Vodácká dobrodružství: Kam vyrazit a co si vzít s sebou

Chystáte se na vodu, ale pořád nevíte, která řeka by byla tou nejlepší? Jedete poprvé, nedokážete odhadnout náročnost a netušíte co všechno budete potřebovat? Možností, které řeky a jak je splout je mnoho a i nabídka kempů podél řek je velmi široká. Jak si tedy vybrat? A co si rozhodně nezapomenout pro hladký a bezpečný průběh vodácké výpravy? Pojďme se na to podívat podrobněji!

Pavlína Kozáková
13/07/2022
Tip

VÝBĚR ŘEKY

Mezi nejnavštěvovanější a nejoblíbenější splavné říční toky patří jednoznačně Vltava. Konkrétně úsek z Vyššího Brodu do Zlaté Koruny. Nejoblíbenějším je zejména proto, že je zde velké množství kempů, mnoho občerstvovacích stanic i přímo na řece, cesta je poměrně přívětivá a hlavně velmi oku lahodící. Vyzdvihnout musím právě úsek vedoucí přímo Českým Krumlovem, který je krásný a pohled na toto město z řeky je něco úplně jiného než z břehu. Bohužel právě proto, že je nejznámější a tak oblíbený, je i nejlidnatější a množství lidí může být někdy na škodu, ba místy dokonce nebezpečné, zejména v oblasti jezů. Krásy této řeky jsou však nepopiratelné a tato řeka vás uchvátí ať už jste začátečník, nebo zkušený vodák.

V jižních Čechách zůstaneme, nedaleko Vltavy se totiž nachází další, neméně známá a vodáky často navštěvovaná, řeka Lužnice. Tato řeka je dobrodružnější díky jejímu rychlejšímu toku a vyššímu počtu jezů, ale na své si přijdou i pozorovatelé okolí, protože kolem této řeky je i krásná příroda. Pro někoho nevýhodou může být to, že na tomto toku nenajdete tolik známých kempů jako na vyhlášené Vltavě.

Pokud máte k jihočeským řekám daleko, nezoufejte. Na pomezí Vysočiny a Středočeského kraje se skrývá Sázava, kterou ne nadarmo vodáci přezdívají „Zlatá řeka”. Tato řeka je přívětivá především pro začínající vodáky, je poměrně snadná, s minimem jezů a teče pomaleji, než například svižná Lužnice. Je tedy vhodná i pro sportovce, kteří si rádi tzv. zamakají. Tato řeka vás však také odmění krásnou okolní přírodou a klidem. Příjemné je také velmi dobré spojení přímo z Prahy. 

V Česku nalezneme nespočet zajímavých řek v různých koutech republiky, jako jsou Ohře, Berounka, Morava a další. Zůstává už pak pouze na vás co upřednostňujete: zda zvolíte klidnější nebo lidnatější tok, jednodušší řeku s menším počtem jezů, nebo náročnější úroveň. Určitě záleží i na tom, co od sjíždění řeky očekáváte. Berete výlet na vodu jako společenskou událost a chcete tedy spíše odpočinkovou řeku s pár jezy a občasným pádlováním nebo jedete za dobrodružstvím a vyhledáváte náročnější úseky, kde můžete využít své vodácké schopnosti? Volba je jen na vás!

VYBAVENÍ

Ať už přemýšlíte nad vícedenní výpravou přírodními scenériemi, nebo máte raději adrenalin, dám vám pár tipů, které vám pomohou s výběrem správného a dostatečného vybavení. 

Jelikož velkou část výpravy tohoto typu strávíte na vodě, případně i ve vodě, jsou nezbytným vybavením plavky či koupací kraťasy. Pro bezpečnost vašich osobních věcí jsou pak téměř nepostradatelné vodotěsné vaky a barely, které udrží vaše věci v suchu a pohromadě. Toto vybavení najdete v nejrůznějších velikostech, takže můžete volit podle toho, kolik vašich věcí potřebujete udržet mimo dosah vodních šplouchanců. Pro stoprocentní jistotu, že vaše věci zůstanou suché, je dobré si především elektroniku a doklady uschovat ještě do vodotěsného pouzdra, ideálně se stupněm IPX8

Co se týče oblečení, kromě již zmiňovaných plavek je dobré si přibalit také oblečení do chladnějších dnů či něco na zahřátí po „cvaknutí” a vykoupání se v chladnější vodě. Do výbavy vodáka určitě patří pončo, či nepromokavá bunda, kterou oceníte hlavně při průtrži mračen. Jelikož téměř celý den strávíte venku je nepostradatelným vybavením také ochrana proti slunci. Opalovací krém s dostatečným SPF faktorem, případně tričko s UV ochranou, sluneční brýle a pokrývka hlavy. Ve vlhkých a teplých letních měsících vám skvělou službu prokáže i repelent, který od vás odežene nepříjemný hmyz.

Určitě nezapomeňte přibalit také obuv. Nejvhodnější na toto dobrodružství budou neoprenové boty do vody. Ty zajistí nejen pohodlí, částečnou ochranu proti chladu, ale také větší bezpečnost ve vodě i mimo ni. Chůze v řece a po mokrých kamenech může být někdy nebezpečná z důvodu kluzkého povrchu a různého kamení a předmětů na dně řeky a tyto boty vám tak zajistí ochranu i vyšší stabilitu. Bota by neměla být na noze volná, ale ani by vás neměla nikde tlačit.

Nikdy nezapomínáme na bezpečnost! Součástí výbavy na loď je vesta, nikdy nevíte, co se může přihodit. V období, kdy jsou toky vodnatější a proud silnější (ale i mimo něj), je vesta absolutní nutností! Dalšími pomůckami pro snadnější sjíždění řeky jsou houba a nádoba na vylévání přebytečné vody z lodí, které se nevyhnete při sjíždění jezů. Důležité je i lano, kterým si můžete přivázat barely a vaky k lodi pro případ převrhnutí, ale také poslouží pro ukotvení lodi ke břehu. Na závěr věc, která se hodí vždy a tou je lékárnička. Štěstí přeje připraveným a ačkoliv toto vybavení pravděpodobně najdete v každém kempu, kterých kolem řek bývá mnoho, je lepší spolehnout se na sebe a alespoň základní pomůcky pro nejnutnější pomoc mít stále při sobě. Pokud jste si vybrali řeku s menším množstvím kempů a občerstvovacích stanic, nezapomeňte na dostatek vody pro dodržování pitného režimu a jídlo na doplnění energie. 

A pokud si chcete toto dobrodružství ještě zpestřit, můžete si se svou posádkou nechat potisknout trička, abyste se ve spleti vodáků snadněji našli!

KEMPINGOVÉ VYBAVENÍ

Součástí takového vodáckého výletu není jen samotná plavba, ale také ubytování a nocování. Nedílnou součástí je tedy stan, spacák a karimatka. Pro ty ostřílenější, kteří se rádi vyspí i pod širákem, dobře poslouží i hamaka. Na noční vycházky je užitečné mít s sebou baterku nebo čelovku. Ačkoliv v dnešní době má tento nástroj každý telefon, je klasická verze osvětlení lepším řešením. 

Z oblečení si nezapomeňte přibalit žabky či pantofle do případné sprchy, teplejší oblečení na večery u ohně a na zahřátí v chladnějších nocích. Při sušení mokrých věcí vám bude velmi nápomocen i zbytek šňůry, kterou si můžete natáhnout mezi stromy. Pokud se plánujete během výletu v kempech sprchovat, doporučuji mít dostatek drobných mincí, které vyměníte za žetonky. 

Než vyrazíte na plavbu, pokud nemáte své vlastní, je možnost si lodě i vypůjčit. Je důležité si vždy zjistit, kde a v kolik hodin je nutné lodě vrátit a na tento čas směřovat příjezd do cílového stanoviště. Většina půjčoven v rámci půjčení lodi poskytuje také zapůjčení vybavení, jako jsou právě vesty, pádla nebo barely na uschování věcí.

Na závěr bych ráda znovu zdůraznila, že nejdůležitější je vždy dbát na bezpečnost a ochranu proti slunci. Ačkoliv se sjíždění lehčích řek zdá snadné, nikdy nevíte, co se může přihodit a není radno brát toto dobrodružství na lehkou váhu. Dobře se připravte, zjistěte si všechny potřebné informace a doufám, že díky tomuto článku se vám bude i lépe balit na cestu! Ahój!