Recenze: Aplikace MYSASY

Aplikaci mySASY jsem vyzkoušel na základě několika doporučení od svých sportovních kolegů. Sliboval jsem si od ní nejen analýzu aktuálního stavu svých tréninků a celkové výkonnosti, ale hlavně zlepšení svých výkonů v tréninku. V této recenzi bych vám ji rád představil a podělil se o své zkušenosti s jejím používáním.

Filip Cenefels
28/05/2021
Recenze

O co vlastně jde?

Aplikace mySASY je šikovný pomocník k tréninku, který vám ukáže, jak na tom doopravdy jste. Program měří vaši srdeční činnost a na jejím základě vyhodnocuje získaná data, což můžete poté využít ke zlepšení svého tréninku. Tato aplikace je určena nejen pro pokročilé a zkušené profesionály, kteří chtějí své výkony dovést k naprosté dokonalosti, ale i pro začátečníky, kteří se díky ní mohou vydat správnou cestou. 

Hlavním cílem je určení tzv. superkompenzace, tedy stavu, kdy se díky perfektně vyváženému plánu tréninku a odpočinku zlepšuje vaše výkonnost. Ano, čtete správně, cestou k úspěšnému tréninku a zlepšování je i odpočinek. Bez něj to v dlouhodobém časovém měřítku rozhodně nejde.

Díky funkcím, které aplikace nabízí, se dozvíte, kde přesně děláte v tréninku chybu. Můžete zjistit, že trénujete příliš, anebo naopak, že si nedáváte pořádně do těla. Na základě výsledků si dokážete sestavit efektivnější tréninkový plán a můžete se tak vyhnout i případným zraněním, která by vám mohla celý tréninkový proces zkazit. 

Zajímavé pro vás může být také zjištění funkčního věku, který vychází z vašeho celkového životního stylu. To vám může pomoci zlepšit celkový stav vašeho organismu, takže posílíte nejen své tělo, ale i mysl.

První používání

O aplikaci mySASY jsem slyšel od svých známých. Několik skvělých sportovců z OCR komunity mluvilo o tom, jak jim aplikace pomáhá v tréninku. Sám jsem tedy chtěl otestovat, co to vlastně je a jestli i mně může tento program nějak pomoci.

První výhodou je, že nepotřebujete žádný speciální hrudní pás. Stačí vám pás s bluetooth, který můžete propojit se svým telefonem. Já osobně jsem aplikaci testoval s naším hrudním pásem Kalenji Dual ANT+. Už při připojování jsem narazil na první problém, který však nebyl způsoben aplikací, ale spíš mou nepozorností. Nepřečetl jsem si důkladně, jak hrudní pás spárovat, takže mi unikla informace, že ke spárování nestačí mít zapnuté pouze bluetooth a připojení k internetu, ale je třeba zapnout i určení polohy GPS. Po jejím zapnutí bylo po problému a mohl jsem začít s testováním.

Během prvních dní mi program změřil můj funkční věk, tedy věk, na který se mé tělo cítí. Výsledek byl 17,3 let v mých 26 letech. Hned na začátek tedy velmi pozitivní číslo! Jako druhý ukazatel se zobrazilo číslo celkového výkonu, které se umisťuje na kříži HRV a určuje poziční mapu – tedy jak je vaše tělo schopné spalovat a doplňovat energii v těle

Až 7. den měření mi program ukázal mou superkompenzaci a v tu chvíli to začalo být opravdu zajímavé. Program vám totiž zobrazí i doporučení, co v tréninku případně adaptovat – jestli má tělo málo energie a měli byste mu dopřát nějaký odpočinek, nebo jí má naopak příliš a měli byste si dát více do těla, ačkoliv se vám to pocitově možná nezdá. 

Po 8 dnech měření se mi zobrazil můj mySASY profil včetně individuálního popisu, na co se mám soustředit. Může vám vyjít jeden ze čtyř základních profilů: Hrozba, Klasik, Držák nebo Talent. Určení profilu vychází z dat o spalování a doplňování energie, tedy dle pozice na mapě kříže HRV. Cílem sportovce by měl být profil Talent. Mně osobně vyšel Držák, což konkrétně znamená, že sice dokážu vydržet delší zátěž, ale pokud překročím určitou mez, může mi regenerace trvat delší dobu než Talentovi, který je v tomto ohledu lepší. 

Jelikož jsem testoval Free verzi v době, kdy ještě nebyla součástí testovacího období zkrácená doba měření, celkově mi zabralo měření každé ráno 15 minut. Nyní již aplikace nabízí 30denní zkušební verzi, ve které je celé měření zkráceno na pouhé 4 minuty a tento interval je poté i ve verzích Basic+ a Sport. Je přesně dán postup, kdy máte při měření stát a kdy ležet. Měření je třeba provádět ihned po probuzení nebo alespoň v nejbližší době po něm, podle toho, jak vám dovolí vaše ranní rutina. Musím přiznat, že 15 minut mi ráno přišlo jako poměrně dlouhá doba, zvlášť, když jsem se během ní ani nemohl protáhnout. Pohyb by totiž mohl významně ovlivnit měření, protože by srdce bylo zatíženo a nebylo by v klidu.

Nabídka programů

Aktuálně je mySASY dostupná ve třech možnostech: Free, Basic+ a Sport. Na začátku používání máte možnost po dobu 30 dní otestovat plnou verzi Sport a zjistit tak, jaké funkce chcete a potřebujete využívat a jaké třeba ne.

Verze Free – pokud kromě základní investice do hrudního pásu nechcete už nic dalšího platit, je ideální volbou. Nabízí automatické vyhodnocování dat a stanovení úrovně kompenzace.

Verze Basic+ – za menší měsíční poplatek je hned více muziky. Největším rozdílem je určitě délka měření, která v placeném programu činí pouhé 4 minuty, takže celkové používání je minimálně z hlediska času pohodlnější. Tento časový údaj je však pouze přibližný, celkový čas vždy zálěží na vaší individuální srdeční odezvě. V tomto programu je navíc možnost porovnání tréninků s vaším měřením. Modul můjTrénink vám umožní nahrávat data ručně nebo je pomocí aplikace Strava přímo synchronizovat. Dalším poměrně příjemným benefitem je i to, že na vás v telefonu nebudou vyskakovat žádné reklamy.

Verze Sport – plná verze kromě výše zmíněných parametrů navíc umožňuje propojení s profilem vašeho trenéra, který tak může sledovat vaše výsledky a reagovat na ně pomocí změny tréninků. Navíc máte jednou týdně možnost poradenství u odborníka

Závěrem

Na závěr bych rád shrnul, že celkovou pomoc s tréninkem jsem velmi ocenil. Program mne dokáže dobře korigovat v tom, co je pro mě dobré a co ne. Rozdíl mezi tím, jestli ranní měření trvá 15 minut nebo 4 minuty, je opravdu znatelný. Kratší měření ulehčí vaše rána a poskytne vám více času na trénink. Fungovat se však rozhodně dá i s bezplatnou verzí, která vám také poskytne veškerá důležitá data ohledně vašeho tréninku a hlavně tipy, jak se postupně zlepšovat. Řekl bych, že pro hobby sportovce, kteří se chtějí cítit dobře a vyhnout se nepříjemným následkům po špatně naplánovaném tréninku, stejně jako pro profesionální sportovce, kteří se chtějí výkonnostně posunout, je aplikace mySASY vhodnou volbou.