Pomůcky na plavecký trénink

Plavání je komplexní sport, při kterém dochází ke zpevnění celého těla, včetně jeho středu, kterému mnoho lidí nevěnuje takovou pozornost. Pravidelné plavání zvyšuje kapacitu plic, díky odporu vody, do které vydechujeme, redukuje přebytečný tuk a v neposlední řadě posiluje a zpevňuje svaly. Velkým benefitem tohoto sportu je, že je vhodný pro všechny věkové kategorie, protože při něm nedochází k zatěžování kloubů jako například u běhu. Pojďme se podívat, jaké pomůcky se při tréninku plavání dají využít, aby byl zábavnější a intenzivnější!

plavec v bazénu

Tréninkové fáze

Plavecký trénink má 3 základní části:

Rozplavání – to je nutné především k zahřátí svalů a rozhýbání těla, abyste si při sportovní aktivitě neublížili.

Hlavní část – druhá fáze se může přizpůsobit plaveckému stylu, který chcete vypilovat, např. motýlek, prsa, kraul nebo znak. Může být také zaměřena na plavcovu preferenční plaveckou disciplínu: dálkové plavání, sprint, apod. Zařadit sem můžeme i technické cvičení pro nácvik zvoleného plaveckého stylu, můžeme se zaměřit na posílení horních nebo dolních končetin nebo můžeme tuto část věnovat i nácviku správného dýchání

Vyplavání a protažení – poslední fáze, která je podobná výklusu po běhu. Jde o klidné doplavání a velmi důležité protažení, díky kterému předejdeme bolavým svalům po tréninku.

Plavecké pomůcky

Pro zintenzivnění tréninku může plavec využít několik plaveckých pomůcek, které mohou pomoci buď s nácvikem pohybu, nebo s posílením dané části těla. Plaveckých pomůcek je řada a je velmi důležité si uvědomit, že ne všechny jsou vhodné pro úplné začátečníky, kteří ještě plně neovládají techniku či správné dýchání. 

Zde si uděláme výčet těch nejpoužívanějších pomůcek, které mohou vaše tréninky zpestřit:

Plavecké ploutve – tato pomůcka existuje v několika typech: s uzavřenou patou, otevřenou patou, ploutve kratší nebo delší. Důležité je neplést si ploutve plavecké a potápěčské! Tato pomůcka je vhodná na posílení dolní části těla při samotném kopání a vlnění, ať už s destičkou, nebo bez ní. Můžeme je využít i při samotném plavání, vyjma plaveckého stylu prsa, pro zintenzivnění zátěže a posílení nohou. Ploutve by neměly být volné ani příliš příliš těsné a neměly by nikde tlačit. Pokud máte například velikost bot 38, zvolte ploutev velikosti 37–38. 

Účinek této pomůcky je v první řadě posílení dolních končetin. Vyrábí se i ploutve, které jsou svým tvarem uzpůsobeny pro cílené posílení hýžďových svalů. Při využití této pomůcky není vhodné plavat s nimi nonstop celý trénink, ztrácí se tím totiž cit pro vodu.

plavecké ploutve
plavecké packy

Plavecké packy – další pomůcka pro posílení, tentokrát horních končetin. Packy zvětšují plochu dlaně, tudíž je těžší provést záběr. Dají se využít u všech plaveckých stylů. Jednotlivé modely se většinou liší zejména velikostí a způsobem připevnění packy k dlani. A jak vybrat packy vhodné pro vás? Důležité je brát v potaz vaši pokročilostní úroveň, protože se vybírají podle počáteční síly. Dalším parametrem pak je logicky velikost dlaně

Pokud budete packy využívat prvně, je lepší začít menší velikostí, kde nebude odpor vody takový, a postupně si přidávat. Packa však vždy musí být větší než samotná dlaň, přibližně o 10 %. Pro plavecké styly prsa a motýlek jsou vhodné packy prstové – ty jsou menší, tudíž není tak namáhavé provést záběr. Tento typ je vhodný také na sculling, kdy pomáhají rozvíjet cit pro vodu. Hlavním záměrem této pomůcky je trénink správné techniky. Packy nepovolují chybu u plaveckého stylu: při chybně provedeném záběru se špatně zaboří. 

Piškot – pěnová pomůcka, která nadnáší dolní končetiny a je tak vhodná na trénink techniky horních končetin. Jednoduše jej umístíte mezi stehna, lýtka či kotníky, čímž znehybníte dolní končetiny. Piškot je tedy vhodný pro rozvoj síly horních končetin a pro koncentraci na techniku a provedení pohybů bez nutnosti kopání. Díky tomu, že piškot nadnáší dolní polovinu těla, ta neklesá pod hladinu a udržuje tak správnou polohu těla. Tuto pomůcku můžete vybírat v několika variantách tvaru a barev. 

Plavecká deska – známá pomůcka již z mladých školních let. Jedna z prvních, se kterou se snad každý školák setkal při školních lekcích plavání. Pěnová pomůcka, která pro změnu nadnáší horní část těla. Využívá se především pro posílení dolních končetin a pro správnou techniku a provedení pohybů nohou při jednotlivých plaveckých stylech. 

Tato pomůcka se využívá již u malých dětí v úplných plaveckých začátcích, které se pomocí destičky učí, jak správně dýchat do vody, kopat nebo jak při kraulu vracet po záběru ruce před sebe. Desky existují v několika různých velikostech: čím menší destička, tím méně nadnáší a tudíž je těžší zůstat na hladině pouze za pomoci kopání nohou. Navíc se o malou destičku nedá opřít celé předloktí tak pohodlně jako u větších desek. Čím je deska větší, tím je pohodlnější a nádnášivější.

plavecká destička
plavecká guma

Deska + piškot (2v1) – některé značky vyrábí kombinaci dvou výše zmíněných pomůcek, tedy piškotu a desky. Jedná se o malou destičku, která je tvarově přizpůsobená umístění mezi stehna, lýtka či kotníky jako piškot. Zároveň se dá využít jako destička na opření pro horní končetiny. Velkou výhodou je úspora místa i kompaktnost

Padák – tato pomůcka je vhodná pro celkové posílení. Pás se připne k pasu a pohybem vpřed se padák neustále plní a přetéká vodou, čímž vás čím dál víc brzdí a je třeba vynaložit více síly pro pohyb vpřed. Princip použití je velmi podobný jako u padáku při běhu, kdy vás brzdí odpor vzduchu nabíraný do padáku. Zde je odpor tvořen nabranou vodou. 

Guma – pomůcka vhodná spíše pro pokročilejší plavce a také na využití v menších bazénech. Využívá se především pro trénink techniky, vytrvalosti a síly. Ideální je tuto pomůcku využívat ve spolupráci s plaveckým trenérem. 

Guma na kotníky – pomůcka s podobným využitím a účelem jako piškot, ale vhodná spíše pro pokročilejší plavce. Guma fixuje nohy za kotníky a tím znemožňuje plavání vpřed a jejich pohyb. Oproti piškotu je náročnější v tom, že nenadnáší dolní končetiny a ty jdou rychleji pod vodu, proto je určena spíše pro zkušenější plavce. Výhodou však je lepší fixace nohou.

Jak bylo řečeno v úvodu, každá pomůcka má své pro a proti a je velmi důležité při jejich výběru brát ohled na vaši pokročilostní úroveň, abyste si špatným použitím nepřivodili zranění nebo se některou z technik nenaučili špatně z důvodu velké zátěže. Je dobré začít jednoduššími pomůckami a postupně se vypracovat až k těm nejnáročnějším. Pokud tápete, které a zda vůbec nějaké pomůcky zvolit, je ideální pro pár začátečnických lekcí oslovit trenéry plavání, kteří vám jistě rádi pomohu. Pokud již máte vybrané pomůcky a sestavený trénink, ale potřebujete ještě nějaké základní vybavení typu plavek, čepic nebo brýlí a nevíte si rady, které vybrat, podívejte se na naše články Jak vybrat plavecké brýle, Jak vybrat plaveckou čepici nebo Jak vybrat dámské plavky

plavecká gumička na kotníky
Kateřina Böhmová
Do Decathlonu jsem nastoupila v roce 2019 jako sportovní poradce na oddělení vodních sportů do Plzně. Už několik let se věnuji plavání a nyní I trénování dětí. Proto mi toto spojní, kdy mohu své zkušenosti ze sportu přenést do práce dávalo smysl. Pokud nejsem zrovna ve vodě (kde jsem ale skoro každý den), snažím se věnovat jiným sportům a škole. Mým hlavním studijním oborem je tělesná výchova. Svůj život si zkrátka bez sportu nedokážu představit a jakékoli mé sportovní zkušenosti ráda předávám dál.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 16

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si plavky na pláž
Jak vybrat dámské plavky

Jak vybrat dámské plavky

Jak vybrat dámské plavkyLéto je tu a s ním výlety k vodě. Každá žena jistě dobře zná ten pocit, který před dovolenou nastane: „loňské plavky jsou vybledlé, nelíbí se mi a já nemám co na sebe“. Najít ty správné plavky může být dlouhý proces. Na trhu je totiž...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!