Relaxační techniky (nejen) pro jezdce

Je to krásný pocit, když k vám kůň kráčí přes pastvinu a za sebou nechává celé stádo, aby se s vámi přivítal a strávil společný čas. Není to ale jen kvůli pamlskům, které máte v kapse. Je to díky vztahu a pocitu, který s vámi kůň zažívá. Nejsme však zenovými mistry, abychom byli neustále „vyklidnění“. Můžeme se ale naučit zrelaxovat, uklidnit naši mysl i uvolnit tělo (o tom, jak na ztuhlé tělo v dalším článku). Denně jsme vystaveni náporu požadavků, povinností a starostí ať už z práce, školy, nebo nekonečného koloběhu v domácnosti. Pozvolna se v nás hromadí stres, nepohoda, naštvanost, spěch, protože už zase něco nestíháme. Někdy máme prostě den „blbec” a chceme od toho všeho utéct, například ke koním, kde si vyčistíme hlavu.

vztah koně a člověka

NA PRVNÍ CHVÍLI ZÁLEŽÍ

Koně umí léčit mnohé. Nenakládejme však na ně příliš, zkusme se oprostit od všedních záležitostí dříve, než ke koni přijdeme. Neberme si naše frustrace a starosti do stáje, výběhu, do sedla… Ať už pracujete s koněm do sportu, ze země, nebo ho máte jako parťáka na toulky přírodou, vězte, že na první chvíli s koněm velmi záleží.

Koně jsou velmi citliví na psychický stav ostatních členů stáda, ale i na ten náš. Jejich život je závislý na vzájemné empatii a čtení řeči těla, která je jejich hlavním dorozumívacím jazykem. Už z dálky tak koně ,,vidí“, jak se cítíme. Často si ani neuvědomujeme, že náš psychický a emoční stav se mimovolně odráží například v naší tepové a dechové frekvenci, držení těla, hlase, či tělesném napětí a pachu. Stejně jako nás ovlivňují emoce druhých, může mít naše mysl poletující mezi nákupním seznamem a včerejší hádkou s nějakou osobou zásadní vliv na odezvu vašeho koně. Zkuste být maximálně přítomní ještě než koně pohladíte, vstoupíte do boxu, nebo mu připnete vodítko. Nemyslete chvíli na povinnosti a resty, které na vás doma, ve škole, nebo v práci čekají. Vaše mysl je na 100 % s koněm, tady a teď. 

TRÉNUJTE SI RELAXACI

Relaxačních technik je celá řada a každému z nás vyhovuje něco jiného. Najděte si proto takovou, která vám vyhovuje. Z mého pohledu nejjednodušší je relaxace pomocí dechových cvičení, kterou zvládají i děti. Můžete ji dělat už cestou do jízdárny, v autě, při chůzi, nebo si dopřát pár minut zklidnění v šatně. Je však důležité nenutit se více nadechovat, zůstat ve vaší  vlastní zóně komfortního dechu. Nádech i výdech zůstává jemný, klidný a plynulý. Pokud se při cvičení cítíte nepříjemně, nebo se vám motá hlava, vraťte se ke svému běžnému dechu. 

JAK NA TO

Nejprve vyrovnejte svůj postoj, uvolněte šíji i ramena a zároveň o centimetr povolte kolena. Sedíte-li, srovnejte páteř, nohy jsou mírně od sebe, chodidla na zemi. 

Nyní si uvědomte váš dech (půjde vám to snáze, když zavřete oči nebo si položíte jednu ruku na břicho). Jen vnitřně pozorujte, vnímejte, jak vaše tělo dýchá, aniž byste dech ovlivňovali. 

Poté začněte dýchat pouze nosem, při nádechu směřujte dech do oblasti břicha, beder a pánve, čímž aktivujete brániční dýchání. S výdechem můžete lehce vtáhnout pupík k páteři a tím jemně aktivovat svaly středu těla. 

vztah koně a člověka

Pokračujte prodloužením výdechu, přirozený nádech a výdech nosem spolu s jakýmsi bzučením, podobně jako když vyslovujeme „hmm“. Cvičení mají rády i děti, nazývám ho „čmeláček“. Stejného efektu dosáhnete, když si budete v duchu počítat nádech na 3 doby a výdech na 4 doby. Pokud se cítíte příjemně, zkuste postupně prodlužovat výdech až na 5 nebo 6 dob. Pokud se vám při cvičení myšlenky někam zatoulají, lehce svou pozornost vraťte zpět k dýchání a tím do přítomného okamžiku.

Brániční dýchání je přirozená technika dechu, která působí na parasympatické dráhy a tím napomáhá k celkovému zklidnění. Na rozdíl od hrudního dýchání, které tělo spouští ve stresových situacích, při strachu a úzkostech, ale spoustu lidí ho má chybně zafixováno pro běžné dýchání. I tak samozřejmou věc jako dýchání je proto důležité si uvědomit, naučit se ho ovládat a využívat například pro zklidnění. 

sed v sedle

TIPY DO SEDLA

Techniku zaměření pozornosti na váš dech a prodloužení výdechu můžete využít i přímo na koni, například ve chvílích, kdy máte strach, kůň se něčeho lekne a vy se potřebujete rychle „hodit do klidu“. Stejně tak může pomoci i při nervozitě na závodech, která nevědomě vyvolává svalovou tenzi a tím ovlivňuje skrze působení jezdce i výkon koně, respektive celé dvojice. 

Lepšího vnímání „tady a teď“ i harmonického pohybu s koněm dosáhnete, když zaměříte svou pozornost na pohyb vaší pánve. Zkuste cítit, jak se pohyb koňských nohou promítá do pohybu vaší pánve. Jaký opisuje tvar, kam se naklápí, zda cítíte v některé fázi ztuhlost atp. Usnadní vám to zavřené oči nebo ruce položené na vrcholcích pánevních kostí. Dalším benefitem tohoto cvičení je, že vám pomůže k lepšímu načasování pomůcek (například při pobídce do cvalu nebo stranových pohybech).

Cesta k uvolněnosti a harmonickému pohybu s koněm začíná vždy u nás, jezdců/majitelů koní. Co vám chybí k harmonii s koněm? Zajímá vás téma sportovní přípravy jezdce? Budu ráda, když se zmíníte v komentářích. V dalším článku se dočtete, proč a kdy je důležité věnovat se zahřátí, nebo jak strečinkem zlepšit uvolněnost v sedle. 

sed v sedle
Barbora Voltrová
Mgr. Barbora Voltrová se jezdectví věnovala od malička. Vlastní kůň ji později přivedl k modernímu pětiboji, ve kterém kromě jiného reprezentovala Českou republiku i na LOH 2016 v Rio de Janeiru. Po ukončení profesionální sportovní kariéry se věnovala vědě, józe, práci s dětmi a hipoterapii. Nyní pracuje jako trenérka a lektorka v hiporehabilitačním středisku Kamenitý vrch na Praze-západ. Více se o Báře můžete dovědět na webu www.kamenityvrch.cz a Facebooku @Skonemvharmonii, kde také sdílí tréninkové tipy a zajímavé informace.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 9

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

ochranný oblek pro koně proti hmyzu
Jak chránit koně před hmyzem

Jak chránit koně před hmyzem

Jak chránit koněpřed hmyzemZa hezkých dlouhých dní tráví většina milovníků koní v přírodě a u koní mnohem více času. Se stoupajícími teplotami se však začíná zvyšovat i množství otravného hmyzu, který znepříjemňuje život nejen lidem, ale i koním. Dotěrné mouchy,...

Základní jezdecké vybavení

Základní jezdecké vybavení

Základní jezdecké vybaveníZapsali jste sebe nebo své dítě do jezdeckého kroužku? Nebo už za sebou máte první lekci? Gratulujeme, pravděpodobně jste objevili lásku na celý život! Nebo alespoň na několik dalších let. V sedle vás čeká mnoho skvělých zážitků, je ale...

Vyberte ten správný jezdecký tábor
Jak vybrat jezdecký tábor

Jak vybrat jezdecký tábor

JAK VYBRAT JEZDECKÝ TÁBORTýden nebo dva na jezdeckém táboře mohou být pro malou jezdkyni či jezdce přelomové. Možná to bude začátek dlouhé, mnohdy celoživotní cesty, která jim přinese radost do života. V případě, že na takový tábor jedou děti, které již nějaké...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!