Turistika s dětmi 1/2: Tipy na atraktivní cestování

Asi nikdo z nás nepochybuje o tom, že pobyt na čerstvém vzduchu, v lese, v horách, má pozitivní vliv nejen na naše fyzické, ale také duševní zdraví. Stačí jen popadnout dobré turistické boty, do batohu hodit svačinu a potřebné vybavení a můžeme vyrazit. Ovšem v momentě, kdy založíme rodinu, stává se turistika, mírně řečeno, náročnější. S dětmi jsou výlety do přírody méně spontánní, více plánované a čas od času se stává, že celá akce nedopadne moc dobře. Na základě své vlastní zkušenosti jsem si pro vás připravil dvoudílný seriál s tipy, které využíváme v naší rodině, a které by i vám mohly pobyt v přírodě s dětmi usnadnit. V prvním dílu se podíváme na to, jak dětem turistiku a cestování zpříjemnit a zatraktivnit. Nejedná se o nic náročného, stačí jen trochu předvídat, dobře se připravit a do dětí se vcítit. Tak jdeme na to!

David Kunz
23/04/2021
Tip

VYBÍRÁME CÍL VÝLETU

Na začátek je důležité si uvědomit, že všechny děti nejsou stejné. Mají různé povahy, různé zájmy a samozřejmě také různý věk. Jedna věc je ale všem dětem společná – jakási „touha po dobrodružství”. Menší děti ocení něco netradičního a nového, starší děti zase možnost přidat něco zajímavého na svůj instagramový účet. Proto je dobré plánovat výlet tak, aby měl nějaký cíl. Tím může být zajímavá rozhledna, skalní bludiště, vyhlídka nebo zřícenina hradu, ale také třeba oběd v restauraci nebo návštěva muzea. 

Pár dní předem je dobré dětem výlet připomínat. Stačí se ráno u snídaně zmínit, že za dva dny pojedete na parádní výlet, nebo že už zítra vás čeká super výlet a tak dále. Tím dáte dětem najevo, že se jedná o něco speciálního. Nebojte se jim také říct, na co se můžou těšit. Udělejte jim jakousi upoutávku na cestu. Zejména u menších dětí jistě zpozorujete pozitivní odezvu. 

Je potřeba si uvědomit, že děti vnímají pobyt v přírodě jinak než dospělí. Dospělý člověk si uvědomuje benefity času stráveného v lese a je rád, že po celém týdnu, který strávil v práci, může konečně vyrazit do přírody. Ale dítěti, které má relativně hodně aktivity v průběhu týdne (dětské hřiště, školka, tělocvik, kroužky) už to tak fantastické připadat nemusí. Navíc fakt, že pobyt na čerstvém vzduchu je zdravý, malé děti moc nechápou a starším je to většinou jedno. Je tedy potřeba najít něco, co dítě dokáže ocenit a co ho na výlet navnadí.

Co se podoby trasy týče, rozhodně bych doporučoval, pokud je to možné, plánovat spíše okruhy než trasy se stejnou cestou tam i zpět. Na cestě zpět už děti bývají unavené a pokud nebudou mít rozptýlení v podobě nové a neznámé trasy, špatná nálada je na světě.

Děti by rozhodně měly nosit batohy pro ně speciálně určené. Na výletech často vídám rodiče, kteří dávají dětem velké batohy určené pro dospělé. To je velká chyba, protože takový batoh dětem akorát ničí záda. Kvalitní dětský batoh má kratší zádový díl a kratší popruhy, které se dají sepnout pomocí prsního popruhu a jsou blíže u sebe. Když dítěti batoh nasadíte, měl by kopírovat tvar jeho zad, rozhodně by neměl dole nebo nahoře přesahovat.

DÉLKA TRASY

Délku celého výletu je nutné přizpůsobit nejslabšímu členu výpravy, což bývá ve většině případů nejmenší dítě. Pokud vyrážíte s malými dětmi, musíte zohlednit také fakt, že děti staré 3–5 let se velice rády zastavují a neustále dopodrobna zkoumají svět kolem sebe. Může se vám tedy vícekrát během cesty stát, že se na 10 minut zastavíte u barevného broučka nebo budete čekat, až děti natrhají mamince kytičku. I krátká procházka o délce 2 kilometry se tak může natáhnout na celé odpoledne. 

Pokud vyrážíte se staršími dětmi, můžete trasu protáhnout. Děti starší 10 let si navíc už dokážou lépe představit vzdálenost, takže jim stačí říct, že cesta bude dlouhá XY kilometrů a ony už budou vědět, co je čeká. 

Musíte také počítat s tím, že malým i velkým dětem neubývají síly konstantním tempem. Děti dokážou celou dobu vypadat, že mají sil dost, a pak jsou najednou během chvilky naprosto vyždímané a bez energie. Nenechte se tedy ošálit tím, že kolem vás dítě skáče a raduje se, protože za 10 minut může být vše jinak.

Obecně doporučuji pro malé děti (do 5 let) volit cestu dlouhou maximálně 3 km, která vede nenáročným terénem (asfalt, lesní cesta, pěšina). U dětí mezi 5 a 10 lety už více záleží i na fyzické kondici, ale ani tak by výlet neměl překračovat délku 6 km. Výjimkou mohou být děti, které jsou na chození skutečně zvyklé a každý víkend tráví v lese. Se staršími dětmi se můžete vydat i do náročnějšího terénu (mírné kopce, skály, pohyb mezi kořeny). Pokud vyrážíte do přírody s dítětem starším 10 let, můžete už výlet protáhnout na 7 až 8 km. Opět ale berte v potaz jeho fyzickou zdatnost, aby se vám nestalo, že mu po pár kilometrech dojdou síly a zbytek cesty bude utrpení jak pro něj, tak pro vás

CO S SEBOU

Konečně se dostáváme ke konkrétním tipům, jaké vybavení s sebou na výlety s dětmi vzít. Nemůžeme začít ničím jiným než turistickými batohy. Pokud máte starší děti, určitě oceníte, když budete moci náklad rozdělit do více batohů. Pro malé děti je batoh spíše symbolický – cítí se díky němu důležitě a mají radost, že také něco nesou na zádech jako ostatní. Když dítěti do batohu hodíte plyšáka, pití nebo nějakou sladkost, bude ho hrdě nosit celou cestu. I když to pro malé děti není úplně nezbytné vybavení, jeho výběr byste neměli podcenit. Je nutné vybrat dětský turistický batoh, který má parametry odpovídající dětské postavě.

Můj tip: Děti by rozhodně měly nosit batohy pro ně speciálně určené. Na výletech často vídám rodiče, kteří dávají dětem velké batohy určené pro dospělé. To je velká chyba, protože takový batoh dětem akorát ničí záda. Kvalitní dětský batohkratší zádový díl a kratší popruhy, které se dají sepnout pomocí prsního popruhu a jsou blíže u sebe. Když dítěti batoh nasadíte, měl by kopírovat tvar jeho zad, rozhodně by neměl dole nebo nahoře přesahovat.

VYBAVENÍ – ZÁBAVNÉ I PRAKTICKÉ

Mým prvním tipem na zpestření výletů s dětmi je dětský dalekohled. Je to malá investice, která může zpříjemnit výšlapy dětem i dospělým. Stačí se s dětmi na chvilku zastavit a ukázat jim život v lese. Můžete využít přirozené dětské zvídavosti a nechat je s dalekohledem zacházet samostatně, často si samy něco zajímavého najdou. Dalekohledy se dají pořídit buď jako klasický dalekohled, nebo jako monokulár.

Pokud má váš malý turista duši dobrodruha, zkuste si pořídit vysílačky. Zejména větší děti jsou nadšené, když se mohou vydat ,,na průzkum”, kdy se pohybují 200 metrů před vámi a do vysílačky vám hlásí, že je všechno v pořádku, případně popisují, co vidí. Navíc se s nimi dá hrát mnoho zajímavých her. Nechte děti, ať dají průchod své fantazii a nějaké hry vymyslí.

Další variantou, jak zabavit děti na výletě, může být například lupa. Pokud narazíte na zajímavého brouka, mraveniště nebo rostlinu, ukažte dětem, jak lupa funguje a co se s její pomocí dá pozorovat. Opět vás překvapí, jak jsou děti vynalézavé a celé pozorování lupou se pro ně stane zajímavější.

Pokud vyrážíte na opravdu dlouhé výlety se staršími dětmi, můžete jim pořídit dětské trekové hole. Pokud je dítě umí správně používat, velice mu pomohou zrychlit tempo. Osobně je však nedoporučuji pro malé děti a rekreační dětské turisty. Je totiž velmi pravděpodobné, že jim budou během pár metrů na obtíž a vy je pak s sebou celou cestu ponesete zbytečně.

Pokud budete předvídat pozdní návrat až po setmění, určitě dětem přibalte jejich vlastní turistickou čelovku. Jednak proto, aby bezpečně došly, protože pohyb po tmě v lese je bez čelovky prakticky nemožný, a také proto, že budou mít radost, že mohou svítit stejně jako ostatní a posvítit vám na cestu. 

Aby byl výčet vybavení, které se mi na výletech už mnohokrát osvědčilo, kompletní, nemohu zapomenout na turistickou lékárničku. Její význam asi není nutné dlouho rozebírat. Dítě se v přírodě zraní daleko snáze než dospělý turista, takže s sebou vždy berte alespoň to nejzákladnější, co byste mohli při ošetřování potřebovat.

V tomto článku jsem se s vámi podělil o tipy, jak děti zabavit, jak výlety koncipovat a jak na ně připravit nejen děti, ale i sebe. V dalším díle Turistika s dětmi 2/2: Praktické rady se můžete těšit na tipy a doporučení týkající se praktické stránky výletů, tedy jídla, oblečení a bot.