Snow Hike:
Zanechte svou stopu ve sněhu

Turistiku praktikujeme téměř všichni. Ať už se vydáme do parku prozkoumat zříceninu hradu, nebo si vyšlápneme na nějaký ten vrcholek, vždy jde o to být v přírodě a záleží pouze na vás, zda půjdete sami, s rodinou, a nebo s partou přátel. Vidět krásné vrcholky je lákadlem mnoha turistů od jara až do podzimu. Ale co dělat v zimě kromě lyžování či bobování? Odpověď na tuhle otázku je velmi jednoduchá. Ani v tomto na prvním pohled nepříznivém turistickém období není nutné věšet turistické vybavení “na hřebík”. Zimní turistika nám ukáže stejná místa, která známe z letních výšlapů, ale v úplně jiné podobě. Je opravdu krásné vidět zasněženou a klidnou krajinu z vrcholku hory nebo rozhledny. Pojďme se společně podívat na to, jaká jsou specifika snow hiku a na co si dát pozor.

Turistika v zimě

Jak začít

Na začátku je dobré si říci, že dříve byla zimní turistika velice obtížná, v některých oblastech a teplotách až nemyslitelná. V současnosti však máme velice dobré, ale především dostupné technologie, které umožňují každému vyrazit do přírody, a to beze strachu z chladu, větru či sněhu. My turisti často říkáme: ,,Neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený a vybavený turista”. A u zimní turistiky to platí dvojnásob.

Odpověď na otázku: ,,Jak začít se snow hikem?” je naprosto jednoduchá. Stačí si vybrat, kam se chcete podívat, obléknout se a vyrazit. To zní celkem jednoduše ne? Samozřejmě, narozdíl od letní túry bude potřeba provést alespoň minimální rešerši a trochu více se zamyslet nad vybavením. Do začátku je dobré si o místě zjistit bližší informace. Jaké bude počasí, jestli se dá jít po upravené cestě nebo se budete brodit skrz les. Jaká bude intenzita a samozřejmě jak dlouho mi cesta potrvá. Pokud si dokážete na všechny tyhle otázky odpovědět, potom je příprava rychlá a můžete se vydat za dobrodružstvím.

Počasí a podmínky výletu

Informace o počasí a dalších podmínkách cesty jsou alfou a omegou pro správnou přípravu. Podle toho budete vědět, jak moc se musíte na cestu obléknout. Tím, že se turistika provozuje ve sněhu za každého počasí, je potřeba mít dostatek vrstev na těle. Pokud se obléknete zbytečně moc, tak budete akorát nadávat, že je vám horko a potíte se. Pokud zase málo, budete celou cestu poslouchat drkotající zuby. Výlet pak rychle ukončíte a pojedete zpátky domů do tepla. Je tedy důležité najít správný balanc

K tomu, abyste se oblékli správně lze použít klasické pravidlo tří vrstev, které se užívá nejen v turistice. Vaše oblečení by mělo sestávat ze tří vrstev, z nichž každá plní jinou funkci. Doporučuji přečíst článek od mé kolegyně a milovnice lyžování Kačky Jak se obléct na lyže a snowboard, ve kterém se o vrstvení oblečení dočtete podrobněji. Ale ve zkratce:

Tma v horách

1. vrstva – Jedná se o oblečení, které je v přímém kontaktu s pokožkou. Doporučuji tedy volit turistické tričko, pokud máte v plánu vyrazit do opravu nízkých teplot, můžeme zvolit i hřejivé turistické triko. Jeho hlavní funkce je odvést pot od těla. Udrží vás tak v suchu i při náročné aktivitě. 

2. vrstva – Nejčastěji ji tvoří turistická mikina, ale můžeme si obléci i vatovku či péřovou bundu. Funkce druhé vrstvy je udržet teplo a díky funkčním materiálům také odvést vlhkost dál od těla.

3. vrstva – Svrchní vrstva oblečení má za úkol chránit před větrem, deštěm a sněhem. Podle teploty a aktivity pak můžete volit buď nepromokavou nebo zimní bundu

Kouzlo pohybu – Největší trik, jak se zahřát, je potom pohyb samotný, protože když se tělo hýbe, tak produkuje teplo. Dobré oblečení na snow hike je schopné velkou část tepla udržet, takže rozdíl mezi teplem v klidu a teplem za chůze je skutečně veliký, daleko znatelnější, než v létě. 

Můj tip: Díky tomu, že je vliv pohybu na tepelnou pohodu tak velký, může se stát, že budete mít pocit, že můžete ,,shodit” svrchní (třetí) vrstvu. Je v pořádku na pocit tepla reagovat, ale doporučil bych určitě zbavit se spíš druhé vrstvy. Kromě toho, že má větší vliv na udržení tepla u těla, třetí vrstva je nezbytná pro boj s větrem. Může se stát, že vlivem tepla nebudete pociťovat chlad z větru, ale vaše tělo ho cítí a mohlo by dojít k prochladnutí. Jakmile potom vystoupáte na vrchol, ihned po příchodu se opět oblečte a nečekejte na pocit zimy. Pravděpodobně se budete chtít chvilku zdržet, takže budete v klidu a také na vrcholcích hodně fouká.

Když známe toto jednoduché pravidlo, tak se můžeme správně obléknout. Pokud se vydáme do parku s rodinou, kde budeme chodit většinou po rovině a nebudeme příliš aktivní, je dobré si vzít více hřejivé oblečení, protože tělo nebude produkovat tolik tepla. Pokud se vydáme na náročnější turistiku, například se rozhodnete zdolat Ještěd u nás v Liberci, je dobré se obléknout méně, protože půjdete většinu cesty do kopce.

Jak se správně obléct na zimní turistiku

Zimní turistické boty Asi vás nepřekvapí, že základem jsou dobré turistické boty a ponožky. Pokud půjdete do hlubokého sněhu, jsou dobrou volbou přímo turistické sněhule. Boty na zimní turistiku mají kromě zateplení a nepromokavé membrány ještě speciální vzorek, který zabraňuje podklouznutí na sněhu. Zároveň dobře fixují kotník a poradí si v každém terénu. Pokud máte v plánu vydat se do zasněžené krajiny mimo stezky, bude pravděpodobně potřeba sáhnout po sněžnicích. Na ty se pak používají boty, které jsou speciálně uzpůsobené na použití se sněžnicemi.

Turistické ponožky Další důležitá věc jsou turistické ponožky. Velkou chybou, kterou dělá spousta našich zákazníků, je podcenit výběr a investici do správných ponožek. Větinou nemáme problém investovat do bot, ale neustále podceňujeme význam ponožek na turistiku. Přitom ponožky mají stejný vliv na vaše pohodlí jako boty. Odvádí pot, takže jsou nohy v suchu, zamezují vzniku puchýřů, zabraňují otlakům. Je to podobné, jako kdybyste si do krásného nového auta dali místo sedačky dřevěnou židli. I když auto může být perfektní, sezení bude nepohodlné.

Radost ze zimní turistiky

Turistické tričko –  Pohodlné tričko není nikdy špatný tah. Zde je potřeba se vyvarovat základní chyby. Bavlněné tričko s krásnou barvou a obrázkem nemusí být vždy dobrá volba na turistiku. Pokud se jde do parku či do města, jedná se o skvělou volbu, protože bavlna je příjemná na těle. Pokud však půjdete do náročnějšího terénu, kde budou kopce, je lepší sáhnout po syntetickém tričku, popřípadě tričku z merino vlny. Důvod je jednoduchý. Odvod potu a udržení těla v suchu a teple. V bavlněném tričku se rychle zpotíte a bude vám zima. Syntetické materiály zvládnou lépe odvádět pot od těla, jsou prodyšné a rychle schnou. Merino vlna na druhou stranu má tu vlastnost, že dokáže zahřát, i když je mokrá. Zde nikdy nešlápnete vedle.

Mikina, svetr, vatovka či péřová bunda Jak už jsme si řekli, při výběru 2. vrstvy je dobré vzít v potaz, kam se vydáte. Péřová bunda krásně hřeje a udrží tělo v teple, ale na cestu do kopce to není nejlepší parťák, protože nám bude velké horko a budeme se velmi potit. Fleecova mikina na druhou stranu poskytne teplo a prodyšnost, takže není třeba se bát větší fyzické námahy. Je dobré vždy uvažovat o tom, že čím více je mikina prodyšná, tím větší fyzickou zátěž musíme vynaložit, aby nám bylo teplo. Jak prodyšnost klesá, dokáže lépe udržet teplo u těla.

Zimní turistické kalhoty – Kalhoty je dobré vždy zvolit zimní s vodoodpudivou úpravu, která je na sníh dostačující. Je určitě dobré, aby byly hřejivé. V případě aktivního výšlapu doporučuji volit kalhoty s odvětrávacími otvory. Oceníte je během náročného stoupání. 

Turistická bunda – Výběr bundy je velmi závislý na počasí. Zde bych vám doporučil podívat se na článek od turistiky Andy Jak vybrat turistickou bundu. Když bude venku svítit sluníčko, stačí pouze lehká bunda nebo teplá mikina s větruodolnými vlastnostmi (!), kdyby náhodou foukal studený vítr. Pokud je velká zima nebo sněží, je třeba sáhnout po zimní turistické bundě. I ty se liší podle hřejivosti a odvodu potu, takže pokud jste aktivní turista, volte méně hřejivou, ale prodyšnější bundu, pokud se jen rádi touláte zasněženou krajinou, budou pro vás vhodnější teplejší a pohodlnější modely bez propracovaného odvětrávání. 

Turistické doplňky Na co určitě nezapomenout je čepice a rukavice. Základní pravidlo je mít vždy nohy, ruce a hlavu v teple. Když tohle bude v pořádku, nemůže vám být zima.

Turistika se sněžnicemi

Jaké vybavení s sebou

Jak už jsem napsal v úvodu, turistika v zimě a ve sněhu je náročnější, než v létě. Je potřeba být připravený na změny počasí a umět reagovat na chlad i teplo. Proto s sebou možná ponesete i věci, které reálně nevyužijete, ale jejich opomenutí by se vám mohlo vymstít.

Určitě je dobré mít s sebou turistický batoh, do kterého si můžete dát navíc třeba péřovou bundu pro případ, že by vám byla velká zima, nebo když vylezete na vrchol hory. Termoska s teplým čajem je také dobrá volba, která se vždycky hodí. V hlubokém sněhu neváhejte vyzkoušet sněžnice a trekové hole. Zažijete tak něco nového. A může to být i dobrý rodinný výlet, kdy se sněžnicemi vylezete na kopec a dolů si sjedete na klasickém ježdíku. Pozor: V zimě je brzo tma, která navíc přichází velice rychle. Proto bych určitě doporučil čelovku

A co více dodat? Držte se v teple a vyražte si užívat zimní krásu trošku jinak, než jenom na lyžích nebo na běžkách. Budete překvapení, jak odlišná může být krajina v zimním tichu. Místa o kterých si myslíte, že je dobře znáte dostávají úplně jiný rozměr a vy máte možnost ochutnat si přírodu v její divočejší a méně přívětivé formě. Ale o to více budete její součástí.

A pokud se rozhodnete letos zdolat liberecký Ještěd, zastavte se do naší prodejny Decathlon Liberec. Třeba tam na sebe v oddělení turistiky narazíme. 

Ondřej Turek
Od dětství mám rád přírodu, zvířata a s tím spojenou turistiku. Během života jsem procestoval mnoho zajímavých míst jak v České republice, tak i v zahraničí. Nejčastěji vyhledávám hory, zříceniny a v neposlední řadě také zajímavá místa na kempování. Do Decathlonu jsem se dostal v roce 2016, kdy jsem začal pracovat v plzeňském obchodě. Po roce jsem se posunul do Liberce, kde jsem se dostal na pozici vedoucí oddělení turistiky a následně i školitel pro celou republiku. Tato pozice mi vynesla možnost pravidelně navštěvovat naše vývojová centra ve Francii a setkat se s lidmi, kteří přímo vytváří naše produkty QUECHUA a FORCLAZ. Je úžasné potkat tak nadšené lidi, kteří mají mnoho nápadů, jak si turistiku zpříjemnit. Rád se s vámi podělím o své zkušenosti.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.7 / 5. Počet hodnocení: 18

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Stanování je oblíbemá činnost u nás i vzahraničí
Jak pečovat o stan

Jak pečovat o stan

Jak pečovat o stanV jednom z minulých článků vám můj kolega Ondra poradil Jak vybrat stan. Pořízení nového stanu nám otevírá cestu k dobrodružnému pobytu mimo pohodlí domova. Většinou velice rádi na určitou dobu opustíme komfort, který nám poskytuje život ve městě,...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!