní cyklista nebo už máte nějaké ty roky, můžete brázdit silnice a cesty a užívat...

odrážedla
Jak vybrat odrážedlo

Jak vybrat odrážedlo

Jak vybrat odrážedloOBSAH VÝHODY ODRÁŽEDLA | VÝBĚR DLE VĚKU A VÝŠKY | VÝBĚR DLE TYPU TERÉNUUčení jízdě na kole má určitý předstupeň, který je důležitý z hlediska koordinace, stability, rovnováhy a dalších schopností, které jsou pro samotnou jízdu na kole bez...

městská kola
Jak vybrat městské kolo

Jak vybrat městské kolo

Jak vybrat městské koloMěstská kola si získávají čím dál více fanoušků. Města jsou zahlcena velkým množstvím aut, hromadná doprava je ve špičkách přeplněná k prasknutí a kolo je v takovém případě zkrátka skvělou a rychlou alternativou. Poskytuje absolutní svobodu...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!