Rozehřátí a strečink v jezdectví

Chceme-li mít zdravé a šťastné koňské atlety, nebo spokojené parťáky na vyjížďky, musíme jim pohyb s jezdcem co nejvíce usnadňovat. Proto je naší zodpovědností nejen mít odpovídající a dobře padnoucí výstroj, ale pracovat také na sobě. Neboť „křivého” jezdce ani to nejlepší sedlo nespraví. 

asymetrie jezdce

Asymetrie jezdce

Někteří koně mohou být přirozeně „křiví”, stejně tak většina jezdců je asymetrických (ta nešikovná ruka, jedna slabší holeň, strana). Musíme si uvědomit, že koně jsou velmi citliví nejen na náš psychický stav, což jsme si již vysvětlili v předchozím článku Relaxační techniky (nejen) projezdce, ale i na jemné změny postavení a napětí těla jezdce, které se snaží kompenzovat. Schopnost kompenzovat tyto změny a reagovat na ně určitým způsobem cíleně využíváme na provádění konkrétních cviků/pohybů koně. Avšak v delším časovém horizontu může přehlížená ztuhlost a nevědomá asymetrie jezdce negativně ovlivňovat kvalitu a uvolněnost pohybu koně.

Představte si to, jako když nesete těžký batoh, který má jeden ramenní popruh delší než druhý. Jak reaguje vaše tělo? Změní se rozložení váhy na vašich chodidlech, postavení ramen a trupu, atd. A to po nás batoh nic nechce, jen ho neseme. 

Jako jezdci bychom proto neměli zlepšovat ohebnost a fyzičku pouze našim koním, ale měli bychom být připraveni pracovat stejně tak na sobě, abychom je mohli podpořit v každodenním tréninku či na závodech, nevadit jim v plynulém a symetrickém pohybu. Bohužel fyzická zdatnost jezdce je velmi často zlehčována nejezdci, nebo podceňována aktivními jezdci i trenéry. Kdo věnuje čas kvalitní přípravě svého těla na jízdu a regeneraci, může udělat výrazné pokroky v sedle. Pokud srovnáte své tělo a uvolníte ztuhlosti a blokády, vězte, že váš kůň ucítí rozdíl ihned. Ačkoliv vy možná až po několika týdnech cvičení. 

Přitom není nutné chodit do posiloven, ani trávit hodiny a hodiny cvičením. Můžete cvičit přímo ve stáji, na jízdárně, nebo doma. Stačí 15-20 minut jednou či dvakrát týdně, abyste pocítili zlepšení v jezdeckém projevu. Věnujete-li několik minut rozcvičení a strečinku, výrazně snížíte i riziko zranění svalů a šlach. Posilováním středu těla posunete kvalitu vašeho sedu, zlepšíte rovnováhu, získáte nezávislou a tím klidnější ruku, nebo konečně skoncujete s drncáním v sedle v pracovním klusu či cvalu. Vhodná cvičení a doplňkové sportovní aktivity, které zlepšují symetrii a koordinaci těla, tak pomohou nejen nám, ale i našim koním vyrovnat se s jejich křivostmi. Ať už jsou přirozené, nebo způsobené jezdcem.

Můj tip: Požádejte kamaráda, trenéra atp., aby vás natočil během tréninku, a to na rovné linii i na kruhu – zepředu, z boku a zezadu. Nezapomeňte se natočit na obě strany, protože často při jízdě na levou ruku vypadá vše v pořádku, ale na pravou se ukáže chyba (či naopak). Snažte se „,nezlepšovat” svůj jezdecký projev na kameru, jezděte tak, jako obvykle. Výhodou videa oproti zrcadlům je, že si můžete pohyb zpomalit. Na jednotlivých snímcích si snadno ukážete, na čem budete pracovat a co konkrétně chcete odstranit. Pracujete-li sami a nemáte nikoho k ruce, můžete alespoň připevnit telefon se zapnutým nahráváním videa na hrazení či stojan a video si projít, nebo zaslat zkušenějším jezdcům/trenérům ke konzultaci. 

péče o koně
posilování

Když ježdění bolí

Náš pohybový aparát pracuje na principu antagonistických svalů, tedy svalů působících proti sobě. Pokud jeden ze svalových partnerů je silný a druhý slabý, vzniká svalová dysbalance. Dynamika a rozsah pohybu jsou omezeny. V horším případě dochází k přetěžování určitých partií, k zánětům měkkých tkání či vážným poškozením kloubů vlivem jejich nesprávného postavení a nadměrné zátěže. Projevem je pak bolestivost při jejich zapojování, blokace kloubů nebo funkčnost soustavy vazů, šlach a fascií. Na to naše tělo reaguje obrannými mechanismy. Bolestivým pohybům se začneme podvědomě vyhýbat, čímž omezujeme pohybové schopnosti našeho těla. Měníme pohybový vzorec, abychom se odlehčením vyhnuli bolesti. Pokud problém neřešíme (jen polykáme léky na bolest), dostáváme se do kruhu fungujícím na principu „USE IT OR LOOSE IT” (používej to, nebo to ztratíš) a tím prohlubujeme své asymetrie, které se projeví i v našem sedu, respektive pohybu našeho koně. 

Bolest má zaměřit naši pozornost na oblast, která vyžaduje změnu či léčbu. Proto bychom bolest nikdy neměli přehlížet. Je to hlas těla, který nás má chránit před poškozením, nebo nebezpečnými polohami těla. Vnímání bolesti je velmi individuální, částečně podmíněno genetikou, zkušenostní pamětí (vzpomínka na bolest), aktuální hladinou stresu (necitlivost k bolesti díky vysoké hladině adrenalinu). Pokud cítíme v běžném životě nebo při jízdě na koni bolest, měli bychom nejprve najít jejího původce. Vyřešit příčinu, nejen následek. S tím vám může pomoci kvalitní fyzioterapeut, který vám pomůže odstranit problém, uvědomit si vaše slabá místa a vhodným cvičením vás navede k jejich nápravě.

Rozcvička pro jezdce

Je samozřejmé, že koně nejprve rozpohybujeme předtím, než po něm budeme chtít složitější cviky, skoky, kvalitní výkony…Tak proč stejně neuvažujeme o sobě? Jízda na koni není žádné sezení a vezení se, ale vyžaduje zapojení mnoha svalů a zároveň volnou pohyblivost řady kloubů.

Zahřáté svaly lépe pracují a jsou mnohem méně náchylné ke zranění. Proto bychom, zejména v chladnějších měsících, neměli zapomínat na rozcvičku před jezdeckým tréninkem. Není nic příjemného sesedat z koně s nataženými svaly zad, nebo namoženými svaly končetin. Takovým pocitům můžeme předejít lehkým rozcvičením a strečinkem. Máte-li koně ve výběhu, využijte cestu k rozhýbání vašeho těla: kroužením rozhýbejte paže, ramena, kyčle a kotníky, jděte svižně nebo kousek běžte. Zkuste koně vyčistit oběma rukama (každou z jedné strany). Tím rozhýbete nejen horní část těla, ale při čištění nedominantní paží zapojíte i mozkové závity. 

Můj tip: Vnímejte, zda ucítíte rozdíl v sedle, když před nasednutím budete koně krokovat na ruce a během chůze zakroužíte rameny, nebo místy protáhnete vaše kroky.

rozběhání
protahování zad

Strečinkem k uvolněnosti

Poté, co máte svaly zahřáté, věnujte pár minut protažení. Dejte si pozor na přílišné natažení svalů/šlach. Buďte jemní, během strečinku nesmíte cítit nepříjemnou bolest, nebo pálení. Jezdit chodíme většinou po celém dni stráveném v práci, ve škole, kde mnoho z nás dlouhou dobu sedí, nebo je pod tlakem. Protáhněte si proto šíji a oblast krční páteře, otevřete ramena, protáhněte dolní končetiny a dopřejte vašim bedrům uvolnění. Máte-li fyzicky náročnější práci, protažení je také na místě. Jednostranným zatěžováním, nebo neustálým opakováním chybných pohybových vzorců, o kterých ani nemusíme vědět, se v našem těle vytváří tenze a dysbalance. Možná vám to nepřijde, ale i neustálé sklánění se nad displejem telefonu, má velký vliv na držení našeho těla. Pokud se k tomu přidá staré zranění, chybné sezení a nedostatek aktivního pohybu, máme namířeno k asymetrii a blokádám pohybové soustavy. Ty v souvislosti s jezdectvím vedou ke zhoršení sedu, rovnováhy, relaxace svalů, symetrie a plynulosti používání pomůcek/pobídek. 

Můj tip: Skvělým doplňujícím sportem k jezdectví je jóga, která rozvíjí sebevnímání (propriocepce), flexibilitu a sílu, které jsou předpokladem k harmoničtějšímu pohybu a snížení náchylnosti ke zranění. Vhodným doplňkem jsou i symetrické sporty, jako je běh, plavání, nordic walking, jízda na kole atp.

Vše chce svůj čas. Nesmíte si myslet, že půjdete na jednu fyzioterapii, párkrát si zacvičíte a vše bude srovnáno hned a navždy. Je potřeba na sobě pravidelně pracovat, věnovat se doporučenému protahování a cvičení v klidu doma, nebo je zařadit do jezdeckého tréninku. Časem se budete potřebovat soustředit na cvičení méně a méně, neboť vaše asymetrie a biomechanika pohybu se upraví. Než se tak stane, buďte trpěliví a vytvořte si z cvičení rituál. Usnadní vám to si na nový režim zvyknout a cvičení nevynechávat. Stejně tak může s motivací pomoci tréninkový parťák, nebo kamarád/-ka. 

Vnímám, že v českém jezdectví chybí rozvoj fyzické kondice a komplexní přípravy jezdce mimo sedlo/jízdárnu/obdélník. Přitom se toho dá udělat tolik i bez koně. Budu moc ráda, když pro vás mé články budou inspirací, začátkem na cestě ke zlepšení sebe, jakožto jezdce. Začnete-li se rozcvičovat a protahovat před jízdou, možná se stanete inspirací pro jezdce ve vašem okolí. Neboť příklady táhnou. O to víc, pokud uvidí, jak váš kůň chodí uvolněně, vy máte klidnější ruku, vyrovnaný sed, a daří se vám dělat pokroky v sedle. 

Alt text
protažení stehen
Barbora Voltrová
Mgr. Barbora Voltrová se jezdectví věnovala od malička. Vlastní kůň ji později přivedl k modernímu pětiboji, ve kterém kromě jiného reprezentovala Českou republiku i na LOH 2016 v Rio de Janeiru. Po ukončení profesionální sportovní kariéry se věnovala vědě, józe, práci s dětmi a hipoterapii. Nyní pracuje jako trenérka a lektorka v hiporehabilitačním středisku Kamenitý vrch na Praze-západ. Více se o Báře můžete dovědět na webu www.kamenityvrch.cz a Facebooku @Skonemvharmonii, kde také sdílí tréninkové tipy a zajímavé informace.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 5 / 5. Počet hodnocení: 2

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

jezdecké třmeny
Doplňky k jezdeckému sedlu

Doplňky k jezdeckému sedlu

Doplňky k jezdeckému sedluZ článku o výběru sedla víme, že vybrat samotné sedlo není úplně snadné a musíme zohlednit spoustu parametrů. K ježdění na koni však nestačí pouze sedlo. Je třeba jej opatřit třmeny a třmenovými řemeny, stabilizovat podbřišníkem a někdy i...

jezdecké boty
Jak vybrat vysoké jezdecké boty

Jak vybrat vysoké jezdecké boty

Jak vybrat vysoké jezdecké botyVybrat vysoké jezdecké boty může být pěkný oříšek. V dnešní době najdeme na trhu mnoho variant různých velikostí, ale existuje i možnost nechat si jezdecké vysoké boty vyrobit na míru. Nejlepší je, když si jezdec může boty vyzkoušet....

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!