Průvodce dekami pro koně

Rozhodli jste se, že budete svého koně dekovat, ale ztrácíte se v nabídce obchodů a e-shopů s jezdeckými potřebami? Říkáte si, k čemu slouží a v čem se liší různé typy dek? Pojďme si společně rozebrat, co se pod jednotlivými názvy skrývá, abyste mohli vybrat tu pravou deku právě pro Vašeho koně. 

odpocovací deka

Odpocovací deky

Odpocovací deku by měl mít ve vybavení každý majitel koně, a to i ten, který svého koně neholí. Má totiž mnohé využití. Jak už název napovídá, hlavním úkolem této deky je koně odpotit, tedy vysušit vlhkou srst, zpravidla po práci. Materiál „odpocky”, který je zpravidla fleecový, odvádí vlhkost a zkracuje dobu sušení. Vlhkého koně zpět do výběhu nepouštějte, hrozí prochladnutí a zdravotní komplikace. Odpocovací deku lze použít také při transportu koně v přepravním vozíku, v boxu nebo při opracování koně v zimních měsících. Vhodné je ji mít v záloze i při náhlém onemocnění.

Už bylo zmíněno, že nejčastější jsou odpocovací deky fleecové. V popisu deky by měl prodejce uvádět informaci o gramáži. Ta říká, jak hustě jsou vlákna spletena. Pokud je u deky napsáno například 300 g/m², tak jeden metr čtvereční látky, ze které je deka vyrobena, váží 300 gramů. Vyšší gramáž je spojena s větší hřejivostí a také odolností. 

Dnes se kromě fleecu využívají i další typy materiálů. Příkladem je mikrovlákno. Takovou deku můžete použít na vysušení srsti, nebo ji namočit a koně s ní v letních měsících ochladit. Velkou výhodou je, že deka z mikrovlákna sama velmi rychle schne

Stájové deky

Ideální stáj je větraná stáj. Musí jí proudit vzduch, nedrží se uvnitř vlhko, prach nebo čpavek, ale ani teplo. Z toho důvodu je nutné ostříhaným koním dávat zateplené stájové deky, které udrží jejich teplotní komfort. Stájové deky nejsou, na rozdíl od těch výběhových, nepromokavé. Zato jsou hřejivé, pohodlné a prodyšné. Svým designem mohou někomu připomínat spací pytel. Často bývají z hladkých materiálů, aby se na nich nedržel prach a piliny z boxu. 

V závislosti na počasí i vnitřní teplotě stáje je potřeba zvolit správnou gramáž deky. Na trhu lze najít deky s různým zateplením, od těch lehkých až po velmi teplé deky s 450g výplní. Je potřeba počítat také s tím, že vám pravděpodobně nebude stačit pouze jedna stájová deka na celou sezonu. Na jaře a podzim využijete lehkou deku, kterou lze nahradit fleecovou odpocovací dekou. Přes zimu se v českých podmínkách nejvíce uplatní 200g deka.

stájová deka
výběhová deka

Výběhové deky

Úkolem nepromokavé výběhové deky je ochránit koně před nepřízní počasí, aby si i v zimě mohl užívat pobytu ve výběhu. Stejně jako u stájových dek, i zde rozlišujeme deky dle gramáže, která odpovídá množství výplně na metr čtvereční. 

Pokud deka není zateplená, případně je pouze podšitá fleecem, mluvíme o pláštěnce. Ta chrání koně před deštěm a větrem. Při výběru výběhové termodeky je rozhodující její gramáž, kterou volíme podle aktuálního počasí. Čím větší množství výplně, tím je deka teplejší. Opět platí, že pro jednoho koně bude potřeba pořídit více dek s různým zateplením. Zatímco pláštěnku a 50g deku využijeme na začátku a konci dekovací sezony, v jejím průběhu se nejvíce hodí deka 200g nebo 300g. Vždy je potřeba brát v potaz kondici koně a podmínky, ve kterých žije. V odpovídající dece se kůň nebude potit, ani naopak vykazovat známky prochladnutí. 

U výběhové deky je třeba sledovat také odolnost materiálu. Ten určuje takzvaný DENIER (D). Zjednodušeně jde o sílu vlákna tvořícího horní vrstvu. Čím je toto číslo vyšší, tím je deka odolnější proti roztržení. Vysoký DENIER ocení především majitelé koní „ničitelů” nebo těch, kteří mají ve výběhu hravé kamarády. 

K výběhovým dekám je zpravidla možné připnout ještě krční díl. Buď pomocí karabinek, nebo suchých zipů. I ty se nabízejí v různé síle zateplení. Při výběru se zaměřte také na systém zapínání a vsazené klíny u předních nohou. Kůň bude v dece trávit celé dny a čím bude deka propracovanější, tím příjemněji se mu bude nosit. 

Bederní deky

Ani při ježdění nemůžeme zapomenout na ochranu koňských zad před chladem. Bederní deky jsou k tomuto účelu přímo dělané. Zapínají se před sedlem nebo do sedlových zápinek a zakrývají záď koně. Pořídit si můžeme čistě fleecovou variantu, která koně dobře zahřeje, ale snadno navlhne. Naopak pláštěnka se hodí při ježdění v dešti a větru, ale zahřát nedokáže. Skvělou volbou je bederní deka 2v1, u které je možné nosit obě varianty samostatně a v případě potřeby je spojit do jedné pomocí zipu nebo druků. 

Správná velikost

Velikosti dek se standardně určují dle délky hřbetu. Změřte svého koně od kohoutku ke kořeni ocasu a porovnejte s nabízenými velikostmi. Pokud váháte, sáhněte raději po větší, bude pro koně pohodlnější. Deky se, stejně jako oblečení, liší také svými střihy. Některé padnou lépe koním úzkým v plecích, jiné jsou naopak pro ty širší. Doporučujeme proto deku po zakoupení dobře vyzkoušet na čistém koni, zda skutečně dobře sedí. 

U citlivých koní může deka způsobovat odíraní, především na kohoutku a plecích. Ideální je deku vyměnit za jinou, nabízí se ale také řešení v podobě doplňku k dece – elastické vestičky pod výběhovou deku nebo beránkového chrániče plecí k dece stájové. 

Až zimní dekovací sezona skončí, nezapomeňte se o ně řádně postarat. Nejenomže nebudete po celý rok skladovat zabahněné deky ve skříni, ale především prodloužíte jejich životnost. Jak na to vám řekne článek Jak prát jezdecké deky.

deky pro koně
Andrea Nádvorníková
Do Decathlonu jsem přišla v roce 2016, kdy jsem jako středoškolačka chtěla brigádu, která by mi pomohla sponzorovat moji velkou vášeň – jezdectví. Díky skvělému týmu, který na prodejně máme, jsem si dokázala správně vybrat nejen vysokou školu, ale taky životní směr. V současné době vedu oddělení jezdectví a golfu v Plzni, kde pomáhám vybrat začátečníkům jejich první výbavu, a pokročilým jezdcům zase předávám zkušenosti s našimi produkty. Největší radost mám, když se k nám původně nezkušený nováček vrací jako aktivní jezdec, nebo dokonce majitel koně. Kromě plzeňské prodejny se můžeme potkat také na jezdeckých festivalech a akcích, kam s našim FOUGANZA stánkem vyrážíme.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 1

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Jezdecká disciplína: Parkur

Jezdecká disciplína: Parkur

Jezdecká disciplína: ParkurJezdeckých disciplín existuje hned několik. V minulém článku Jezdecká disciplína: Voltiž jsme si představili jednu z nich a nyní je čas posunout se k další! Parkurové skákání, zkráceně parkur, je vůbec nejoblíbenější disciplínou, ve které...

jezdecké boty
Jak vybrat vysoké jezdecké boty

Jak vybrat vysoké jezdecké boty

Jak vybrat vysoké jezdecké botyVybrat vysoké jezdecké boty může být pěkný oříšek. V dnešní době najdeme na trhu mnoho variant různých velikostí, ale existuje i možnost nechat si jezdecké vysoké boty vyrobit na míru. Nejlepší je, když si jezdec může boty vyzkoušet....

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!