Příběh freeride lyží Wedze 3/3: Na půli cesty

Na začátku roku 2018 dostal James de Saint Julien, produktový manažer zodpovědný za lyže ve značce Wedze, novou pracovní misi: navrhnout kompletní řadu freeride lyží. V Decathlonu rádi při navrhování a vývoji nových výrobků spolupracujeme přímo se sportovci a stejně postupoval i James, když se obrátil na Adriena Accorsiniho, nadšeného lyžaře a sběratele lyží. Na začátku byl čistý list papíru, na konci kompletní řada freeride lyží. Tým Wedze se inspiroval historickými modely z Adrienovy sbírky a společně s ním navrhl, vyrobil a otestoval zbrusu nové modely freeride lyží, které se objevily v prodejnách na podzim 2020. My se na tohle dobrodružství plné lyžařského nadšení a nečekaných zápletek nyní podíváme.

Prototyp freeride lyží

Druhá fáze

První fáze prací na vývoji nových lyží probíhala více méně interně (ve spolupráci s Adrienem a Simonem). Po ní nastala druhá fáze, opět založená na spolupráci: testování lyží samotnými uživateli. To začalo na konci zimy 2019. Několik šťastných, pečlivě vybraných lyžařů dostalo možnost vyzkoušet vybrané modely během akce High Test ve Val Thorens. Jeden z nich, Nicolas, nám poskytl velmi podrobný zápis z testování budoucího (stále však ne definitivního) modelu Pow Chaser. Zdá se, že jej přesvědčil: 

Nicolas: Pro ty, kdo budou na příští sezónu 2020-21 hledat druhý pár lyží, bude tohle co do poměru kvality a ceny určitě jedna z nejlepších voleb na trhu. I vzhledem k tomu, jak agresivní je Decathlon v téhle oblasti. Navíc je to vynikající výrobek.

Dlouhodobé testování

Pokud jste sledovali časový sled událostí, neušlo vám, že před uvedením nových lyží, přesněji několika modelů (dva ze šesti modelů jsou stále ve fázi vývoje a objeví se nejdříve v sezóně 2021-2022) do prodejen uběhla ještě jedna zimní sezóna. I když je totiž podoba modelů skoro definitivní (stále je možné provést nějaké změny), je potřeba se ujistit, že lyže dlouho vydrží. Proto je třeba provést „dlouhodobé testování“, kdy se jich chopí horští záchranáři, instruktoři lyžování a jiní nadšenci, kteří mají možnost během pár měsíců podniknout s lyžemi několik desítek jízd a dát jim pořádně zabrat. 

James: Testujeme hlavně jejich životnost: stálost vlastností lyže, stárnutí svrchní vrstvy, držení vázání, struktury, barev atd. A pořád ještě máme i možnost upravit jejich tvar, když zjistíme, že lyže vlastně neodpovídají tomu, jaké jsme je chtěli mít. 

První bilancování na půli cesty 

Nacházíme se tedy na začátku zimy, kdy se první modely dostávají do prodejen. Dlouhodobé testování druhé části řady je naplánované na tuto zimu. Pro ty, kteří se trochu ztratili (není divu, taky se v sezónách při vývoji nových výrobků často ztrácíme), tady máme stručnou rekapitulaci, jak probíhal vývoj budoucí řady freeride lyží:

Příprava skluznice
Preeride lyže

Jaro 2018 – První nápady
Duben 2018 – Návštěva u Adriena a Simona, zrušení původních plánů, nová podoba řady,
Zima 2018-2019 – Testování prototypů na sněhu, dolaďování jednotlivých modelů,
Zima 2019-2020 – Dlouhodobé testování (včetně soukromého testování) prvních modelů, pokračování ve vývoji ostatních,
Podzim 2020 a zima 2020-2021 – Uvedení prvních modelů do prodeje, pokračování ve vývoji ostatních modelů (dlouhodobé testování),
Podzim 2021 a zima 2021-2022 – Kompletní řada k dispozici v prodejnách.

Zeptali jsme se Adriena, jaké to bylo, dostat se na „druhou stranu“, a ze zákazníka nebo uživatele se proměnit v tvůrce lyží. Takže Adriene, jak bys tuto zkušenost popsal? Je to jednoduché, navrhnout úplně nové lyže?

Adrien: Nestává se každý den, aby se značka rozhodla, že všechno obrátí vzhůru nohama a začne znovu úplně od nuly. Když to dnes vidím z odstupu, musím přiznat, že při pohledu na aktuální výsledek jsem opravdu pyšný a dojatý. Ta výzva byla o to větší, že mně i celému týmu leželo na srdci vytvořit řadu, která dokáže s malým počtem modelů vyhovět potřebám všech lyžařů, kteří chtějí jezdit freeride, bez ohledu na jejich věk, pokročilost i terénBěhem dvou dnů se nám podařilo vybudovat solidní základy řady a v průběhu dalších 18 měsíců každý z týmu přispěl svými schopnostmi k tomu, že dnes můžeme lidem nabídnout kvalitně zpracované lyže, které ve všech ohledech odpovídají zadávacím podmínkám, jež jsme si na začátku definovali. 

Od začátku jsem se ve vývojovém týmu plném lyžařských nadšenců cítil skvěle a chtěl bych jim tímto poděkovat za důvěru, kterou do mne od počátku projektu vložili. Jasně, nebylo to vždycky jednoduché. Ne vždycky jsme se na všem shodli, ať už ohledně koncepce nebo designu. Ale dnes vidím, že právě v různých osobnostech a množství názorů spočívá obrovská síla. Protože přesně takové konstruktivní debaty stojí za úspěchem anebo neúspěchem tak ambiciózního projektu, jako je vytvoření dokonalé sady lyží. 

Finální model freeride lyží

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4 / 5. Počet hodnocení: 1

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

skialpový výstup
Skialpinismus: turistika na lyžích

Skialpinismus: turistika na lyžích

Skialpinismus: turistika na lyžíchZavřené vleky? Otevřené vleky, ale spousta lidí a dlouhé fronty? Touha si ten kopec nejdřív vyšlápnout, než ho sjedete dolů? Nebo snad odhodlání si horské procházky a túry něčím zpestřit a nešlapat jen v turistických botách? Tak...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!