Turistika s dětmi 2/2: Praktické rady

Asi nikdo z nás nepochybuje o tom, že pobyt na čerstvém vzduchu, v lese, v horách, má pozitivní vliv nejen na naše fyzické, ale také duševní zdraví. Stačí jen popadnout dobré turistické boty, do batohu hodit svačinu a potřebné vybavení a můžeme vyrazit. Ovšem v momentě, kdy založíme rodinu, stává se turistika, mírně řečeno, náročnější. S dětmi jsou výlety do přírody méně spontánní, více plánované a čas od času se stává, že celá akce nedopadne moc dobře. Na základě své vlastní zkušenosti jsem si pro vás připravil dvoudílný seriál s tipy, které využíváme v naší rodině, a které by i vám mohly pobyt v přírodě s dětmi usnadnit. V prvním dílu jsme se věnovali tomu, jak dětem turistiku a cestování zpříjemnit a zatraktivnit. V druhém dílu se zaměříme na praktickou stránku přípravy na výlet, tedy co si s sebou sbalit na svačinu nebo jak se obléct. Nejedná se o nic náročného, stačí jen trochu předvídat, dobře se připravit a do dětí se vcítit. Tak jdeme na to!

David Kunz
23/04/2021
Tip

JÍDLO JE ZÁKLAD

V minulém díle Turistika s dětmi 1/2: Tipy na atraktivní cestování jsme si řekli jak vybrat trasu a co nezapomenout doma. V druhém díle se podíváme na praktivké rady a první oblastí je jídlo, protože největším zabijákem rodinné pohody na výšlapech je hlad. Každý, kdo vyrazil s dětmi do lesa a tento aspekt podcenil, ví, jaká nálada pak provází zbytek výletu. Osobně si myslím, že na rodinnou turistiku není potřeba pořizovat nějaké speciální sportovní jídlo. Některé sportovní potravinové doplňky jsou pro děti dokonce vyloženě nevhodné. Stačí zvolit takové jídlo, které zasytí a dodá energii, ale nebude celé odpoledne tížit v žaludku. 

Vzhledem k tomu, že pro dětské tělo je turistický výšlap energeticky velice náročný, můžete si také dovolit trochu povolit stravovací návyky a dopřát dětem i sladkosti, které za normálního provozu dostávají jen výjimečně. Navíc to budou vnímat jako odměnu a spojí si výlet s netradiční pochutinou. To vám připraví vhodnou půdu pro plánování a motivaci do dalšího výšlapu. 

Ke klasické svačině, kterou děti normálně dostávají, pak stačí přibalit například cereální tyčinky, ovoce – nejvíce doporučuji banán, který je sice měkký, takže se vám může v batohu pomačkat, ale na druhou stranu je na chuť velice sladký, lehce stravitelný a dodá velké množství energie, – nebo například oplatky a sušenky bez náplně. Naopak nedoporučuji sladkosti s čokoládou nebo s jinými polevami. Ty se často na sluníčku rozpustí a vy pak vyndáte z obalu jen rozblemcané cosi, co se nedá ani pořádně sníst. 

Doporučuji pořídit boty, které mají speciální zesílení na špičce a na patě. Nejen že lépe zpevňují nohu při pohybu po nerovném terénu, ale jsou také odolnější vůči mechanickému poškození. Děti se často baví tím, že do něčeho v lese kopou nebo lezou po kamenech. V těchto chvílích takové boty určitě oceníte.

PITNÝ REŽIM

Určitě nezapomínejte ani na pitný režim. Děti musí hodně pít, často více než dospělí. Navíc jsou daleko náchylnější na úpal a na dehydrataci celkově. Důsledkem nedostatku tekutin bývá také raketový nástup únavy. Pořiďte dětem dětskou turistickou láhev a řekněte jim, že je jenom jejich a že ji během výletu musí celou vypít.

Upozornění: Děti si často nedokážou samy hlídat, kolik toho vypily. Musíte proto jejich spotřebu pití hlídat a čas od času jim připomenout, že je potřeba se napít. Doporučuji tedy pořídit průhlednou turistickou láhev, abyste mohli kontrolovat, kolik toho vypily.

K pití doporučuji obyčejnou čistou vodu, případně s ovocným sirupem. Není vhodné dávat dětem na výletech jakékoliv perlivé nápoje. Ty totiž děti nadýmají a může se stát, že děti budou během cesty trápit žaludeční nebo střevní potíže. 

JAK SE OBLÉCT

Co se týče výběru oblečení, nejdůležitějším faktorem je samozřejmě počasí. V dnešní době je nabídka na trhu se sportovním oblečením natolik široká, že i pro malé děti můžete pořídit oblečení z odolných a funkčních materiálů. Díky tomu už se nemusí turistika s dětmi omezovat jen na pár teplých víkendů v roce, ale dá se provozovat prakticky celý rok. Stále oblíbenější je také speciální kategorie zimní turistiky, takzvaný snow hike. Kdybyste se o této turistické disciplíně chtěli dozvědět více, podívejte se na článek mého kolegy Ondry Snow Hike: Zanechte svou stopu ve sněhu

Především musíte myslet na to, že děti, hlavně ty malé, mají daleko menší schopnost termoregulace než dospělí. Když vyrážíte v chladnějším počasí, nezapomeňte dětem přidat ještě jednu hřejivou turistickou mikinu buď do batohu, nebo přímo na tělo. Počítejte s tím, že tuhle vrstvu budete v průběhu výletu svlékat a oblékat. Na podzimní a jarní výlety také doporučuji dát dětem čepici kryjící uši.

Největší nebezpečí hrozí při promoknutí a následném profouknutí. Tohoto se musí vyvarovat každý dospělý turista a děti tím spíše. Pokud hrozí nepříznivé počasí, rozhodně do batohu přibalte nepromokavou turistickou bundu. I během hezkých dnů pak doporučuji s sebou vzít bundu proti větru. Buď softshellovou bundu, která má na vnitřní straně většinou hřejivou fleecovou podšívku, nebo klasickou větrovku. Zejména na horách se vám může stát, že vás na hřebeni nebo na vrcholu či rozhledně překvapí silný vítr. Když ho zkombinujete se zpocenými zády, máte na potíže zaděláno. 

Ostatní vrstvy oblečení jsou u dětí podobné jako u dospělých turistů. Starší děti jsou často schopné si oblečení vybrat samy, tak je klidně nechte. Jen pohlídejte, aby něco nezapomněly doma. 

Pokud chcete vyrazit na výlet s opravdu malými dětmi (do 3 let), doporučuji pořídit turistická nosítka. Můžete pak jít běžnou rychlostí a budete mít nad výletem kontrolu. Není problém na pár set metrů dítě z nosítka vyndat a po chvilce ho zase vrátit zpátky. Je ale dobré myslet na to, že dítě, které sedí v nosítkách, se nehýbe a tudíž nemá, jak se zahřát. Doporučuji ho tedy ještě více obléct, především pokud se rozhodnete objevovat krásy přírody v zimních měsících.

SPRÁVNÉ BOTY

Důležité je také věnovat pozornost obuvi. Dětské turistické boty by měly být lehké, odolné a odpružené. V nabídce většiny prodejců turistické obuvi dnes najdete speciální modely pro děti.

Můj tip: Doporučuji pořídit boty, které mají speciální zesílení na špičce a na patě. Nejen že lépe zpevňují nohu při pohybu po nerovném terénu, ale jsou také odolnější vůči mechanickému poškození. Děti se často baví tím, že do něčeho v lese kopou nebo lezou po kamenech. V těchto chvílích takové boty určitě oceníte. 

Co se týče odpružení, dětské klouby nejsou tak náchylné na otřesy jako klouby dospělých turistů, ale přesto by dětské turistické boty měly disponovat alespoň minimálním tlumením. Pokud přemýšlíte, jak vybrat správné boty do přírody, podívejte se na článek od našeho experta Lukáše Jak vybrat turistické boty

Pokud vyrážíte se staršími dětmi a plánujete delší výšlap, můžete popřemýšlet i o turistických ponožkách. Ty perfektně odvádějí pot a udržují nohy v suchu, a navíc zabraňují vzniku puchýřů a otlaků. Asi z vlastní zkušenosti víte, že puchýř na patě není nic příjemného, a tím spíše pro malé turisty.

TIP NA ZÁVĚR

Nakonec pro vás mám jeden méně tradiční tip. Zkuste někdy poobědvat přímo v lese. Jak? Není na tom vůbec nic těžkého. Oheň si bohužel v přírodě jen tak nerozděláte, ale plynový vařič můžete používat takřka bez omezení, a to i v chráněných krajinných oblastech i národních parcích. K vařiči připojíte plynovou kartuši a máte základní vybavení. Není potřeba vymýšlet nějaké kulinářské skvosty, stačí například v ešusu uvařit těstoviny a smíchat je s nějakou doma připravenou omáčkou. Nezapomeňte, že na náročném výletě malým turistům pořádně vyhládne a ocení pak téměř cokoliv.

Garantuji vám, že děti budou mít z vaření v přírodě ohromný zážitek. Základní vybavení na vaření můžete doplnit o další nádobí a udělat si na jehličí nebo na louce malý piknik. Často se stává, že vám takový oběd závidí i kolemjdoucí turisté. Navíc si můžete uvařit prakticky kdykoliv a nemusíte čekat, až narazíte na občerstvení. Nejlepší na tom je, že pořizovací cena vybavení na turistické vaření se rovná nákladům na 1 až 2 návštěvy restaurace. Pokud máte v plánu vyrážet častěji, jedná se o dobrou investici.

A to by bylo z mé strany vše. Všechny tipy, o které jsem se s vámi podělil, mám skutečně vyzkoušené a osvědčily se mi. A jak vyrážíte s dětmi do přírody vy? Budu rád, když nám napíšete vaše triky a tipy ohledně rodinné turistiky. Přeji vám spoustu krásných zážitků v přírodě, ať už se rozhodnete vyrazit s dětmi, nebo bez nich.