Vícedenní rybolov

Kdysi někdo prohlásil, že čas strávený na rybách u vody se do života nepočítá a proto je pro každého rybáře svátkem, když se může vypravit k vodě na vícedenní rybářskou výpravu. V tomto krátkém článku se vám pokusím shrnout vše potřebné, bez čeho byste se na takové výpravě nejspíš neobešli. A třeba vás tím navnadím na víkend strávený v přírodě u rybníka!

příslušenství na vícedenní rybolov

Vybavení na sezení a nocování

Na vícedenní rybářské akci se určitě neobejdete bez pár věcí, které vám zajistí pořádný a komfortní zážitek. 

Křeslo nebo židlička – bez tohoto vybavení si snad žádný rybář nedokáže rybaření ani představit. Pořádné křeslo nebo židle, do které se můžete uvelebit, pozorovat klidnou hladinu vody a být připraven z ní vyskočit při případném záběru. Na trhu je celá řada rybářských židlí. Při koupi židle je určitě dobré si ji vyzkoušet, přece jen v ní strávíte spoustu času a tak je pohodlí hlavním a řekl bych, že i rozhodujícím faktorem při výběru.

Rybářské lehátko – dalším vybavením, které při dlouhodobějším rybaření určitě oceníte je lehátko. Jako u rybářských židlí je na trhu i spousta lehátek, které se liší především rozměry a počtem nohou, na kterých lehátko stojí – buď 6 nebo 8. V podstatě veškerá lehátka jsou polohovatelná, což vám umožní si je nastavit dle své libosti, třeba i vzhledem k aktivitě, na kterou zrovna máte náladu. Chcete si zdřímnout, číst si nebo vzpřímeně pozorovat hladinu rybníka? Žádný problém. 

Spacák – ten neodmyslitelně patří k lehátku. Pokud jste rybář srdcař, určitě vyrážíte na lov i v chladnějším počasí a zvlášť v noci může i v letních měsících být chladněji, takže teplý spacák určitě přijde vhod. Rybářské spacáky se od klasických liší hlavně možností připnutí k lehátku pomocí dvou popruhů ve vrchní a spodní části spacáku. Ty pak zajišťují, že spacák na lehátku pevně drží a nijak neklouže nebo se neshrnuje. 

Rybářské přístřešky

Dalším vybavením, které jistě oceníte jsou rybářské přístřešky, které dobře poslouží při několikadenním pobytu v přírodě. Dva základní typy, které můžete využít jsou brolly a bivak.

Brolly – tento přístřešek je velmi skladný a nenáročný na postavení. Skládá se v podstatě jako deštník, takže pro jeho rychlé rozložení stačí pouze rozevřít středovou část a máte hotovo.

Bivak – větší a prostornější společník na dlouhé výpravy k vodě. Bivak je přístřešek s pevnou konstrukcí, která dobře drží i při silném větru. Součástí bivaku je i podlážka, která se dá připnout pomocí suchého nebo klasického zipu. 

rybářský přístřešek
stojany na pruty

Ostatní doplňky

Už jsme si vyjmenovali věci, které vás při vícedenním rybářském pobytu u rybníka nezklamou z hlediska pohodlí, spánku a bydlení. Samozřejmě budete potřebovat i další věci kromě rybářského vybavení a obydlí.

Čelovka – určitě se neobejdete bez kvalitní čelovky. Doporučuji svítivost minimálně 200 lumenů (lumen vyjadřuje stupeň osvětlení, který čelovka vydává do všech směrů). Čelovka může být napájena buď klasickými bateriemi nebo baterií integrovanou, která se poté napájí pomocí USB. 

Signalizátor záběru – další věc, která rozhodně nesmí chybět. Signalizátory se prodávají buď jednotlivě nebo v sadách a to většinou i s příposlechem. Příposlech je přenosná vysílačka, která je se signalizátorem propojena. 

Vařič a vybavení na vaření – u vody pravděpodobně strávíte spoustu hodin a to člověku rychle vyhládne. Navíc určitě při dlouhém sezení a čekání na záběr dostanete chuť na teplý čaj nebo dobrou kávu. K tomu, abyste si mohli tohle všechno v klidu dopřát budete potřebovat klasické turistické vybavení na vaření – zejména tedy vařič, ešus a nějaké to nádobí, ze kterého se budete moci najíst a napít. S tím už vás hlad ani žízeň nezaskočí a budete opravdu připraveni na vše.

Osvětlení lovného místa – na některých revírech je dokonce vyžadováno a je tedy povinné. Neplatí to sice všude, ale jak pro vás, tak pro ostatní bude určitě praktické, že budete vidět a zároveň budete viditelní i pro ostatní. Doporučuji si tedy předem zjistit, jestli na vámi zvolené destinaci toto osvětlení povinné je a podle toho se dovybavit.

To je ze základního a doplňkového vybavení na vícedenní rybolov vše. Samozřejmě můžete mít mnohem více věcí, zejména pak v oblasti vaření se dá vybavit mnohem více a lépe, ale i s tímto základem si určitě vystačíte. Tak rychle sbalit rybářské pomůcky a hurá na pár nocí k vodě!

podběráky na rybolov
Tomáš Rejzek
Do Decathlonu na Chodově jsem nastoupil v roce 2020 na pozici sportovního poradce na oddělení přírody, ve kterém se nachází kromě lovu a jezdectví i rybolov. Během krátké chvíle se pro mě stal Decathlon druhou rodinou, kde je skvělá parta kolegů a kamarádů. K rybařině mě přivedl táta když mi bylo deset let a chodili jsme i s mým bratrem rybařit na řeku Berounku, kde máme chatu. Ze začátku jsem zkoušel všechny rybolovné techniky, ale nejvíce mi k srdci přirostla kaprařina, které se teď naplno věnuji. Kromě rybolovu mě baví fotbal (spíše tedy z pohledu diváka), dále neodolám jízdě na kole, kde jsem propadl gravelu a tak když zrovna nesedím na břehu některého z našich revírů, sednu nejraději na kolo.

Ohodnoťte článek

Průměrné hodnocení článku 4.3 / 5. Počet hodnocení: 8

Článek zatím nebyl hodnocen

Sledujte nás na sociálních sítích

Podobné články

naviják
Jak vybrat naviják

Jak vybrat naviják

Jak vybrat navijákVýběr navijáku je pro rybáře jeden z nejdůležitějších aspektů a každý rybář klade na toto vybavení speciální důraz. Naviják může být alfou a omegou pro správné a úspěšné zdolání ryby. Naopak špatný výběr může být důvodem k neúspěchu, může vést ke...

dEkáč
dEkáč

Sdílejte článek

Podělte se o článek s přáteli!