První fotbalový trénink

Se začátkem školního roku se do popředí dostávají i různé sportovní kroužky a kluby. Na začátku září je fotbalová sezóna sice již v plném proudu, ale své ratolesti můžete zapsat na různé sporty i později. Pokud vaše dítko s fotbalem začíná úplně od nuly, bude potřeba do začátku pořídit základní vybavení. Co vše je potřeba a na co rozhodně nezapomenout, aby se mohlo plně soustředit na své sportovní výkony? To vše se dozvíte v následujících řádcích! 

kopačky a chrániče

Oblečení – teplé počasí

Na první fotbalový trénink je důležité vybrat správné oblečení i vybavení. Důvod je jednoduchý: pokud se dítě bude cítit v oblečení nekomfortně, stále si bude vytahovat kraťasy nebo štulpny či zavazovat boty. Nejen že se nebude moct plně soustředit na fotbal, ale zároveň ho trénink spíše otráví a nebude mít chuť jej absolvovat znovu. Aby si dítě fotbal zamilovalo, je zásadní vybrat vhodné oblečení, které ho ve sportovních výkonech podpoří. Tak nebude z prvních zkušeností s fotbalem zklamané, že mu kloužou boty, padají kraťasy nebo je mu příliš horko. 

Zásadní při výběru je počasí. Je dobré mít dvě varianty: jednu do teplého počasí a jednu do chladnějšího. V teplých dnech postačí lehčí oblečení z prodyšného materiálu. 

Dres a kraťasy – souprava ideálně v barvách klubu. Pokud klub nevyžaduje konkrétní barvy, může si dítě vybrat svou oblíbenou. 

Štulpny – u dětí se preferují klasické dlouhé štulpny ke kolenům. I na tréninky bývají povinné chrániče holení, které se schovají pod štulpny. Chrániče existují ve dvou variantách: s ponožkou nebo jen s páskem, kde je nutnost vlastních ponožek.

Oblečení – chladnější počasí

S příchodem podzimu a zimy přichází na řadu i oblečení do chladnějších dní a večerů. Během tréninku se sice tělo zahřeje a většinu času lze trávit v klasickém lehčím oblečení, ale pro předejití nachlazení je nutné se po zpocení a zklidnění aktivity přiobléct. Teplejší oblečení tak dítě nejčastěji využije před a po tréninku, aby bylo stále v teplotním komfortu. 

Mikina a tepláky – zvlášť, nebo jako souprava, tyto dvě části oděvu budou nejlepším přítelem do chladných dní. Před tréninkem či po něm se dítě může přiobléct, avšak je dobré volit tyto části z prodyšného materiálu, kdyby v nich dítě chtělo i trénovat. Praktickými detaily mohou být například zipy na nohavicích pro snazší oblékání nebo kapsy na uložení drobných věcí. 

Nepromokavá bunda – počasí si nevyberete a tréninky se zkrátka neruší z důvodu malé nepřízně počasí. Je tedy dobré pořídit i nepromokavou bundu, aby v případě mrholení nebo deště bylo dítě co nejvíce v suchu. 

dětské oblečení na fotbal
dětský fotbalový trénink

Základním principem pro oblékání nejen na fotbal, ale obecně na jakýkoliv sport v chladnějším počasí, je vrstvení oblečení. Člověk se zpotí, při snížení aktivity zase vychladne a je potřeba se vždy aktivitě přizpůsobit. Proto mějte více vrstev, které dle změny aktivity a teploty můžete měnit. Když budete mít méně vrstev, bude těžší se adaptovat a snadněji prochladnete nebo se zapotíte. V zimě navíc vzduch mezi jednotlivými vrstvami zajišťuje tepelnou izolaci a napomáhá tepelnému komfortu. 

Funkční oblečení – základní kousek nejen fotbalového šatníku. Tričko s krátkým, nebo dlouhým rukávem a legíny pod kraťasy. Tato spodní vrstva zajišťuje odvod potu, udržuje komfortní teplotu, je prodyšná a rychle schne, čímž udržuje dítě v suchu i při intenzivní fyzické aktivitě. 

Rukavice, čepice, nákrčník – drobné doplňky, které zvýší tepelný komfort za mrazivých dní. Rukavice mohou mít protiskluzovou dlaň, která zajišťuje přilnavost míče. Velké množství tepla uniká povrchem hlavy, zásadní je tedy čepice nebo čelenka, která zvýší tepelný komfort. I tyto doplňky volte z prodyšných materiálů pro maximální zajištění odvodu potu a udržení těla v suchu. 

Kopačky

Nejspíš nejdůležitějším vybavením jsou správné kopačky. Jak vybrat ty nejvhodnější se dozvíte v článku Jak vybrat kopačky. Zde si uvedeme jen základní přehled typů, ze kterých můžete vybírat podle typu povrchu a místa, kde bude dítě fotbal hrát. 

Přírodní tráva – na tento povrch se hodí kopačky s menšími špunty, zejména z důvodu předcházení zranění. Kopačky na tento povrch lze využít také na umělou trávu.

Umělá tráva – na tzv. „umělku” jsou nejvhodnější turfy. Mají menší špunty, které zabraňují uklouznutí, hlavně na mokrém povrchu. 

Sportovní hala – na tréninky v zimním období, které mohou probíhat ve vnitřním prostoru, je ideální sálová obuv, která poskytuje přilnavost a má podrážku nezanechávající stopy. 

dětské kopačky
dětské kopačky

Vybavení a doplňky

Fotbalový míč – kluby mají své vlastní, ale na domácí tréninky a průběžné zlepšování se určitě vaše dítě ocení svůj vlastní fotbalový míč. Velikosti míče jsou 3, 4 a 5. Pokud chcete výběru míče věnovat větší pozornost, můžete si přečíst článek Jak vybrat fotbalový míč a branku

Láhev na pití – při jakékoliv fyzické aktivitě je důležité dodržování pitného režimu. Proto, aby dítě nezapomínalo tekutiny pravidelně doplňovat, je dobré mu pořídit láhev na pití. Může být plastová i hliníková, na výběr je i spousta objemů. 

Batoh a taška – všechno vybavení samozřejmě dítě potřebuje mít pohromadě a musí se snadno přenášet. Od toho tu jsou fotbalové batohy a tašky, které mají oddělené kapsy na jednotlivé vybavení: síťovaná kapsa na boty, kapsa na mokré oblečení, kapsa na láhev s pitím a další. Pohybují se v několika velikostech, pro menší děti by mohla být ideální velikost 17 l, pro větší i 35 l. 

Vak na boty a míč – tento typ tašky má větší rozměry než klasické vaky na boty, vejde se tam snadno i fotbalový míč. Tato varianta je ideální, pokud dítě vozíte na tréninky již převlečené a pouze se přezouvá. 

Fotbal naštěstí patří mezi sporty, na které nepotřebujete nespočet různých kusů vybavení a oblečení. Postačí vám kraťasy, tričko, boty a míč. Samozřejmě je dobré zejména boty vybírat pečlivě, aby nohy nebolely a vaše děti se mohly naplno soustředit na trénink a hru. Doufám, že vám tento článek pomohl. Díky němu snad pro své ratolesti na první fotbalový trénink nic nezapomenete!

Denisa Kupková
V Decathlonu pracuji od října 2017. Začala jsem na zákaznickém servise na Černém Mostě na polovičním úvazku, jelikož jsem dokončovala studia. Protože mě práce v Decathlonu velmi bavila, rozhodla jsem se zde zůstat i po dokončení školy. Po čase jsem se stala lídrem týmu zákaznického servisu. Následně přišla nabídka posunout se na oddělení kolektivních sportů, a jelikož je fotbal mojí srdcovou záležitostí, nemohla jsem odmítnout. Stala jsem se souřástí Kipsta týmu ČR. Fotbal hraji asi od 10 let v organizovaných soutěžích mezi chlapci. V 15 letech jsem se musela dle pravidel přesunout do ženského týmu. Aktuálně působím již 10 let v FK Pardubice na pomezí 1. a 2. ligy. Mezi mé další oblíbené sporty patří inline brusle, běžky nebo badminton.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 3

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Vyberte si správné boty na fotbal
Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačkyVýběr správných fotbalových bot je zcela zásadní pro požitek ze hry. S kvalitním obutím můžete využít vašich fotbalových předností a zároveň vylepšit kontrolu míče i přesnost a rychlost střel. V dnešní době nalezneme na trhu nepřeberné množství...

fotbalista při hře
Jak vybrat fotbalový míč a branku

Jak vybrat fotbalový míč a branku

Jak vybrat fotbalový míč a brankuFotbal patří mezi nejoblíbenější kolektivní sporty na světě. Jeho kořeny sahají až do období starověku – od té doby urazil samozřejmě obrovský kus cesty, především co se materiálního vybavení týče. V tomto článku se zaměříme na...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!