Péče o lano 2/2: 5 rad, jak prodloužit životnost lan

Strávili jste celé léto lezením a nyní potřebuje vaše lano zkontrolovat? Nebo vás možná trápí to, že vaše lana nevydrží tolik, co ostatním lezcům nebo než jste předpokládali a musíte je měnit častěji než by bylo třeba. Abych vám trochu pomohl s vašimi starostmi, ukážu vám v tomto článku jak o lano správně pečovat, aby vám vydrželo v rámci bezpečnostních norem co nejdéle!

Václav Škáva
06/06/2022
Rada

KONTROLA KONCŮ LANA

V minulém díle Péče o lano 1/2: Jak správně smotat lezecké lano jsme si ukázali způsoby smotání a uložení lana. Nyní se podíváme na kompletní údržbu pro co nejdelší životnostl lezeckých lan. Úplně na začátku vždy zkontrolujte konce lana. Pokud jsou roztřepené, je vidět i jádro lana a oplet je poškozený, je potřeba konce lana odstřihnout a zacelit. Můžete použít nahřátý nůž, který lano odstřihne a zároveň zacelí. Další možností je obyčejný nůž nebo nůžky, konce pak lze zacelit pomocí zapalovače, kterým musíte svařit jádro a oplet.

KONTROLA POŠKOZENÍ

Druhou fází je kontrola celé délky lana. Stačí vzít lano do rukou, mezi palec a ukazováček, a postupně ho protáhnout po celé délce. Pomocí hmatu zjistíte, zda jsou na laně poškozená místa. Pokud je lano poškozené na místě blíže k některému z konců lana, můžete ho zkrátit a zbavíte se tak poškozené části. Poté je nutné nově vzniklý konec lana tepelně zacelit, aby se spojilo jádro i oplet lana. V případě, že je poškození kdekoliv blíže středu, bude pravděpodobně nutné lano vyměnit za nové. Rozhodně stav lana nepodceňujte a na tomto vybavení nešetřete. I malý náznak poškození berte v potaz. 

Upozornění: Pokud jste lano zkrátili, myslete na změření nové délky lana, kterou si poznamenejte a dle ní vybírejte vaše lezecké cesty! Nezapomeňte také, že označený střed lana již neplatí a musíte si tak označit nový.

MYTÍ LANA

Lano, které je intenzivně používáno, pohltí prach i malé kamínky, aniž byste si toho všimli. Odstranění těchto nečistot je důležité, abyste předešli poškození nebo ztrátě pružnosti lana. Existují 2 způsoby mytí:

V ruce –naplňte mísu nebo dno vaší vany vlažnou mýdlovou vodou. Doporučujeme použít neagresivní mýdlo, prací prostředek určený přímo na mytí lan nebo lano můžete umýt pouze ve vlažné vodě. Poté vložte lano do vody a použijte kartáč s hrubšími štětinami. Aby mytí lana bylo rychlejší, je možné použít speciální kartáče na mytí lana, které se podobají malým pružinám. Lano prochází vnitřkem tohoto kartáče. Pokud je vaše lano obzvláště zaprášené, tento krok opakujte.

V pračce – lano můžete vyprat rovněž i v pračce. Dávejte však pozor: lana se nesmí prát s běžným pracím práškem! Doporučujeme programy pro vlnu, perte max. na 30 °C a bez ždímání!

SCHNUTÍ LANA

Lano máme umyté a nyní je potřeba ho nechat uschnout. Schnutí musí vždy probíhat mimo sluneční záření a mimo zdroj tepla. Pro ulehčení průchodu vzduchu k lanu a zmenšení potřebné plochy na schnutí lana můžete z lana vytvořit řetízky. Schnutí tak bude rovnoměrné a řetízky se následně jednoduše rozplétají.

SPRÁVNÉ SKLADOVÁNÍ

Po vysušení uložte lano do obalu. Díky němu bude lano déle čisté a mimo dosah prachu v garáži nebo písku a kamínků u skály. Pokud ho chcete uskladnit na nadcházející sezónu, nechte ho na chladnějším suchém místě do max. 25 °C, mimo dosah slunečních paprsků. Především nenechávejte lano v kufru auta ani v létě, ani v zimě. Extrémní teploty by ho mohly poškodit.

RECYKLACE LAN

1,2,3,… 10 let? Jak staré je vaše lano? Pozor! Jedná se o osobní ochranný prostředek s omezenou životností 10 let. Tato doba se odvíjí od frekvence použití a způsobu použití lana: obvykle 3 až 5 let, v případě intenzivního použití se doba může zkrátit na několik měsíců (i při prvním použití se lano může nenávratně poškodit, např. pádem kamenů atd.). Je tedy nutné lano pravidelně kontrolovat a v případě potřeby vyměňovat, ale co s tím starým? Značka Simond aktuálně nabízí recyklaci starých lan pouze ve Francii, čímž pomáhá nadačnímu fondu RockClimber, který pracuje na vybavení a údržbě skal. Do budoucna bychom tuto službu rádi spustili i u nás v ČR.

A jak samotná recyklace funguje? Lano jednoduše odložíte v některém ze sběrných obchodů. Poté se recykluje na plastové kuličky, které budou použity dále v průmyslu. Výtěžek je následně převeden nadačnímu fondu RockClimber, který pracuje na údržbě lezeckých cest. 

PROČ LANO RECYKLOVAT

Proč vůbec recyklovat staré lano? Důvodů nalezneme hned několik: 

Bezpečnost – v první řadě jde o zajištění bezpečnosti. Lezecké lano je osobní ochranný prostředek s omezenou životností, a proto musí být pravidelně kontrolován a v případě potřeby včas vyměňován. Je nutné jej skladovat na tmavém místě, mimo dosah zdrojů tepla a vlhkosti. Nejdůležitější je zajistit pravidelnou a správnou údržbu a častou kontrolu

Cirkulární ekonomika – recyklací vašeho lezeckého lana dáváte šanci přetvořit ho na další materiál a vyhnout se tak tvorbě a využívání nových zdrojů. Staré lano může velmi dobře posloužit jako základní materiál pro různé výrobky. 

Vybavení skal – po uhrazení logistických nákladů bude zbývající výtěžek převeden nadačnímu fondu RockClimber, který se zabývá vybavování a údržbou skal. 

Nyní máte všechny naše rady na údržbu vašeho lana a skladování v optimálních podmínkách před dalším lezením. Těšíme se, až se potkáme s dobře opečovávaným lanem pod lezeckou stěnou!