Via ferrata: Objevte nedostupná místa

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak si ozvláštnit pobyt v přírodě? Co takhle zažít trochu toho dobrodružství? Odpovědí by mohl být sport, který si každý rok získává nové a nové příznivce. Řeč je o via ferrata, neboli ferraty. I přes to, že je tento sport mladý a ne tolik rozšířený, dostává se mu každým rokem více popularity. A to nejen mezi lezci, ale i turisty a lidmi, kteří hledají nové výzvy a nebojí se výšek. Díky své jednoduché metodice je tento sport otevřen opravdu všem. V tomto článku bych vás rád seznámil se sportem, který vám ukáže hory, skalní průrvy, vodopády a vše, co na přírodě tak milujeme, avšak z trochu jiné perspektivy, než jste zvyklí.

Ferraty vám umožní navštívit jinak nepřístupná místa

CO JE VIA FERRATA?

Via ferrata je zajištěná cesta skrz nepřístupný terén. Podél celé cesty je vedeno ocelové lano, které je kotvené do skály. K tomuto lanu je přidělaný takzvaný ferratový set, který spojuje ocelové lano s lezcem a zajišťuje tak sebejištění pro případ pádu. Často se zde objevují železné stupy (tzv. roxory nebo ocelové kramle) pro usnadnění přechodu, různé žebříky nebo lávky. Hodně ferrat vede na vrcholky hor, ale stále více se objevují i takové, které vedou atraktivními místy. Například nad hladinou řek či jezer, přes vodopády nebo i tunely. Často se jedná o místa, která jsou při klasické  turistice nepřístupná. 

Ferraty bychom tedy mohli vnímat jako takový kompromis mezi turistikou a lezením. Z lezení si tento sport bere práci s lezeckým vybavením, dobrodružství a zdolávání nepřístupných míst, z turistiky zase relativně nižší obtížnost a pohodlí. 

U nás v České republice najdeme okolo padesáti ferrat a další postupně vznikají. Největší výběr je ale za hranicemi, a to hlavně za těmi rakouskými. Tam najdete nespočet různě dlouhých cest všech možných obtížností. Vybere si opravdu každý.

JAK NA TO?

Metodika u via ferraty je velmi jednoduchá v porovnání s tou horolezeckou. Je ale důležité ji znát a řídit se podle ní, ať už kvůli vašemu bezpečí, tak i lezců okolo vás. Každý lezec má na sobě lezecký úvazek, který mu umožňuje připojit ferratový set. Ten se skládá z oka, za které je uchycen k úvazku, tlumiče pádu (vypadá jako malý balíček za okem), který obsahuje prošité lano. To se v případě pádu odvine a tlumí pád, a ze dvou elastických lan, na jejichž koncích jsou umístěny karabiny. Ty se vždy nacvakávají na ocelové lano a vy jste tak jištěni. V případě nehody váš pád tlumí jak pružení obou lan, tak tlumič, který se začne odvíjet. 

Možná vás napadlo, proč jsou karabiny dvě. Je to proto, že ocelové lano, sloužící k jištění, je každých pár metrů ukotveno ke skále. Když se dostanete k tomuto bodu, je nutné se takzvaně ,,přecvaknout”, tedy odpojit se od jistícího lana a za kotvícím bodem se opět připojit. Během pohybu na ferratách je bezpečnost vždy na prvním místě, takže musíte být neustále jištěni. Kdybyste měli pouze jedno lano s karabinou, v momentě, kdy byste se přecvakávali, nebyli byste jištění. I když se jedná o pouhý okamžik, i to může stačit , aby vznikla vážná nehoda. Takto, v momentě kdy přecvakáváte, jste stále jištěni druhou karabinou. 

Během standardní cesty mějte správně zacvaknuté obě karabiny na ocelovém laně. Když se dostanete ke kotevnímu bodu, přecvaknete nejprve jednu karabinu a následně až druhou. Nikdy by se nemělo stát, že budete mít odcvaklé obě dvě karabiny. Naprostá většina vážných nehod během ferrat vzniká nedodržením tohoto základního pravidla. Dodržujte i dostatečné rozestupy mezi sebou. Pokud by lezec nad vámi spadl, hrozí, že spadne na vás. Nezapomeňte, že součástí povinné výbavy je i lezecká helma. Pokud už vám dochází síla a potřebujete si na chvíli odpočinout, můžete si odsednout do takzvané odsedávací smyčky, což je statický plochý provaz, který vám umožní odpočívat. Pokud si odsednete, nechte vždy karabiny zacvaknuté na ocelovém laně pro větší bezpečí, ovšem váha musí být na statické smyčce (musí být napnutá).

KONTROLA NA PRVNÍM MÍSTĚ

Ať už si půjčujete vybavení z půjčovny, nebo vybavení vlastníte, vždy je důležitá kontrola. Jak jsem psal výše, bezpečnost je u tohoto sportu vždy na prvním místě a nikdy ji nesmíme podcenit. Vizuálně projděte vybavení, jestli není nikde poškozené. Zkontrolujte, jestli oka nejsou roztřepená, smyčky nesmí být obroušené a tak podobně. Karabiny fungují jak mají a jdou správně otevírat. U tlumiče pádu zkontrolujeme párací část – uvnitř najdeme ochrannou etiketu, díky které zjistíme, zda je tlumič stále funkční. U helmy si zkontrolujte, jestli není někde popraskaná nebo naštíplá. Jakékoliv poškození, i když ani nemusí vypadat vážně, může narušit funkčnost helmy.

Kvalitní ferratové vybavení vám zajistí bezpečí a radost z tohoto sportu
Nikdy nepodceňujte bezpečnost během lezení na ferratách

Není ferrata jako ferrata

Výběr obtížnosti je u začátečníků zásadní. Vždy myslete na to, že na své první ferratě se potřebujete naučit metodické základy a proto je dobré zvolit lehčí obtížnost. Základem pro hodnocení je celková horolezecká náročnost jednotlivých úseků. Zohledňuje se ale i délka celé ferraty, nadmořská výška nebo možnost pokrytí sněhem na některém z úseků. Nejvíce se používá rakouská stupnice která je měřena od A do E, kde A je nejjednodušší a E nejnáročnější. 

A – jednoduché – Tato úroveň je vhodná pro začátečníky a děti. Jedná se především o položené skály s dostatkem dobrých stupů, případně roxorů. 

B – mírně obtížné – Některé úseky už mohou být obtížnější. Skalní terén už je zde více exponovaný, stále vhodné i pro větší děti a pokročilejší lezce. 

C – obtížné – Jedná se o strmý skalní terén, často kolmý. Na některých úsecích může být ferrata silově náročná. Objevují se zde například kolmé žebříky či vzdušné lávky. 

D – velmi obtížné – Často převislý terén. Tato obtížnost je už pro zkušené lezce, kteří pohyb na ferratách dobře znají a mají dostatek síly a vytrvalosti. Pro děti a začátečníky toto rozhodně není vhodná obtížnost. 

E – extrémní – Tento typ obtížnosti je již čistě sportovní záležitost a vyžaduje velkou dávku síly a vytrvalosti. Převážně převislý profil. I pro zkušené lezce je tento stupeň obtížnosti výzvou. 

V neposlední řadě je důležité sledovat i předpověď počasí. V horském terénu se počasí dokáže změnit během chvíle a lezení při bouřce po ocelovém laně je čistý hazard. Proto je pomalu povinností před nástupem na každou ferratu zkontrolovat předpověď počasí a při nejhorším výstup odložit.

Užijte si ferraty

CO POTŘEBUJU NA FERRATY?

Vybavení na ferraty se liší v závislosti na délce a obtížnosti, avšak základ je vždy stejný. Dnes existuje spousta míst, kde si můžete vybavení zapůjčit, takže pokud si chcete via ferraty pouze vyzkoušet, není nutné hned pořizovat vlastní pomůcky. Pokud vás však tento typ lezení chytne, je vhodné poohlédnout se po vlastní výbavě. Vždy používejte certifikované vybavení. Budete potřebovat následující pomůcky:

Lezecký úvazek nebo také ,,sedák”. Jedná se o postroj který je upevněn v oblasti pasu a zajišťuje bezpečné zastavení v případě pádu. 

Prsní úvazek – tento typ úvazku se spojuje plochou nesešitou smyčkou se sedacím úvazkem. Díky jeho použití předejdeme riziku otočení hlavou dolů při pádu, například pokud má lezec těžký batoh.

Horolezecká přilba Lezecká přilba vás ochrání nejen v případě pádu, ale také před kameny, které na vás mohou padat ze skály během lezení. Helma patří do povinné výbavy každého lezce. Nikdy ochranu hlavy nepodceňujte. 

Ferratový setFerratový set, nebo také ferraťák, jsem vám popsal výše. Důležité je, že tlumící systém je pouze na jedno použití, tedy v případě pádu (ke kterým však na ferratách nedochází tak často, jako například během lezení) je tlumič znehodnocen a je potřeba ho vyměnit. 

Odsedací smyčka Neboli ,,odsedka”  je plochý provaz o délce přibližně 70 až 90 cm, který vám pomůže v případě, že se rozhodnete odpočívat. Jednoduše se připnete k jistícímu lanu za pomocí této smyčky, nohama se zapřete o skálu a odpočíváte. 

Karabina HMS – Je karabina hruškovitého tvaru se zámkem, která je vhodná na použití do odesedací smyčky. Díky Její šířce se na ocelové lano nacvakne snáz, než karabina typu D.

Další vybavení nutně na provozování tohoto sportu nepotřebujete, ale doporučuji ho pořídit. Zvyšujete tak nejen bezpečnost lezení, ale také pohodlí. 

Ferratové rukaviceRukavice na ferraty jsou bezprsté, většinou kožené. Na první pohled byste si je mohli splést s cyklistickými. Rozdíl však je, že jsou daleko odolnější a pevnější. Předpokládá se, že se budou odírat o skálu či o ocelové jistící lano a je potřeba, aby tyto podmínky vydržely. Ovšem, pokud je nemáte, stačí vám i cyklistické rukavice s tím, že jsou však daleko náchylnější na poškození. 

Ferratové boty Kvalitní turistické boty jsou velice důležité zejména z toho důvodu, že mají tuhou a zpevněnou podrážku. Tu oceníte během pohybu v náročném terénu případně při kontaktu se skálou, kde vám bota nebude klouzat.

Lezecký batohTen je velice odolný vůči oděrům o skálu, větve a podobně, navíc má nejrůznější oka na připnutí vybavení. Pohodlně se vám do něj vejde vybavení na celý den. Krom svačiny byste tam měli mít náhradní oblečení pro případ změny počasí, čelovky, kdyby se náhodou výlet protáhl, lékárničku, se kterou ošetříte drobné oděrky a odřeniny. Dále nikdy nezapomeňte na osobní doklady a nabitý mobilní telefon pro případ, že by bylo nutné přivolat pomoc. Nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat. Nemusí se nutně stát něco přímo vám, ale můžete být svědky nehody, kdy vaše včasná pomoc může zachránit život.

Některé výhledy stojí za to

NEBOJTE SE VYUŽÍT INSTRUKTORA

Pokud vyrážíte na vaší první ferratu, nebojte se oslovit zkušeného lezce či přímo instruktora. Kromě toho, že pohlídá bezpečnost vašeho počínání, poradí vám také, jak snáze překonávat náročné úseky a předá další ferratové a lezecké tipy a rady. Kdyby i přesto došlo k nehodě, bude vám moci obstarat pomoc a základní ošetření. 

Via ferrata je úžasný sport, který vás dostane na místa, která jsou často jinou formou nedostupná. Pokud se budete držet základních bezpečnostních pravidel, můžeme říci, že je tento typ lezení velice bezpečný. Pokud se rozhodnete ho vyzkoušet, jistě si ho zamilujete a budete mít radost z každé zdolané cesty. Přeji vám hodně úspěchů bez pádů a hlavně pozor na bezpečnost.

Václav Škáva
V Decathlonu pracuji od září roku 2016 a za tu dobu jsem si svou práci zamiloval. Nejen, že se starám o sport, který je mou životní vášní, ale Dekáč mi umožňuje i profesně růst. Nastupoval jsem, podobně jako většina mých kolegů, na zkrácený úvazek během studia. Po několika měsících jsem dostal možnost vést oddělení a tým lezení v Českých Budějovicích. Dnes mám na starosti lezení a alpinismus pro celou Českou republiku. Sestavuji nabídku produktů pro naše zákazníky a školím kolegy v celé zemi. Sportuji už od mala, 12 let jsem dělal bojové sporty, dosáhl jsem černého pásku v Taekwon-du a byl například mistr České republiky v kickboxu. Díky kamarádovi jsem v roce 2012 objevil lezení, kterému jsem propadl. Od té doby se stalo mou životní vášní. Vedu kroužky na lezecké stěně v Českých Budějovicích a také stavím lezecké cesty a bouldery. Nejradši mám ale, když můžu odjet do skal. Lezení v přírodě je pro mě ta největší odměna. S hrdostí mohu říct, že dělám co mě baví!

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.8 / 5. Počet hodnocení: 36

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

Jak si správně nastavit a sbalit batoh či krosnu
Jak správně sbalit a nastavit batoh

Jak správně sbalit a nastavit batoh

Jak správně sbalit a nastavit batohv minulém článku jsem vám předala své doporučení Jak vybrat batoh a krosnu. Nyní bych vám ráda poradila, jak seskládat věci do batohu tak, abyste ušetřili co nejvíce místa, měli vše potřebné po ruce a batoh či krosna vám příjemně...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!